Δολοφονία Φλόιντ: Κίνημα ξηλώνει τα αγάλματα των αποικιοκρατών διεθνώς

Η Βρετανία «κατεβάζει»​​​​​​​ τα αγάλματά της

Το Λονδίνο κατεβάζει τα αγάλματά του / Reuters

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρίσκονται τα αγάλματα αποικιοκρατών διεθνώς μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Το κίνημα εναντίον του ρατσισμού «Black Lives Matter» έφερε στην καρδιά της παγκόσμιας επικαιρότητας το ζήτημα των αυτών των αγαλμάτων, τα οποία βανδαλίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο κατά του ρατσισμού

Στην πόλη Αμβέρσα του Βελγίου, το άγαλμα του Λεοπόλδου II, του πρώην βασιλιά του Βελγίου που κατέκτησε το Κονγκό και διέπραξε φρικαλεότητες, αποσύρθηκε την Τρίτη, 9 Ιουνίου, ανήμερα της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ, στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση το απέσυρε από μια πλατεία και το τοποθέτησε στην αποθήκη ενός τοπικού μουσείου, πριν βανδαλιστεί και καταστραφεί από διαδηλωτές. Στη χώρα μάλιστα κυκλοφόρησε ένα κείμενο υπογραφών για να ξηλωθούν όλα τα αγάλματα από την εποχή της αποικιοκρατίας, το οποίο και συγκέντρωσε πάνω από 65 000 υπογραφές, σε μια ημέρα.

«Κατεβάζει» τα αγάλματα και η Βρετανία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλά αγάλματα ξηλώθηκαν ή βανδαλίστηκαν. Την περασμένη Κυριακή, το άγαλμα του Εντουαρντ Κόλστον, δουλέμπορου στα τέλη του 17ου αιώνα, δωρητή της πόλης του Μπρίστολ, στα νοτιο-δυτικά της Αγγλίας, γκρεμίστηκε από το βάθρο του και κατέληξε στο νερό από τους διαδηλωτές.

Τζορτζ Φλόιντ: Η τελευταία πράξη του δράματος για τον «αγαθό γίγαντα»

Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Λονδίνο, το άγαλμα του Σκωτσέζου έμπορου και πλοιοκτήτη του 18ου αιώνα, Ρόμπερτ Μίλιγκαν, γνωστού κάτοχου σκλάβων, καλύφθηκε με μία κουβέρτα και ένα πλακάτ με το σύνθημα «Black Lives Matter».

Την ίδια στιγμή, ένας γερανός αποκαθήλωσε το άγαλμα του Σκωτσέζου έμπορου, Ρόμπερτ Μίλιγκαν, έξω από το Μουσείο των Ντόκλαντς του Λονδίνου, ενώ ο συγκεντρωμένος κόσμος χειροκροτούσε.

Το βράδυ της Τρίτης, ανήμερα της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ, διαδηλωτές στην Οξφόρδη σκόπευαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του Cecil Rhodes, μεγιστάνα χρυσορυχείων και αποικιοκράτη πολιτικού, ο οποίος έδρασε στην Νότια Αφρική, τον 19ο αιώνα.

Μάλιστα, ο δήμαρχος της Λονδίνου, Σαντίκ Καν, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι θα ελεγχθούν όλα τα αγάλματα και οι ονομασίες δρόμων της πόλης, με σκοπό να εξαλειφθεί κάθε σύνδεση με το παρελθόν της δουλείας, και κάνοντας λόγο για μία «άβολη αλήθεια» της Ιστορίας την οποία η βρετανική πρωτεύουσα πρέπει να αντιμετωπίσει.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top