Πωλητήρια μπαίνουν σε ακίνητα με κόκκινα δάνεια!

Τράπεζες και funds επιστρατεύουν μεσίτες αναζητώντας αγοραστές

Πωλητήρια μπαίνουν σε ακίνητα με κόκκινα δάνεια. Τράπεζες και funds επιστρατεύουν μεσίτες αναζητώντας αγοραστές για σπίτια και επαγγελματικούς χώρους που είναι υποθηκευμένα και οι δανειολήπτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις που μας άφησαν οι γονείς μας με πολύ μεγάλη δυσκολία. Ποιος θα ήταν αυτός ο επιχειρηματίας που θα έδινε την ιστορία του, τον κόπο του γονέα του να το δώσει σε κάποιον άλλο τρίτο να πάρει τον κόπο του πατέρα μου, το δικό μου, τον αγώνα μας;»  δηλώνει δανειολήπτρια στην κάμερα του Star.     

Η 55χρονη δανειολήπτρια βλέπει την επιχείρηση που κληρονόμησε από τον πατέρα της να ρημάζει. Μέχρι το 2007 είχε 60 υπαλλήλους και σήμερα έχει μείνει με 5. Για να πάρει ένα δάνειο 200.000 ευρώ   έχει υποθηκεύσει το ακίνητο που στεγάζει την επισκευαστική εταιρεία που διατηρεί.

«Γενικά όλες οι λύσεις εξετάζονται. Κάθε λύση πάντα πρέπει να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα» επισημαίνει ο Φώτης  Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδωτικού Χρέους.

Η αρχή θα γίνει με τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση για πάνω από δύο χρόνια και έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, ενώ οι πιθανότητες αποπληρωμής τους είναι λίγες. Τα funds που θα πάρουν τα κόκκινα δάνεια ετοιμάζουν το πλαίσιο και έχουν απευθυνθεί ήδη σε μεσίτες με στόχο την ανεύρεση αγοραστών για τα ακίνητα που θα περάσουν στα χέρια τους.

Όπως δηλώνει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, «κανένας δεν μπορεί να αναλάβει κανένα σπίτι δανειολήπτη εάν δεν συναινέσει ο ίδιος ο δανειολήπτης. Και σε αυτή την περίπτωση ο δανειολήπτης και ο εγγυητής θα συνεχίσουν να οφείλουν ή θα έχουμε άφεση χρέους ως προς το υπόλοιπο; Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσα να το καταλάβω ότι θα συναινούσε ο δανειολήπτης. Σε κάθε άλλη περίπτωση όμως το βλέπω λίγο δύσκολο».

H λύση αυτή προτιμάται από τα funds καθώς από την μια ο αναγκαστικός πλειστηριασμός είναι πιο ακριβός και πιο χρονοβόρος. Από την άλλη ένα πιθανό κύμα αναγκαστικών πλειστηριασμών θα ρίξει ακόμη περισσότερο τις τιμές των ακινήτων που θα βρεθούν προς πώληση, όπως επισημαίνει και ο μεσίτης Γιάννης Ρεβύθης.

Σύμφωνα με τα στοιχειά της ΤτΕ οι τράπεζες έχουν ήδη ρυθμίσει πιστώσεις 46,7 δισ. ευρώ αλλά σχεδόν τα μισά ρυθμισμένα δάνεια «κοκκινίζουν» και πάλι.

               

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top