Ουκρανία: Νεκροί και τραυματίες από τη φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο

Ζελένσκι: Η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό θα ισοδυναμούσε με έξι Τσερνόμπιλ

Στα χέρια της Ρωσίας βρίσκεται από το πρωί το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια. Τα ξημερώματα, ένοπλες ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν τον πυρηνικό σταθμό, προκαλώντας φόβους στη διεθνή κοινότητα για το ενδεχόμενο ενός νέου Τσερνόμπιλ.

Στα χέρια των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Από την επίθεση, σκοτώθηκαν τρεις Ουκρανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι δύο, ο ένας εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Παραγωγής Πυρηνικής Ενέργειας Energoatom.

Η Energoatom υπογράμμισε επίσης ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές του πυρηνικού σταθμού νίκησαν τις εχθρικές δυνάμεις και κανένας από τους υπαλλήλους του πυρηνικού εργοστασίου δεν τραυματίστηκε.

Βίντεο από την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια τα ξημερώματα της Παρασκευής

Ζελένσκι: Η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό θα ισοδυναμούσε με έξι Τσερνόμπιλ

Πριν λίγο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση προς τους Ρώσους να διαδηλώσουν κατά της κατάληψης του πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη:

Λαέ της Ουκρανίας. Επιζήσαμε από μια νύχτα που θα μπορούσε να σταματήσει την πορεία της ιστορίας της Ουκρανίας και την ιστορία της Ευρώπης… Θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή ίση με έξι Τσερνόμπιλ.

 

 

«Ρωσικέ λαέ! Θέλω να απευθύνω έκκληση: πώς είναι αυτό δυνατόν; Έπειτα από όλα αυτά για τα οποία πολεμήσαμε το 1987 εναντίον της καταστροφής του Τσερνόμπιλ. Πρέπει να βγείτε στους δρόμους και να πείτε ότι θέλετε να ζήσετε, θέλετε να ζήσετε σε μια Γη χωρίς ραδιενεργό μόλυνση. Η ραδιενέργεια δε γνωρίζει πού βρίσκεται η Ρωσία, η ραδιενέργεια δε γνωρίζει πού βρίσκονται τα σύνορα της χώρας σας, είπε.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

«Πρέπει να θυμάστε τον φλεγόμενο γραφίτη που εκτοξεύτηκε μετά την έκρηξη, τα θύματα. Πρέπει να θυμάστε τη λάμψη πάνω από την κατεστραμμένη μονάδα ενέργειας, την επιχείρηση εκκένωσης. Πώς μπορείτε να τα ξεχνάτε αυτά; Και αν δεν τα έχετε ξεχάσει, δεν πρέπει να παραμένετε σιωπηλοί», πρόσθεσε στο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Προβοκάτσια των Ουκρανών εθνικιστών» η φωτιά στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια», λένε οι Ρώσοι

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επέρριψε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στην περιοχή του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σε Ουκρανούς σαμποτέρ, αποκαλώντας την «αποκρουστική προβοκάτσια».

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και πως η περιοχή είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου.

Χθες βράδυ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο, έγινε μία προσπάθεια από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να κάνει μια αποκρουστική προβοκάτσια.

προβοκάτσια των Ουκρανών η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο

Tweet της ρωσικής πρεσβείας για την επίθεση στην περιοχή του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είπε πως μια περιπολία της ρωσικής εθνοφρουράς δέχθηκε επίθεση από ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο.

Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «απερίσκεπτους» βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και απηύθυνε έκκληση να τεθεί τέλος στον πόλεμο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να αντιδρά ενωμένη και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα, μαζί με τους συμμάχους, προκειμένου να υποστηρίξει την Ουκρανία και να προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες», αναφέρει η ανακοίνωση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ουκρανία: Κάλεσμα στους Τσέχους να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών

Οι Τσέχοι που επιθυμούν να πάνε στην Ουκρανία και να πάρουν μέρος στον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας δεν θα αντιμετωπίσουν ποινικό κολασμό, διαβεβαίωσαν χθες Πέμπτη οι Τσέχοι πολιτικοί ηγέτες.

«Μπορούμε να εγγυηθούμε ασυλία μέσω προεδρικής χάριτος», είπε στον Τύπο ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν.

Στη Δημοκρατία της Τσεχίας ο νόμος προβλέπει την επιβολή ως και πέντε ετών κάθειρξης σε Τσέχους που πολεμούν στις τάξεις ξένου στρατού. Για να μπορέσουν να το πράξουν, πρέπει προηγουμένως να εξασφαλίσουν ειδική άδεια από τον πρόεδρο.

Έχουν υποβληθεί κάπου 300 αιτήσεις γι’ αυτό, συν μια εκατοστή στο υπουργείο Άμυνας.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απηύθυνε την Κυριακή έκκληση σε ξένους να πάνε να βοηθήσουν τις δυνάμεις της να απωθήσουν την εισβολή της Ρωσίας, που εξαπολύθηκε την 24η Φεβρουαρίου.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top