Το ξενοδοχείο που θα ανοίξει τις πόρτες του στο διάστημα το 2027

Από επιστημονική φαντασία, τα διαστημικά ταξίδια γίνονται πραγματικότητα

Διαστημικά Ξενοδοχεία

Δύο ξενοδοχεία στο διάστημα σκοπεύει να ανοίξει η εταιρία διαστημικών κατασκευών Obital Assembly Corporation μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει ένα διαστημικό «επιχειρηματικό πάρκο» που θα φιλοξενεί γραφεία καθώς και τουρίστες

Ο σταθμός Voyager, που σχεδιάζεται από το 2019, θα μπορεί να φιλοξενήσει 400 άτομα και να ανοίξει το 2027, ενώ ο νέος σταθμός Pioneer θα στεγάζει 28 άτομα και θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσα σε μόλις τρία χρόνια, σύμφωνα με την εταιρία.

Ο διαστημικός τουρισμός φαίνεται πιο κοντά στην πραγματικότητα από ποτέ. Τον περασμένο χρόνο, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον εκτοξεύτηκε στο υποτροχιακό διάστημα με την εταιρεία του Virgin Galactic, ενώ ο ηθοποιός του Star Trek Ουίλιαμ Σάτνερ έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος στο διάστημα χάρη σε μια εκδρομή με την Blue Origin.

Σχέδιο για διαστημικό ξενοδοχείο

Αλλά υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο εμπόδιο. Μια αρκετά υψηλή έως απίστευτη τιμή αντιστοιχεί σε κάθε διαστημικό ταξίδι, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να οραματιστούμε πραγματικά να περάσουμε την ετήσια άδεια μας έξω από αυτόν τον κόσμο.

Ο Tim Alatorre, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Orbital Assembly, πιστεύει ότι καθώς θα «απογειώνονται» τα διαστημικά ταξίδια, θα κάνει «βουτιά» και το κόστος τους σε επίπεδα προσιτά για όλους κι όχι μόνο τους πλούσιους αυτούς του κόσμου.

«Ο στόχος ήταν πάντα να καταστήσουμε δυνατό για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων να ζουν, να εργάζονται και να ευδοκιμούν στο διάστημα», είπε ο Alatorre στο CNN Travel σε μια νέα συνέντευξη.

Η Φυσική Πίσω Από Τα Διαστημικά Ξενοδοχεία

Όπως είχε εξηγήσει ο Alatorre στο CNN σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο σταθμός Voyager θα λειτουργεί σαν έναν κουβά νερό που γυρίζει. Ο σταθμός γυρίζει, σπρώχνοντας τα περιεχόμενά του προς την περίμετρό του, όπως σε έναν κουβά νερό που γυρίζει: το νερό «σπρώχνεται» προς τα έξω και τελικά μένει μέσα στον κουβά.

Κοντά στο κέντρο του σταθμού δε θα υπάρχει τεχνητή βαρύτητα, αλλά όσο μετακινείται κάποιος προς τα έξω, θα αυξάνεται το αίσθημα βαρύτητας. Καθώς ο σταθμός Pioneer θα είναι μικρότερος, τα επίπεδα βαρύτητάς του θα είναι λίγο διαφορετικά από το αρχικό σχέδιο. Θα υπάρχουν ακόμα οι «ανέσεις» της τεχνητής βαρύτητας, για παράδειγμα στα ντους και στους χώρους φαγητού, για να φάει και να πιει κάποιος καθιστός, αλλά οι χώροι με λιγότερη βαρύτητα θα επιτρέπουν τους επισκέπτες να περάσουν καλύτερα, διασκεδάζοντας στον αέρα.

Διαστημικό ξενοδοχείο

Πώς Θα Είναι Τα Διαστημικά Ξενοδοχεία Στο Εσωτερικό Τους

Σχέδια του εσωτερικού των διαστημικών σταθμών  θυμίζουν κανονικό ξενοδοχείο πολυτελείας στη Γη. H αισθητική είναι εμπνευσμένη βέβαια από την ταινία του Stanley Kubrick, 2001: Οδύσσεια Του Διαστήματος.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει φιλοξενήσει τουρίστες στο παρελθόν, ανάμεσά τους και τον πρώτο διαστημικό τουρίστα Dennis Tito το 2001. Όμως ο Alatorre λέει πως ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι κυρίως ένας χώρος για έρευνα και εργασία. Οι σταθμοί που σχεδιάζουν θα καλύπτουν άλλες ανάγκες. 

«Δε θα έχει καλώδια παντού. Είναι ένας άνετος χώρος, όπου νιώθεις σαν στο σπίτι σου», είπε στο CNN.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν διοργανωθεί ταξίδια στο διάστημα από εταιρίες όπως η Virgin Galactic, η Blue Origin και η Space X του Elon Musk. Η Orbital Assembly έχει μιλήσει με όλους για κάποια συνεργασία. Το πρόβλημα όμως, όπως λέει, είναι ο προορισμός. «Δεν είναι σαν να πηγαίνεις να δεις το Grand Canyon, οδηγάς μπροστά του και μετά γυρίζεις σπίτι», όπως λέει.

Κριτικοί των ταξιδιών στο διάστημα υποστηρίζουν πως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να ξοδευτούν πιο εποικοδομητικά εδώ στη γη, ενώ άλλοι πιστεύουν πως υπάρχουν φόβοι και ρίσκα για την ασφάλεια των επισκεπτών. 

Ο Alatorre υποστηρίζει πως ο κόσμος μας δεν είναι απλά εδώ στη γη, αλλά σε όλο το διάστημα, που αξίζει εξερεύνησης. Όσο για τα ζητήματα ασφαλείας, λέει πως καθώς οι τουρίστες δε θα έμεναν για πάνω από δύο εβδομάδες, δεν τίθεται ζήτημα έκθεσης σε διαστημική ακτινοβολία.

Όσο για τον φόβο της πτήσης, αυτό ήταν κάτι που αντιμετώπισε και η αεροπορική βιομηχανία. Ξεπεράστηκε με τα χρόνια, καθώς έβλεπε ο κόσμος πως όλο και περισσότερα ταξίδια στον αέρα πραγματοποιούνταν με ασφάλεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top