Ποιες μανάδες σκοτώνουν τα παιδιά τους; Η περίπτωση της Ρόντα

Οι πέντε κατηγορίες σύμφωνα με τον δικαστικό ψυχολόγο Τζέφρι Μακ Κι

Τις πέντε κατηγορίες μανάδων που σκοτώνουν τα παιδιά τους ανέλυσε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ο Αμερικανός δικαστικός ψυχολόγος Τζέφρι Μακ Κι. 

Το 2006 ο Μακ Κι δημοσίευσε το βιβλίο του «Γιατί οι μανάδες σκοτώνουν» το οποίο αναφέρεται σε 12 πραγματικές ιστορίες μητέρων που σκότωσαν τα παιδιά τους. 

Πάτρα: «Η Τζωρτζίνα ήταν νεκρή για 50 – 55 λεπτά»

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη κατηγορία μανάδων που σκοτώνει τα παιδιά της είναι εκείνες που δε νιώθουν συνδεδεμένες με το αγέννητο βρέφος ή το νεογέννητο βρέφος. Οι μητέρες αυτές εγκληματούν για λόγους όπως άρνηση εγκυμοσύνης, δυσαρέσκεια για τις επιβαρύνσεις που φέρνει ένα βρέφος κ.α.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι μητέρες που παραμελούν το παιδί τους ή το σκοτώνουν μέσα από τη σωματική κακοποίηση. 

Ακολουθούν οι ψυχωτικές, καταθλιπτικές μητέρες, οι οποίες σκοτώνουν λόγω κάποιας ψυχικής ασθένειας και οι μητέρες που σκοτώνουν τα παιδιά τους για αντίποινα, για να τιμωρήσει ή και να εκδικηθεί ένα τρίτο πρόσωπο. 

Μητέρα Πάτρα: Παραπομπή σε δίκη ζητά ο εισαγγελέας για Μαλένα, Ίριδα

Τέλος η πέμπτη κατηγορία είναι οι αντικοινωνικές μανάδες που σκοτώνουν τα παιδιά τους για ιδιοτελείς λόγους, είτε οικονομικούς, είτε ναρκισσιστικούς, όπως στην περίπτωση του συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. 

Όπως σημείωσε ο Δρ. Μακ Κι, οι μητέρες αυτές μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι είναι πολύ καλές και ότι αγαπούν τα παιδιά τους για πολλούς λόγους. Πρώτον για να αποφύγουν τη δίωξη αν συλληφθούν ή εάν τα σκοτώσουν ωθούμενες από ναρκισσισμό. 

Τζέφρι Μακ Κι: Η περίπτωση της Ρόντα

Αναφέρθηκε μάλιστα με λεπτομέρειες στην περίπτωση μητέρας, η οποία αρνιόταν επίμονα πως είχε κάνει κακό στα παιδιά της. 

Κόρινθος: Μητέρα χτύπησε και σκότωσε την κόρη της

«Αναφέρω την περίπτωση στο βιβλίο μου. Πρόκειται για την Ρόντα, η οποία δολοφόνησε τα δυο παιδιά της, αλλά κι ένα κοριτσάκι που πρόσεχε, ενώ προκάλεσε μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη σε άλλο παιδάκι», είπε. 

Προτού γίνει ακόμα μητέρα, η Ρόντα έκανε babysitting σε ένα μωρό εννέα μηνών. Μια μέρα που το μωρό έκλαιγε επίμονα, έβαλε για λίγο το χέρι της πάνω στο στόμα του για να το κάνει να σταματήσει. Το παιδί πνιγόταν κι έφτυνε, όμως έκλαιγε ακόμα πιο δυνατά και πάλευε για να ανασάνει. Ξαφνικά σταμάτησε να κουνιέται και η Ρόντα κατάλαβε ότι είχε πεθάνει. Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι το παιδί ήταν νεκρό περίπου τέσσερις ώρες, όταν ειδοποίησε τους γονείς του με δάκρυα στα μάτια, λέγοντάς τους ότι το είχε βρει κρύο και σιωπηλό στην κούνια του. Ο θάνατός του αποδόθηκε στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. 

Πάτρα: Η ερώτηση της μητέρας που έβαλε σε σκέψεις τους γιατρούς

Όσο για το τι συνέβη με τα δικά της παιδιά, όπως είπε ο Δρ. Μακ Κι, προκάλεσε στον πρώτο της γιο την πρώτη ιατρική κρίση, όταν ήταν μόλις δύο μηνών. Τον πήγε στα επείγοντα του νοσοκομείου, όπου το αγοράκι έμεινε όλη τη νύχτα για παρατήρηση. Η Ρόντα πάτησε το κουμπί συναγερμού τρεις φορές, επειδή ο μικρός είχε σταματήσει να αναπνέει. Ακολούθησαν πολλές επισκέψεις στα επείγοντα για πολλαπλές κρίσεις. Το αγοράκι τελικά πέθανε σε ηλικία έξι μηνών και η διάγνωση των γιατρών ήταν και πάλι σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. 

Ούτε και τότε υποψιάστηκε κανείς τη χαροκαμένη μάνα, η οποία άρχισε να εργάζεται σε ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας παιδιών. Εκεί κάποια στιγμή έγινε και ηρωίδα, αφού υποτίθεται έσωσε ένα δίχρονο κοριτσάκι που είχε σοβαρή κρίση άσθματος. 

Πάτρα: Καταθέτει γιατρός στη δίκη - Οι υποψίες του για σύνδρομο Μινχάουζεν

«Γονάτισε πάνω από το παιδάκι, το οποίο ήταν ξαπλωμένο στο πάτωμα και πάλευε να πάρει ανάσα και αφού βεβαιώθηκε ότι ήταν μόνη, έβαλε ήρεμα το χέρι της στο στόμα του παιδιού. Όταν ο διευθυντής του σταθμού μπήκε στο δωμάτιο, η Ρόντα προσποιήθηκε ότι έκανε ανάνηψη κι έδινε το φιλί της ζωής. Τελικά το κορίτσι που “έσωσε” επέζησε, αλλά υπέστη μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη», αναφέρει στο βιβλίο του ο Δρ. Μακ Κι. 

Εννιά μήνες αργότερα άρχισε να πηγαίνει διαρκώς και τον δεύτερο γιο της στα επείγοντα του νοσοκομείου και τότε οι γιατροί υποψιάστηκαν για πρώτη φορά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Άρχισαν λοιπόν να τη ρωτούν για τα συμπτώματα πριν τον πάει στο νοσοκομείο. Τότε η Ρόντα εξοργίστηκε από τις αμφιβολίες των γιατρών και απείλησε ότι θα έκανε καταγγελία στο νοσοκομείο. Δύο μήνες αργότερα και ο δεύτερος γιος της πέθανε κατά τη διάρκεια του ύπνου και τότε ο σύζυγός της άρχισε να την υποψιάζεται. 

«Αυτή τη φορά ο ιατροδικαστής εξέτασε διεξοδικά το σώμα του παιδιού και οι αρχές εξέτασαν τη Ρόντα και τον σύζυγό της. Τη συλλάβανε για τρεις ανθρωποκτονίες, όμως η ίδια αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Στη δίκη της παρουσιάστηκαν αντικρουόμενες καταθέσεις εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αιτία θανάτου του πρώτου κοριτσιού που φρόντιζε. Καταδικάστηκε σε ισόβια υπό όρους και μόνο τότε, μέσα από τη φυλακή πια, δήλωσε ένοχη για τους θανάτους και των δυο παιδιών της», είπε ο Δρ. Μακ Κι. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top