Ψάχνουν σπίτι στους πλειστηριασμούς οι Έλληνες

Αυξάνεται ο αριθμός των ενδιαφερόμενων, πέφτουν οι τιμές

Σπιτάκι και κλειδιά

Το νέο τους σπίτι στους πλειστηριασμούς αναζητούν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες.

Ο αριθμός όσων «χτυπάνε» σπίτια οφειλετών σε πλειστηριασμούς διαρκώς αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η μέση αξία των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί.

Ύστερα από δύο χρόνια λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction, οι διαδικασίες εκποίησης ακινήτων δανειοληπτών αρχίζουν να ωριμάζουν και να αποκτούν τα χαρακτηριστικά και άλλων χωρών που πέρασαν οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία.

Πλειστηριασμοί: «Επίθεση» της εφορίας σε όσους δεν μπήκαν στις 120 δόσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

• Δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση του eauction, πάνω από 45.000 πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν ανακοινωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

• Τον πρώτο μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας, τον Νοέμβριο του 2017, διενεργήθηκαν μόλις 8 πλειστηριασμοί και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου 20. Από τον Μάιο του 2018 και μετά, διενεργούνται σταθερά πάνω από 1.000 πλειστηριασμοί κάθε μήνα, με το ρεκόρ να καταγράφεται τον Δεκέμβριο του 2018. Πιθανόν αυτό να σχετίζεται με το γεγονός πως η επίσπευση των πλειστηριασμών ήταν από τα κριτήρια για την έξοδο από το μνημόνιο. 

• Καθ’ όλη τη διετία οι τράπεζες που βγάζουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα, είναι αυτές που τελικά τα αγοράζουν. Από τους 31.481 πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν μόνο στους 12.969 (41%) υπήρξε πλειοδότης. Στους 10.335 εξ αυτών, «νικητής» ήταν τράπεζες και μόλις 2.634 τρίτοι. Τους τρεις πρώτους μήνες διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν υπήρξε ούτε ένας πλειοδότης πλην των τραπεζών και μόνο από τα μέσα του 2019 και μετά ξεπέρασαν τους 200 κάθε μήνα.

• Μειώνεται συνεχώς η αξία των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Στην αρχή, οι τράπεζες έβγαζαν στο σφυρί μεγάλα ακίνητα, στρατηγικών κακοπληρωτών, ώστε να πιέσουν αυτή την κατηγορία οφειλετών, αλλά και να πείσουν για την αποφασιστικότητά τους σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, αποφεύγοντας παράλληλα κοινωνικές αντιδράσεις. Στη συνέχεια όμως και υπό την πίεση επίτευξης συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων, άρχισαν να ρευστοποιούν και μικρότερης αξίας ακίνητα. Ετσι, τον Νοέμβριο του 2017, όταν δηλαδή ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η μέση προσφορά για τα ακίνητα που αγοράστηκαν (όλα με πλειοδότη την επισπεύδουσα τράπεζα) ήταν 239.638 ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2018, στους πλειστηριασμούς που υπήρξε πλειοδότης, η μέση προσφορά όπου πλειοδότησε η τράπεζα ήταν 114.144 ευρώ, ενώ όπου πλειοδότησαν ιδιώτες ήταν 260.611 ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2019 ήταν 86.095 και 98.174 ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top