Επηρεάζουν οι φάσεις της Σελήνης τον ύπνο; Τι έδειξε νέα έρευνα

Οι μύθοι... μπορεί να έχουν επιστημονική βάση

Η τελευταία Πανσέληνος του 2020, το «Παγωμένο Φεγγάρι», πάνω από τον ουρανό της Ραφήνας- βίντεο από Reuters

Η πανσέληνος και οι κύκλοι της Σελήνης επηρεάζουν τελικά τον ύπνο και την έμμηνο ρήση; Φαίνεται πως οι «μύθοι» που ακούγονταν κατά τα σχολικά μας χρόνια, μπορεί να έχουν επιστημονική βάση. 

Οι άνθρωποι φαίνεται πως κοιμούνται πιο αργά ή κοιμούνται λιγότερες ώρες πριν από την πανσέληνο, ενώ και οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι φαίνεται να συγχρονίζονται προσωρινά με τους κύκλους της Σελήνης, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες.

Ύπνος και πανσέληνος

Από παλαιότατων χρόνων, οι άνθρωποι συνέδεαν την καθημερινή ζωή με τις φάσεις της Σελήνης. Από τις πανσελήνους που υποκινούσαν τους λύκους μέχρι τον κύκλο του φεγγαριού, που επηρέαζε το πώς νιώθουμε και τις καθημερινές μας διαθέσεις. Όλα αυτά λοιπόν, δείχνουν να έχουν τις ρίζες τους στην πραγματική επιστήμη.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιανουαρίου στο περιοδικό Science Advances, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Quilmes στην Αργεντινή και το Πανεπιστήμιο Yale δείχνει πως ο ύπνος φαίνεται να αλλάζει με τον σεληνιακό κύκλο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τις ημέρες πριν την πανσέληνο, οι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται πιο αργά και να κοιμούνται για λιγότερες ώρες. Για την έρευνά τους, η ομάδα μελέτησε φοιτητές στην πόλη του Σιάτλ της Ουάσιγκτον, καθώς και άτομα που ζούσαν σε αυτόχθονες κοινότητες στη βόρεια Αργεντινή. Πρόκειται για δύο διαφορετικά περιβάλλοντα, όπου υπάρχει ποικιλία στην πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, μιας  που το τεχνητό φως μπορεί να επηρεάσει τους συμμετέχοντες.

Πανσέληνος στο Λος Άντζελες 29/12/20 - φωτογραφία ΑΡ

Πανσέληνος στο Λος Άντζελες 29/12/20 - φωτογραφία ΑΡ

Χρησιμοποιώντας συσκευές καρπού παρακολούθησης ύπνου, μελέτησαν 98 άτομα που ζουν σε τρεις αυτόχθονες κοινότητες στη Φορμόζα της Αργεντινής και πρόσθεσαν επίσης δεδομένα ύπνου από 464 φοιτητές στην περιοχή του Σιάτλ.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ενώ η σύνδεση μεταξύ κύκλων ύπνου και σεληνιακών κύκλων είναι λίγο πιο εμφανής σε κοινότητες χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, η σύνδεση φαίνεται να εξακολουθεί να υπάρχει και σε περιοχές με ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε αυτές τις ομάδες φάνηκε ότι τα βράδια πριν την πανσέληνο, οι άνθρωποι κοιμόντουσαν λιγότερο και πήγαιναν για ύπνο πιο αργά. Αυτές οι νύχτες είχαν επίσης περισσότερο φως στον νυχτερινό ουρανό μετά το σούρουπο, καθώς το φεγγάρι γίνεται πιο φωτεινό.

Εμμηνορροϊκοί και σεληνιακοί κύκλοι

Οι κύκλοι ύπνου δεν είναι η μόνη ανθρώπινη λειτουργία που φαίνεται να επηρεάζεται από το φεγγάρι, λένε οι επιστήμονες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ σεληνιακών και εμμηνορροϊκών κύκλων. Σύμφωνα με μερικούς μύθους μάλιστα, ακόμη και η γονιμότητα και οι σεληνιακοί κύκλοι έχουν κάποιο είδος σύνδεσης μεταξύ τους.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύθηκε επίσης στις 27/1 στο Science Advances, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των κύκλων της εμμήνου ρύσεως και των κύκλων της Σελήνης.

Ανέλυσαν τα αρχεία του εμμηνορροϊκού κύκλου που είχαν διατηρήσει 22 γυναίκες για έως και 32 χρόνια. Εξέτασαν μακροπρόθεσμα δεδομένα σχετικά με την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών από γυναίκες τόσο κάτω των 35 ετών όσο και άνω.

Αφού συνέκριναν τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι από τις γυναίκες που συμμετείχαν, εκείνες των οποίων οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι διαρκούν περισσότερο από 27 ημέρες έδειξαν «συγχρονισμό με κύκλους που επηρεάζονται από το σεληνόφως». Η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτός ο συγχρονισμός ελαττωνόταν με την πάροδο του χρόνου καθώς οι συμμετέχοντες μεγάλωναν ηλικιακά. Διαπίστωσαν ακόμη ότι ο συγχρονισμός αυτός μειώθηκε με την αυξημένη έκθεση σε τεχνητό φως.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top