ECDC: Δημιούργησε χάρτη με την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη

Πόσοι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση στην Ελλάδα

εμβόλιο

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων ECDC δημιούργησε και έθεσε σήμερα στη διάθεση του κοινού σύστημα παρακολούθησης της πορείας του εμβολιασμού.

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί - Αυξάνεται ο ρυθμός του συστήματος

Με την ευκαιρία η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon, δήλωσε σχετικά: «με μεγάλη χαρά παρουσιάζουμε το Vaccine Tracker που παρέχει μια σχεδόν ζωντανή εικόνα για την πρόοδο του εμβολιασμού στην Ευρώπη. Οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν πρέπει να θεωρούνται απλώς ως αγώνας για μεγαλύτερους αριθμούς με την ανώτερη ταχύτητα. Καθώς προχωρά η ανάπτυξη, οι στρατηγικές εμβολιασμού θα πρέπει να είναι ευέλικτες και προσαρμόσιμες. Η ενημερωμένη έκθεσή μας σχετικά με τα εθνικά σχέδια ανάπτυξης δίνει το πλαίσιο στην εξέλιξη των πολιτικών και των δεδομένων που διατίθενται στο Vaccine Tracker. Το ECDC θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με χώρες για την προστασία των πιο ευάλωτων και τη μείωση του φόρτου για τα συστήματα υγείας μας».

Σύμφωνα με τους δείκτες που δημοσιεύονται σήμερα το 0,9% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση στην Κύπρο, το 2,2% στην Ελλάδα, το 2,7% στο Βέλγιο και το 11,5% στην Ιρλανδία που καταγράφει την καλύτερη επίδοση.

Σε αυτήν την πρώιμη φάση των εκστρατειών εμβολιασμού, η παρακολούθηση του αριθμού των δόσεων που διανέμονται σε χώρες και των δόσεων που λαμβάνονται από άτομα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την πρόοδο της ανάπτυξης εμβολίων και την εξέλιξη των εκστρατειών εμβολιασμού, αναφέρει το ECDC. Παρέχει επίσης αρχικές ενδεικτικές εκτιμήσεις της πρόσληψης εμβολίου για την πρώτη και τη δεύτερη δόση ανά πληθυσμό που στοχεύεται από συστάσεις εμβολίων σε εθνικό επίπεδο. Η παρακολούθηση της διάθεσης εμβολίων θα αναπτυχθεί περαιτέρω καθώς διατίθενται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη εμβολίων.

Μόσιαλος: Εξαιρετικά αποτελεσματικό το εμβόλιο σε δύο ομάδες πληθυσμού

Σε δήλωση «αποποίησης ευθυνών» το ECDC διευκρινίζει ότι «τα κράτη μέλη μπορούν να ανεβάζουν δεδομένα ανά πάσα στιγμή, αλλά τουλάχιστον απαιτείται να υποβάλλουν έκθεση κάθε δύο εβδομάδες κάθε Τρίτη για την προηγούμενη εβδομάδα και κάθε Παρασκευή για την τρέχουσα εβδομάδα. Αυτό και ο χρόνος που χρειάζεται το ECDC για την επεξεργασία των δεδομένων, μπορεί να οδηγήσει σε ασυμφωνίες μεταξύ των εθνικών στοιχείων και των αριθμών που δημοσιεύονται από το ECDC. Συνιστάται στους χρήστες να χρησιμοποιούν όλα τα δεδομένα με προσοχή και επίγνωση των περιορισμών τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top