Ευρωβαρόμετρο: Δημόσια υποστήριξη ρεκόρ για το ευρώ δείχνουν οι Ευρωπαίοι

Υπέρ της κατάργησης των κερμάτων του 1 και των 2 λεπτών

ευρώ

Η δημόσια υποστήριξη για το ευρώ έχει φτάσει στο υψηλό σημείο όλων των εποχών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ευρώ είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 70% θεωρεί το ευρώ καλό για τη χώρα του.

Στην Ελλάδα το ποσοστό όσων θεωρούν το ευρώ καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 77% (+1 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση αλλά 6ο χαμηλότερο μεταξύ των 27 ) και όσων το θεωρούν καλό για την ίδια τη χώρα είναι  69% (+4 από την προηγούμενη μέτρηση, αλλά  και πάλι 6ο χαμηλότερο μεταξύ των 27).

Στην Κύπρο το ποσοστό όσων θεωρούν το ευρώ καλό για την ΕΕ είναι 75% (+5 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση, αλλά 5ο χαμηλότερο μεταξύ των 27 ) και όσων το θεωρούν καλό για την ίδια τη χώρα είναι 62% (+7 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση, αλλά 2ο χαμηλότερο μεταξύ των 27).

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου πραγματοποιήθηκε μεταξύ περίπου 17.700 ερωτηθέντων από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ μεταξύ 22 και 29 Μαρτίου 2021.

Αναλυτικά, η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου και τα αποτελέσματα μιας χωριστής ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης διαπιστώνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών υποστηρίζει τους κανόνες στρογγυλοποίησης και την κατάργηση των κερμάτων του ενός και δύο λεπτών.

Επίσης, δείχνει ότι το 67% του κοινού τάσσεται υπέρ της κατάργησης των κερμάτων ενός και δύο cents του ευρώ μέσω υποχρεωτικής στρογγυλοποίησης (πάνω ή κάτω) του τελικού ποσού των αγορών στα πλησιέστερα πέντε λεπτά.

Υπάρχει πλειοψηφική υποστήριξη για αυτό και στα 19 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Η ανοικτή δημόσια διαβούλευση για τους κανόνες στρογγυλοποίησης δείχνει ότι το 72% των ερωτηθέντων δεν θεωρούν χρήσιμο τα ένα και δύο σεντ του ευρώ και το 71% θεωρεί ότι πρέπει να εισαχθούν κανόνες στρογγυλοποίησης στα πλησιέστερα πέντε cents του ευρώ.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι κανόνες στρογγυλοποίησης πρέπει να είναι υποχρεωτικοί (71%) και εναρμονισμένοι στη ζώνη του ευρώ (77%).

Η δημόσια διαβούλευση προσέλκυσε 17.033 απαντήσεις και πραγματοποιήθηκε εντός 15 εβδομάδων, μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου 2020 και 11 Ιανουαρίου 2021.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top