Νέα θεραπεία: Κούνησε το χέρι της 9 χρόνια μετά από εγκεφαλικό

Tι είναι η μέθοδος διέγερσης του νωτιαίου μυελού

ασθενής με παράλυση

Επέζησε από εγκεφαλικό στα 22 της μόλις χρόνια, αλλά έμεινε με παράλυση στην αριστερή της πλευρά, μην μπορώντας να κουνήσει το χέρι της.

Η Heather Rendulic ανέκτησε κίνηση στο αριστερό της άκρο μετά από 9 ολόκληρα χρόνια χάρη σε μία νέα μέθοδο διέγερσης του νωτιαίου μυελού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Pittsburgh και το Carnegie Mellon στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τη νέα τους τεχνολογία για να διεγείρουν τον νωτιαίο μυελό της ασθενούς στην περιοχή του λαιμού.

Αθλητής με εγκεφαλική παράλυση κάνει κατακόρυφους και έλξεις

Κατά τη διάρκεια της διέγερσης, η Heather κατάφερε να ανοίξει και να κλείσει καλά τη γροθιά της, να σηκώσει και να μετακινήσει μία κονσέρβα, ακόμα και να χρησιμοποιήσει μαχαίρι και πηρούνι για να κόψει ένα κομμάτι κρέας -πράγματα που δεν μπορούσε ούτε να διανοηθεί ότι μπορεί να κάνει την τελευταία δεκαετία.

«Η διέγερση μοιάζει με κάτι σαν γαργαλητό, δεν πονάει ποτέ, αλλά παίρνει λίγο χρόνο να τη συνηθίσει κανείς», είπε περιγράφοντας την εμπειρία της με τη νέα θεραπεία.

Σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο παγκοσμίως από εγκεφαλικό, όμως υπάρχουν και πολλοί επιζώντες – περί τα 62 εκατομμύρια σήμερα. Στην Αμερική κάθε 40 δευτερόλεπτα κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό.

Γύρω στα δύο τρίτα των επιζώντων αδυνατούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους, με τα κινητικά προβλήματα να παίζουν μεγάλο ρόλο σε αυτή την αδυναμία.

Οι ερευνητές προσθέτουν στα θετικά αυτής της μεθόδου πως δεν απαιτεί κάποια μεγάλη εγχείρηση, πέρα από την εμφύτευση λεπτών ηλεκτροδίων στον σβέρκο για να διεγείρει νεύρα που είναι ακόμα άθικτα.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Η Heather κατάφερε να κουνήσει το χέρι της από την πρώτη κιόλας εφαρμογή και τόσο η ίδια, όσο και οι ερευνητές έβαλαν τα κλάματα. Οι τελευταίοι καθώς δεν πίστευαν πως θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο γρήγορα η μέθοδός τους.

Τα αποτελέσματα της διέγερσης του νωτιαίου μυελού φαίνεται να κρατούν έως και τέσσερις εβδομάδες από την τελευταία θεραπεία χωρίς να έχουν εμφανιστεί προς το παρόν σοβαρές παρενέργειες.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η τεχνολογία τους μπορεί να προσφέρει ελπίδα στους ανθρώπους που ζουν με μόνιμη παράλυση, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για την αναστροφή της παράλυσης στο χρόνιο στάδιο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Τα αισθητήρια νεύρα από το χέρι στέλνουν σήματα στους κινητικούς νευρώνες του νωτιαίου μυελού, που ελέγχουν τους μύες του άκρου. Διεγείροντας αυτά τα νεύρα μπορούμε να ενισχύσουμε τη δραστηριότητα των μυών που έχουν αποδυναμωθεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό ότι ο ασθενής διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των κινήσεών του: Η διέγερση είναι υποβοηθητική και ενισχύει την ενεργοποίηση των μυών μόνο όταν οι ασθενείς προσπαθούν να κινηθούν», είπε ο καθηγητής Douglas Weber του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, που συμμετείχε στην έρευνα.

Στα επόμενα βήματα της έρευνας, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να κάνουν δοκιμές σε περισσότερους ασθενείς και να βρουν σε ποιους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική η μέθοδός τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top