«Αλαλούμ» με τα δασικά αυθαίρετα: Εντός Φεβρουαρίου η λύση

Χιλιάδες πολίτες πλήρωσαν έκαναν τακτοποίηση χωρίς… να μπορούν

Σπίτι στο δάσος

Να βρει τη χρυσή τομή για χιλιάδες πολίτες που έχουν υπαχθεί σε νόμους αυθαιρέτων, αλλά η ιδιοκτησία τους βρίσκεται εντός δασικών εκτάσεων, αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το μπέρδεμα έγινε από τη στιγμή που δεν υπήρχαν δασικοί χάρτες και έτσι χιλιάδες ιδιοκτήτες εντάχθηκαν σε νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων και έχουν καταβάλει πρόστιμα, αν και απαγορευόταν από τον νόμο, καθώς ήταν σε δασική έκταση τα ακίνητά τους.

«Πολλοί κάτοχοι αυθαιρέτων υπέβαλαν αιτήσεις τακτοποίησης, πιθανόν υποστηριζόμενοι και από κάποιους επιστήμονες -δεν ξέρω αν ήταν μηχανικοί ή δασολόγοι-, ενώ ήταν σε δασική έκταση. Κάτι που απαγορευόταν από το νόμο των αυθαιρέτων, κι αυτό είναι διαχρονικό. Οι νόμοι των αυθαιρέτων και παλαιότερα, και του 2011 και του 2017, δεν επέτρεπαν την υποβολή αίτησης τακτοποίησης, αν είναι σε δασική έκταση ένα ακίνητο. Προφανώς τώρα προκύπτει το ζήτημα για τους πολίτες “τι θα κάνουμε τώρα που ανακαλύπτουμε από τον δασικό χάρτη πως είμαστε σε δασική έκταση”» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Κατά τον αναπληρωτή υπουργό, «είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μια λύση. Θα υπάρξει πρόβλεψη από την πλευρά του υπουργείου μας -όχι προσωποποιημένη και όχι περιπτωσιακά και αποσπασματικά- τι θα κάνουμε στην περίπτωση που οι πολίτες υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης αυθαιρέτου, ενώ ήταν σε δασική έκταση -κάτι που απαγορεύεται από τους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων-, έτσι ώστε στη διαδικασία των οικιστικών πυκνώσεων και αν δεν είναι σε περιοχή προστασίας της φύσης και αν επιτρέπει προφανώς και το δημόσιο λογιστικό, γιατί έχουν υποβληθεί ήδη τα λεφτά, να υπάρχει δυνατότητα επίλυσης αυτού του θέματος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top