400.000 συμψηφισμοί στο Υπουργείο Οικονομικών για επιστροφές σε δικαιούχους

Το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με τον ΕΝΦΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών

Ούτε ένας ούτε δύο αλλά 400.000 συμψηφισμοί έχουν γίνει στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι συμψηφισμοί αφορούν κατά βάση επιστροφές σε δικαιούχους για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ καθώς και για πληρωμές που δεν έχουν γίνει σωστά ή σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει οφειλή, οι λεγόμενες υπερεισπράξεις.

Διευκρινίσθηκε αρμοδίως ότι το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και στις περισσότερες περιπτώσεις ο συμψηφισμός λειτουργεί στο να μειώσει το ποσό της οφειλής του φορολογούμενου.

Μάλιστα οι φορολογούμενοι λαμβάνουν σε μια τέτοια περίπτωση και e-mail με το οποίο ενημερώνονται για τον συμψηφισμό.

Έτσι, έχουν πλήρη εικόνα για το υπόλοιπο της οφειλής τους, που μπορεί να προκύπτει.

Πρακτικά οι φορολογούμενοι, πρέπει να ενημερώνονται από τη "προσωποποιημένη πληροφόρηση" του Taxisnet βάζοντας τους κωδικούς τους (username-password) για την "αλληλογραφία" με την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ, ώστε να γνωρίζουν το υπόλοιπο της ενδεχόμενης οφειλής τους και να μην καταβάλουν την επόμενη (προ συμψηφισμού) δόση, βάση της οποίας συνήθως δημιουργούνται υπερεισπράξεις.

Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις για τις οποίες φορολογούμενοι έψαχναν να δουν γιατί οφείλουν μικρότερη δόση φόρους εισοδήματος στις υπόλοιπες δόσεις, διαπιστώνοντας μετά την έρευνα πως τους έγινε συμψηφισμός από επιστροφή του 2014.

Για παράδειγμα σε περίπτωση φορολογούμενου, η πρώτη ένδειξη ήταν ότι ο -επιπλέον- φόρος εισοδήματος που προέκυψε μετά την εκκαθάριση ήταν 613,23 ευρώ, σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Ο φορολογούμενους χωρίς να δεί το μήνυμα της υπηρεσίας ότι είχε επιστροφή από το 2014, κατέβαλε την πρώτη δόση του φόρου του, τέλος Ιουλίου. Μετά όμως τον συμψηφισμό διαπίστωσε ότι είναι πληρωμένες η πρώτη και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και στα "στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης και πληρωμή" της "προσωποποιημένης πληροφόρησης", είδες με έκπληξη ότι οφείλει ακόμη μια τελευταία δόση 153,28 ευρώ (υπόλοιπο δηλαδή μετά τον συμψηφισμό).

Ωστόσο υπάρχουν και παράπονα, πως ο συμψηφισμός γίνεται για το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ και όχι για τη τρέχουσα δόση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top