Δε σταματάει να δονείται η γη στην πόλη Γκρίνταβικ της Ισλανδίας μετά από την έκρηκη του ηφαιστείου. Χθες καταγράφηκαν περισσότεροι από 300 σεισμοί στην περιοχή του ηφαιστείου, πίδακες λάβας και καπνού εκτοξεύτηκαν σε ύψος 500 μέτρων, ενώ η πόλη έχει εκκενωθεί.
Τρομακτική έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία - Δείτε live τα ποτάμια λάβας
Σήμερα το πρωί η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ, τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού. Η πόλη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν κινδυνεύει από τη λάβα του ηφαιστείου, όμως κινδυνεύουν οι κάτοικοι από τις τεράστιες ποσότητες τοξικών αερίων που ελκύει.
Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, ένα μέρος των τοξικών αυτών αερίων μπορεί να φτάσει σήμερα στο Ρέικιαβικ, που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι το ξέσπασμα του ηφαιστείου Σουντνούκαγκιγκαρ ίσως να μην έχει ακόμα κορυφωθεί.
Η έκρηξη δείχνει σημάδια ύφεσης, ωστόσο παραμένει ο κίνδυνος να ανοίξουν νέες ρωγμές. Οι τοπικές αρχές έχουν εκδώσει χάρτη εκτίμησης κινδύνου, βάσει του οποίου το Γκρίνταβικ κινδυνεύει, αλλά για τις επόμενες μέρες δε θα καλυφθεί από ποτάμια λάβας. Αναμένεται ωστόσο να ανοίξουν νέες ρωγμές, μέσα από τις οποίες θα εκτοξευθεί λάβα και τοξικά αέρια.
Προς το παρόν κανείς δε γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει η εκτόξευση λάβας, καθώς το ηφαίστειο μπορεί να συνεχίσει να… «βρυχάται» για μέρες ή και για μήνες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μεγαλύτερες και πιο έντονες εκρήξεις τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια, ενώ αν ο ρυθμός ροής περιορίζεται, η εκτόξευση λάβας μπορεί να συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα.
Μέχρι στιγμής το ηφαίστειο δεν παράγει στάχτη, κι έτσι δεν επηρεάζονται οι αεροπορικές μεταφορές. Το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ βρίσκεται εκεί κοντά, όμως παραμένει ανοικτό. Η Μπλε Λιμνοθάλασσα (Blue Lagoon), ένα δημοφιλές για τους τουρίστες γεωθερμικό σπα έκλεισε στο μεγαλύτερο τμήμα του από τότε που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα.
Ισλανδία: Η γη «κόβεται» στα δύο – Περισσότεροι από 900 σεισμοί σε 24 ώρες
Φόβοι εκφράζονται και για έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται βόρεια του Γκρίνταβικ. Είναι ένας από τους πέντε γεωθερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Οι αρχές έχουν προσπαθήσει να τον «θωρακίσουν» χτίζοντας ένα γιγαντιαίο τείχος γύρω από το εργοστάσιο.
Στην Ισλανδία υπάρχουν 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη και η έκρηξη του συγκεκριμένου έχει ανοίξει συζητήσεις για το χάος που θα μπορούσε να προκαλέσει η έκρηξη ηφαιστείων σε διάφορα σημεία του κόσμου.
Από το «πάγωμα» των αεροπορικών μεταφορών, μέχρι το «κλείσιμο» των ναυτιλιακών δρόμων, ακόμα και την αλλαγή του κλίματος- εάν σκεφτεί κανείς ότι η έκρηξη του Κρακατόα είχε προκαλέσει ένα ολόκληρο έτος χειμώνα, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα εμπόδιζε την ηλιακή ακτινοβολία, ρίχνοντας τη μέση θερμοκρασία της γης κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου.