Στην προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ρωσία – Οργή σε Κίεβο

Η τελευταία φορά ήταν το Φεβρουάριο του 2022, όταν είχε γίνει η εισβολή

«Κακό πρωταπριλιάτικο αστείο» χαρακτήρισε η Ουκρανία την ανάληψη από τη Ρωσία της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από σήμερα, 1η Απριλίου.

Το γεγονός έχει προκαλέσει  θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα, καθώς η τελευταία φορά που η Ρωσία είχε την προεδρία του Συμβουλίου ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, οπότε και εξαπέλυσε την επίθεσή κατά της Ουκρανίας.

Ρωσία: Δείτε την αντιπολεμική ζωγραφιά που οδήγησε στη σύλληψη 13χρονης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Πέμπτη τη Ρωσία να «συμπεριφερθεί επαγγελματικά» όταν αναλάβει τον ρόλο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα μέσο για να εμποδιστεί η Μόσχα.

Ουκρανία: 2 δισ. ευρώ από την ΕΕ για την τροφοδοσία με πυρομαχικά

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, κάθε ένα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει την προεδρία για ένα μήνα. Την 1η Απριλίου η Μοζαμβίκη παρέδωσε την σκυτάλη και πάλι στην Ρωσία.

Ουκρανία: Στο δωμάτιο - κρησφύγετο του Ζελένκσι - «Εδώ μένω έναν χρόνο»

Με ανάρτησή του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα αναφέρει πως «η ρωσική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την 1η Απριλίου είναι ένα άσχημο αστείο».

Στην Κριμαία ο Πούτιν μια μέρα μετά το ένταλμα σύλληψής του

«Η Ρωσία έχει σφετεριστεί την έδρα της, διεξάγει αποικιοκρατικό πόλεμο, ο ηγέτης της είναι εγκληματίας πολέμου που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για απαγωγή παιδιών. Ο κόσμος δεν μπορεί να είναι ασφαλής με τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», έγραψε ο Κουλέμπα.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, δήλωσε ότι η κίνηση παραβιάζει τον διεθνή κανόνα και τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ πρόσθεσε ότι τίθεται σε ένα πλαίσιο αμφιβολιών το ζήτημα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απευθύνει έκκληση, η Ρωσία να απομακρυνθεί από μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας πως ως μόνιμο μέλος μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top