Iαπωνία: Η κρατική κηδεία του Σίνζο Άμπε, τρεις μήνες μετά τη δολοφονία του

Η σύζυγός του μετέφερε την τέφρα του - Διαδηλώσεις για την τελετή

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αλλά και αντιδράσεων άρχισε στο Τόκιο η κρατική κηδεία του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε. Πλήθος προσωπικοτήτων από τη διεθνή πολιτική σκηνή έδωσαν το «παρών».

Μέσα σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε ο Σίνζο Άμπε

κηδεία  Σίνζο Άμπε 4

Η αμφιλεγόμενη κρατική κηδεία του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε άρχισε σήμερα στο Τόκιο με την άφιξη της χήρας του που κρατούσε την τεφροδόχο με την τέφρα του συζύγου της.

Την Ακίε Άμπε, η οποία φορούσε ένα μαύρο κιμονό, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Φούμιο Άμπε γύρω στις 14:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας). Η χήρα του πρώην πρωθυπουργού έφερε την τεφροδόχο στο χώρο της κηδείας, το Nippon Budokan, ενώπιον χιλιάδων προσκεκλημένων, Ιαπώνων και ξένων.

κηδεία Σίνζο Άμπε

Η Ακίε Άμπε κρατά την τεφροδόχο του δολοφονημένου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας / AP Image

Από το πρωί, χιλιάδες Ιάπωνες έφθασαν στο Budokan, έναν χώρο στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου διεξάγονται αγώνες πολεμικών τεχνών, συναυλίες και επίσημες τελετές, για να καταθέσουν άνθη και να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής μπροστά σ' ένα πορτρέτο του Άμπε που είχε τοποθετηθεί σε μια σκηνή η οποία είχε στηθεί για την περίσταση.

κηδεία Σίνζο Άμπε

κηδεία Σίνζο Άμπε 2

κηδεία Σίνζο Άμπε 3

H τελετή αυτή απέχει πολύ από το να αποτελεί μια στιγμή εθνικής ενότητας, καθώς προκάλεσε έντονες διενέξεις και διαδηλώσεις.

Ιαπωνία: Ποιος ήταν ο Σίνζο Άμπε, ο πρωθυπουργός που δολοφονήθηκε

Ο Άμπε παρέμεινε στην πρωθυπουργία περισσότερο από κάθε άλλον στην Ιαπωνία, περισσότερο από οκτώμισι χρόνια το 2006-2007 και το 2012-2020.

Ήταν η πιο γνωστή φυσιογνωμία της ιαπωνικής πολιτικής, τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό, με την έντονη διπλωματική δραστηριότητά του και την οικονομική πολιτική δημοσιονομικής και νομισματικής ανάκαμψης που επονομάστηκε «Abenomics».

Η δολοφονία του με σφαίρες στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στις 8 Ιουλίου σε ηλικία 67 ετών προκάλεσε σοκ στην Ιαπωνία και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως, ο Άμπε ήταν επίσης μισητός σε πολλούς για τις υπερφιλελεύθερες και εθνικιστικές απόψεις του, τη βούλησή του να αναθεωρήσει το ειρηνιστικό σύνταγμα της Ιαπωνίας και τις διασυνδέσεις του με πολυάριθμα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα.

Το κίνητρο του φερόμενου δολοφόνου του -οι σχέσεις που φέρεται να είχε ο Άμπε με την Εκκλησία της Ενοποίησης, την επονομαζόμενη «αίρεση Μουν», που κατηγορείται ότι ασκεί ισχυρές οικονομικές πιέσεις στα μέλη της- αμαύρωσε ακόμη περισσότερο την εικόνα του πρώην πρωθυπουργού.

Καμάλα Χάρις στην πολιτική κηδεία του Σίνζο Άμπε

Η Καμάλα Χάρις στο Τόκιο για την πολιτική κηδεία του Σίνζο Άμπε

Σαρλ Μισέλ στην κηδεία Σίνζο Άμπε

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην κηδεία του Σίνζο Άμπε / AP

Ιαπωνία: Οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο «φως» μετά τη δολοφονία του

Μετά τον θάνατό του, δεν έχουν σταματήσει οι αποκαλύψεις για την έκταση των δεσμών ανάμεσα σ' αυτή την Εκκλησία και Ιάπωνες κοινοβουλευτικούς, κυρίως του δεξιού κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (PLD), του οποίου ηγούνταν άλλοτε ο Άμπε και σήμερα ηγείται ο νυν πρωθυπουργός, η δημοτικότητα του οποίου μειώθηκε από φέτος το καλοκαίρι.

Η γρήγορη και μονομερής απόφαση του Κισίντα να οργανώσει κρατική κηδεία εξόργισε την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να συζητηθεί και να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Κόμματα της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν την τελετή.

Το κόστος της τελετής -υπολογίζεται στο ισόποσο των 12 εκατ. ευρώ- προκάλεσε επίσης εκνευρισμό. Μετά τις ελλείψεις στην προστασία του Άμπε, η κυβέρνηση ανέπτυξε για την τελετή της κηδείας του 20.000 αστυνομικούς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της κρατικής κηδείας του Άμπε πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και μια νέα συγκέντρωση πραγματοποιείται σήμερα μπροστά από το κοινοβούλιο.

Ένας άνδρας επιχείρησε επίσης να αυτοπυρποληθεί την περασμένη εβδομάδα μπροστά από τα γραφεία του πρωθυπουργού για να διαμαρτυρηθεί για την κρατική κηδεία, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περίπου 60% των Ιαπώνων είναι αντίθετοι στην πραγματοποίηση αυτής της κρατικής κηδείας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top