Ερντογάν: «Δεν κλείνουν τα σύνορα, αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί»

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Εμανουέλ Μακρόν από την πρώτη στιγμή

Την ώρα που η κατάσταση παραμένει τεταμένη για τέταρτη συνεχόμενη μέρα στον Έβρο, ο Ερντογάν διαμηνύει πως όχι μόνο δε θα κλείσει τις «πόρτες» που οδηγούν στην Ευρώπη, αλλά τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά ώστε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Έβρος: Νέα επεισόδια στα σύνορα - Αποτράπηκαν 9.877 παράνομες είσοδοι

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, αναφερόμενος στις ροές χιλιάδων προσφύγων, τόνισε:

Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), πολλαπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα, μας λένε "κλείστε τις πόρτες". Τους είπα: Έγινε, τελείωσε.Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να οργανωθεί μια σύνοδος κορυφής με τη συμμετοχή του ίδιου και «τεσσάρων ή πέντε χωρών».

ΗΠΑ για Έβρο: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τους νόμους στα σύνορά της

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Έχει επίσης δηλώσει ότι ενδέχεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος  είπε επίσης ότι ελπίζει να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στο Ιντλίμπ της Συρίας, στις συνομιλίες που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν αυτήν την εβδομάδα.

Η Τουρκία και οι αντάρτες τους οποίους στηρίζει έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις τους στο Ιντλίμπ εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Ο Ερντογάν και ο Πούτιν πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη.

«Θα πάω στη Μόσχα την Πέμπτη και θα συζητήσω τις εξελίξεις (στη Συρία) με τον κ. Πούτιν. Ελπίζω ότι εκεί κάτω θα λάβει τα αναγκαία μέτρα, όπως μια κατάπαυση του πυρός και θα βρούμε μια λύση σ’ αυτήν την υπόθεση», είπε. Επιβεβαίωσε επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις την Κυριακή αχρήστευσαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ναϊράμπ, στα ανατολικά του Χαλεπιού.

Μητσοτάκης: Στον Έβρο την Τρίτη με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Μακρόν στηρίζει την Ελλάδα

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό με τη χώρα μας να έχει αυξήσει την ασφάλεια σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα στο μέγιστο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη χώρα μας.

Με tweet του, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την πλήρη αλληλεγγύη του «προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να τους παρασχεθεί ταχεία βοήθεια και για την προστασία των συνόρων. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αποφύγουμε μία ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση.

«Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δυστυχώς, παίζει με τη φωτιά» ανοίγοντας τα σύνορα της χώρας του με την Ευρώπη για να περάσουν οι μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ.

«Πρέπει κατ’ αρχήν να προστατεύσουμε τα σύνορα, επειδή είναι ευθύνη της Ευρώπης να προστατεύει τα σύνορά της και να μην αφήνει να περάσουν παρά μόνο εκείνοι που επιλέξαμε να αφήσουμε να μπουν», είπε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, όταν ρωτήθηκε για τη άφιξη χιλιάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ΕΕ «πρέπει επίσης να επιδείξει τη μέγιστη αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία και στον κ. Ερντογάν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top