Covid-19: Ποιες χώρες θα λάβουν πρώτες το πολυπόθητο εμβόλιο;

Oι κίνδυνοι αισχροκέρδειας που το συνοδεύουν

Στη Γερμανία η ζωή επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα/ Video: ReutersConnect

Έχουν υπάρξει πολλές εκτιμήσεις για το πότε η ανθρωπότητα θα λάβει στα χέρια της το πολυπόθητο εμβόλιο ενάντια στον covid-19. Οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν πως το εμβόλιο χρειάζεται τουλάχιστον άλλον ενάμιση χρόνο για να παρασκευαστεί, ενώ άλλοι ειδικοί θεωρούν πως αυτό μπορεί να συμβεί και νωρίτερα, αλλά σίγουρα όχι πολύ σύντομα.

Λίγη συζήτηση, όμως, έχει γίνει προς το παρόν για το ποιοι θα είναι οι άνθρωποι που θα εμβολιαστούν πρώτοι για τον covid-19, αλλά και για το ποιες χώρες θα παραλάβουν πρώτες τα σκευάσματα, όταν αυτά είναι έτοιμα. 

Υφασμάτινες μάσκες και απολυμαντικά τζελ σε αυτόματα μηχανήματα

Η γερμανίδα Ιλόνα Κίκμπους, καθηγήτρια στο Iνστιτούτο Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης στη Γενεύη, μίλησε στην DeutscheWelle και δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν, γι αυτές τις περιπτώσεις, διεθνείς κανόνες για μια δίκαιη κατανομή.

Ο εμβολιασμός για τον νέο ιό μπορεί να αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου, αλλά φαίνεται πως ορίζεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γιούργκεν Βάσεμ, οι χώρες που θα λάβουν πρώτες παρτίδες του εμβολίου, με αυτή τη λογική, θα είναι αυτές που θα μπορέσουν να δώσουν τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, δηλαδή οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, και κάποιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι φαρμακοβιομηχανίες, άλλωστε, μπορεί να ζητήσουν μεγάλες τιμές, και έτσι να υπάρξουν γενικότερες δυσκολίες στη διαθεσιμότητα του εμβολίου.

Κορωνοϊός: Δε μολύνθηκαν ξανά από τον ιό οι ασθενείς στη Ν. Κορέα

Το σίγουρο είναι πως η παγκόσμια υγεία βασίζεται σε τέσσερις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για την παρασκευή, με 80 προγράμματα, συνολικά, αναζήτησης του εμβολίου. Κάποιες έχουν επιλέξει να συνεργαστούν με εταιρείες βιοτεχνολογίας, και έτσι πάνω από 12 ερευνητικές συνεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές. Οι χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στην εύρεση του εμβολίου είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Συγκέντρωση χρημάτων για τον ΠΟΥ

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, πάντως, χαρακτηρίζει το εμβόλιο ως «δημόσιο αγαθό». Για αυτόν τον λόγο, πολλοί εκπρόσωποι χωρών, όπως για παράδειγμα η Άνγκελα Μέρκελ, έχουν συγκεντρώσει εκαττομύρια, έτσι ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες τεχνητές ελλείψεις. Στην πρωτοβουλία φαίνεται να συμμετάσχει και ο Μπιλ Γκειτς, ιδρυτής της Microsoft, o οποίος το 2015 είχε προβλέψει την ύπαρξη πανδημίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Remdesivir: Είναι αυτό το φάρμακο κατά του κορωνοϊού;

Η φαρμακοβιομηχανίες από τη μεριά τους, δίνουν μια πιο αισιόδοξη άποψη. Η γερμανική ομοσπονδία φαρμακοβιομηχανιών Vfa, που δραστηριοποιείται στην έρευνα, δηλώνει στην DeutscheWelle πως θα ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που έχει προκύψει από προηγούμενες επιδημίες: Μόλις υπάρξει εμβόλιο θα εμβολιαστεί αρχικά το ιατρικό προσωπικό, οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Η ειδικός Ιλόνα Κίκμπους λέει χαρακτηριστικά: «Ευελπιστώ ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στην ανάπτυξη του εμβολίου έχουν συνείδηση της ιστορικής τους ευθύνης».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top