Αυτά είναι τα 10 πιο αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα

Αγορά εργασίας: Χάσμα βορρά και νότου διαπιστώνει η ΕΕ

Αυτά είναι τα 10 πιο αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στην Ελλάδα
Μεγάλες διαφορές στις ευκαιρίες απασχόλησης μεταξύ των χωρών της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης, καταγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση των κενών θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. το δεύτερο τρίμηνο του 2013, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Καταγράφοντας τις συνθήκες στην αγορά εργασίας σε τέσσερις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία), η έκθεση της Επιτροπής επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στις χώρες αυτές τα νεαρά άτομα καλύπτουν, ως επί το πλείστον, θέσεις εργασίας χαμηλών προσόντων, και μάλιστα σε τομείς υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από την εποχική ζήτηση.

Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει την υπέρμετρη κατάρτιση του εργατικού δυναμικού στις χώρες αυτές, καθώς όλο και πιο συχνά παρατηρείται η πρόσληψη εργαζομένων σε θέσεις κατώτερες των προσόντων τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι η αύξηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, λόγω της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει η έκθεση. Το τελευταίο τρίμηνο του 2012, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου αντιπροσώπευαν το 23% του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα και στην Ισπανία και το 20,4% στην Πορτογαλία.

Το γεγονός αυτό δεν βοηθά το εργατικό δυναμικό στις χώρες αυτές να βελτιώσει τα επίπεδα δεξιοτήτων τους, με συνέπεια να καταγράφονται χαμηλά ποσοστά παραγωγικότητας, σχολιάζει στην έκθεσή της η Επιτροπή
η Επιτροπή εκτιμά ότι έχει μπει φρένο στην πτώση των προσλήψεων στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα, το παρατηρητήριο κενών θέσεων εργασίας της Ε.Ε. εκτιμά ότι τα δέκα πλέον αναπτυσσόμενα επαγγέλματα είναι:

- οι σερβιτόροι και οι μπάρμαν
- οι νοσηλευτές και οι μαίες
- οι ανειδίκευτοι εργάτες
- οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα
- οι προγραμματιστές λογισμικού
- οι οδηγοί βαρέων φορτηγών και λεωφορείων
- τα νομικά επαγγέλματα
- οι μεταφορείς
- οι υπάλληλοι γραφείου
- οι χειριστές μηχανημάτων τροφίμων. Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top