Άνοιγμα σχολείων: Διχάζονται οι επιστημόνες - Τι δείχνουν οι έρευνες

Με τήρηση των μέτρων προστασίας η επιστροφή στα θρανία

Δείτε στο βίντεο του Reuters πώς γίνεται η επιστροφή στα σχολεία της Γαλλίας.

Η σταδιακή άρση των μέτρων έχει αρχίσει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα από αυτά. Ωστόσο, γεννούνται πολλά ερωτήματα για το πόσο ασφαλής είναι αυτή η πρακτική, αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ή όχι και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό τόσο για τα παιδιά όσο και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Από τις 6 Μαΐου επιστρέφουν οι καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια

Βέβαια, παρόλο που υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στις γνώσεις των επιστημόνων, οι περισσότεροι διεθνώς, ανάμεσά τους και η χώρα μας, συμφωνούν ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο και ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει σταδιακά να ανοίξουν ξανά, έστω και με κάποιο αναπόφευκτο ρίσκο, παρόμοιο με αυτό της γενικότερης άρσης των μέτρων. 

Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για το άνοιγμα των σχολείων

Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις υπέρ ανοίγματος των σχολείων δεν λείπουν. Χαρακτηριστική, σύμφωνα με το «Science», είναι η περίπτωση ενός εννιάχρονου αγοριού από τη Βρετανία που είχε κολλήσει κορωνοϊό τον Ιανουάριο, όταν βρισκόταν σε διακοπές στις γαλλικές Άλπεις.

Κορωνοϊός: Ξαναπαίρνουν τη σάκα τους οι μαθητές και στην Ευρώπη

Το παιδί είχε ελαφριά μόνο συμπτώματα, επέστρεψε στο δημοτικό του και διαγνώστηκε αργότερα με τη νόσο. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν μετέδωσε τον κορωνοϊό σε κανέναν συμμαθητή του, ούτε σε καμία άλλη από τις συνολικά 72 επαφές του που ιχνηλατήθηκαν. Ούτε καν τα δύο αδέλφια του δεν μολύνθηκαν, ενώ λίγες εβδομάδες μετά και τα τρία παιδιά κόλλησαν τον ιό της γρίπης και του κρυολογήματος.

Αρκετές μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από τον κορωνοϊό και συχνά δεν τον μεταδίδουν σε άλλους. Συνεπώς, δεν μπορούν να θεωρηθούν φορείς υπερ-μετάδοσης, όπως υπήρχε αρχικά ο φόβος, με βάση και την εμπειρία των ιών της γρίπης και του κρυολογήματος που μεταδίδονται εύκολα μεταξύ των παιδιών.

Ρουμανία: Τέλος τα σχολεία για φέτος, λόγω κορωνοϊού

Μάλιστα, μια πρόσφατη ανασκόπηση όλων των έως τώρα επιστημονικών δεδομένων δεν μπόρεσε να βρει ούτε μια περίπτωση παιδιού κάτω των δέκα ετών που να έχει μεταδώσει τον κορωνοϊό σε κάποιον άλλο. Επιπλέον, οι αριθμοί παγκοσμίως δείχνουν σαφώς ότι ένα μικρό παιδί έχει μηδαμινή πιθανότητα να αρρωστήσει σοβαρά και να πεθάνει από κορωνοϊό.

Οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις

Αρκετοί, όμως, είναι οι επιστήμονες που παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς ανησυχούν ότι, ακόμη κι αν τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον κορωνοϊό, δεν παύουν να κάνουν πολλές ανεξέλεγκτες επαφές, ιδίως στο σχολείο.

Νέα Υόρκη: Δε θα ξανανοίξουν τα σχολεία έως και το τέλος του σχολικού έτους

Σύμφωνα με τον Ιταλό επιδημιολόγο Μάρκο Ατζέλι του Ιδρύματος Bruno Kessler, τα παιδιά έχουν περίπου το ένα τρίτο της πιθανότητας να μολυνθούν σε σχέση με τους ενήλικες, αλλά έχουν επίσης περίπου τριπλάσιες επαφές από τους μεγάλους, οπότε υπάρχει φόβος για επιτάχυνση της μετάδοσης του ιού μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Για να υπάρξει περισσότερη σιγουριά μεταξύ των επιστημόνων, άρχισαν να προγραμματίζονται αρκετές μελέτες, με πιο σημαντική αυτή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, με την ονομασία HEROS (Human Epidemiology and Response to SARS-CoV-2) και με επικεφαλής την καθηγήτρια Τίνα Χάρτερτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, που θα παρακολουθήσει επί έξι μήνες 2.000 οικογένειες και τα παιδιά τους (συνολικά 6.000 άτομα).

Οι μαθητές στο Βιετνάμ επέστρεψαν στα θρανία με μάσκες και κρατώντας αποστάσεις. AP Photo

Ανάλογη μελέτη σε πραγματικό χρόνο μετάδοσης θα κάνουν Καναδοί επιστήμονες του Νοσοκομείου St. Michael του Τορόντο σε 1.000 οικογένειες με παιδιά, καθώς και Ολλανδοί ερευνητές.

Έως τώρα, λόγω κλεισίματος των σχολείων και παραμονής των παιδιών στο σπίτι, ήταν δύσκολο να μελετηθεί άμεσα αν και πόσο τα παιδιά μεταδίδουν τον κορωνοϊό σε άλλα παιδιά ή στους ενηλίκους. Επιπλέον πολύ λίγα τεστ κορωνοϊού έχουν γίνει διεθνώς σε παιδιά.

Τι δείχνουν οι μέχρι τώρα μελέτες

Οι έως τώρα μελέτες δε δίνουν μια συνεκτική εικόνα, καθώς δε γίνονται μαζικά τεστ κορωνοϊού σε παιδιά και είναι δύσκολη η εξαγωγή συμπερασμάτων.

-    Μια έρευνα στην Ισλανδία, μία από τις λίγες χώρες που κάνουν μαζικά τεστ κορωνοϊού σε όλο τον πληθυσμό, δε βρήκε καθόλου λοιμώξεις σε 848 παιδιά έως δέκα ετών που ελέγχθηκαν, έναντι ποσοστού σχεδόν 1% στα παιδιά άνω των δέκα ετών. Μια άλλη ανάλυση σχεδόν 150.000 ατόμων με Covid-19 βρήκε ότι μόνο το 1,7% ήταν κάτω των 18 ετών.

-    Από την άλλη, μια κινεζική μελέτη 391 κρουσμάτων και σχεδόν 1.300 στενών επαφών τους διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι σχεδόν εξίσου πιθανό με τους μεγάλους να μολυνθούν.

Και οι μαθητές στη Γερμανία επέστρεψαν στα θρανία. AP Photo

-    Άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι τα παιδιά με Covid-19 είναι εξίσου μεταδοτικά με τους ενήλικες. Ακόμη πιο ασαφής είναι η εικόνα για τους πιθανούς κινδύνους μετάδοσης από παιδιά με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα.

-    Ερευνητές του Ολλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) που εξέτασαν προσεκτικά πώς ο Covid-19 εξαπλώθηκε σε 54 νοικοκυριά με συνολικά 123 ενήλικους και 116 παιδιά έως 16 ετών, δεν βρήκαν ούτε μια οικογένεια στην οποία το παιδί να είναι ο πρώτος ασθενής που μετέδωσε τον κορωνοϊό στους άλλους. Επίσης, από τις 43 ιχνηλατημένες επαφές των παιδιών και των εφήβων με Covid-19, καμία δεν μολύνθηκε. Οι σκεπτικιστές αντιτείνουν ότι το δείγμα ήταν πολύ μικρό για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, όμως -σε συνδυασμό και με άλλες μελέτες- η ολλανδική κυβέρνηση πείστηκε να ανοίξει τα δημοτικά σχολεία την επόμενη εβδομάδα.

Σε ποιες χώρες ανοίγουν τα σχολεία

Υπό το φως αυτών των στοιχείων και προκειμένου να ωφεληθούν τα παιδιά τόσο για τη μόρφωση όσο και για την ψυχική ισορροπία τους, αρκετές κυβερνήσεις, μετά από εισήγηση των επιστημονικών συμβούλων τους, αποφάσισαν να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία.

Έτσι, οι χώρες που οι μαθητές της επιστρέφουν ξανά στα θρανία είναι οι εξής:

-     Η Δανία στις 15 Απριλίου έστειλε στο σχολείο τα παιδιά έως 11 ετών.

-    Η Γερμανία από τις 29 Απριλίου έκανε κάτι ανάλογο, αλλά με μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές.

-    Στο Ισραήλ οι πρώτες τρεις τάξεις του Δημοτικού άνοιξαν στις 3 Μαΐου, με παρουσία περίπου του 60% των μαθητών, ενώ οι δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου θα ακολουθήσουν σε μερικές μέρες.

-    Η Ολλανδία και το Κεμπέκ του Καναδά θα ανοίξουν πολλά δημοτικά στις 11 Μαΐου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μέγεθος των τάξεων θα είναι μειωμένο και η σχολική εβδομάδα «κουτσουρεμένη».

Γενικά, οι επιστήμονες διεθνώς συμφωνούν ότι μετά το άνοιγμα των σχολείων είναι θέμα λίγων εβδομάδων να φανεί κατά πόσο θα αυξηθούν τα κρούσματα. Και ασφαλώς η κάθε χώρα παρακολουθεί τις εξελίξεις στις άλλες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top