Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ για την ισότητα των φύλων

Σε ποιους τομείς υστερεί η χώρα μας;

δύο φύλα/ unsplash

Την τελευταία θέση στο δείκτη της ισότητας φύλων καταλαμβάνει η Ελλάδα. Δεν αποτελεί έκπληξη, αφού αντίστοιχη θέση είχε και στις προηγούμενες μετρήσεις.  

Γενικά, οι χώρες της ΕΕ έχουν καταγράψει μικρές βελτιώσεις από το 2019 κι αυτά «απειλούνται από την πανδημία COVID-19», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), έναν οργανισμό που συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Όπως αναφέρει η έκθεση, από το 2010, η Ελλάδα παραμένει λίγο-πολύ στάσιμη σε ό,τι αφορά την έμφυλη ισότητα στους τομείς χρόνος, χρήμα, υγεία, εξουσία, εκπαίδευση και απασχόληση. 

Οι μεγαλύτερες ανισότητες στην Ελλάδα εντοπίζονται στο θέμα της εξουσίας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 26η θέση στην ΕΕ, ενώ στον τομέα στον οποίο έχουμε τη χαμηλότερη βαθμολογία είναι σε αυτόν  της λήψης οικονομικών αποφάσεων. Κακή τροχιά έχει η χώρα και στον τομέα της πολιτικής, αφού φαίνεται ότι η πρόοδος έχει ανασταλεί, με τα ποσοστά γυναικών υπουργών να έχουν μειωθεί, από το 2021, από 20% στο 16%.

Όπως και πέρυσι, η Σουηδία και η Δανία ήταν οι κορυφαίες επιδόσεις στον φετινό δείκτη ισότητας των φύλων, ο οποίος συνδυάζει 31 διαφορτικούς δείκτες για το θέμα σε μια βαθμολογία 100. Τις σκανδιναβικές χώρες ακολουθούν οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία και η Γαλλία. Η Σλοβενία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που είδε τη βαθμολογία της για την ισότητα των φύλων να μειώνεται φέτος, ενώ η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση στον δείκτη. 

Η έκθεση και οι βαθμολογίες της βασίζονται ως επί το πλείστον σε δεδομένα του 2019, πριν το COVID-19 χτυπήσει την Ευρώπη. Όμως η έκθεση, η οποία φέτος επικεντρώνεται στην υγεία, εξετάζει πώς η πανδημία επηρεάζει την ισότητα των φύλων σήμερα. 

Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στους λεγόμενους τομείς πρώτης γραμμής, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, όπου είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο COVID-19 και βιώνουν περισσότερο άγχος που σχετίζεται με την πανδημία. Αλλά αποτελούν επίσης την πλειονότητα των εργαζομένων στους τομείς που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας, όπως το λιανικό εμπόριο, η φιλοξενία και οι οικιακές εργασίες. 

Ρεπορτάζ: Μαρία Ψαρά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top