Έλληνας Ουχάν: «Η αστυνομία παίρνει όποιον έχει πυρετό»

Μεγαλώνει η ανησυχία από την εξάπλωση του κοροναϊού

Εγκλωβισμένος στην κινεζική πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία του κοροναϊού είναι ένας Έλληνας μηχανικός, ο Απόστολος Ζαούτσος. 

Κοροναϊός: Στους 362 οι νεκροί – Ανεξέλεγκτη η διάδοση του ιού

Ο Απόστολος Ζαούτσος

Η πόλη πλέον έχει ερημώσει, την ώρα που τα θύματα συνεχώς αυξάνονται, όπως και τα νέα κρούσματα. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, πλέον λειτουργεί μόνο ένα κεντρικό σούπερ μάρκετ, όπου ένας υπάλληλος στην πόρτα θερμομετρεί όποιον πελάτη μπαίνει και όποιον πελάτη βγαίνει από το κατάστημα. Τον ίδιο σήμερα τον έλεγξαν τρεις τέσσερις φορές που πήγε να ψωνίσει, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη συνέχεια. 

Κοροναϊός: Μεταδίδεται και από ασθενείς με ήπια κλινική εικόνα

«Είναι παρά πολύ πιεστικά τα πράγματα, ακόμα και τα κουμπιά του ανελκυστήρα τα πατάμε με τον αναπτήρα», είπε. 

Σε ερώτηση μάλιστα τι γίνεται αν στους ελέγχους αυτούς στα καταστήματα βρεθεί ότι κάποιος έχει πυρετό, η απάντησή του αποτυπώνει πλήρως την εικόνα που επικρατεί στην Ουχάν. 

«Θα έχουμε κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες»

Έρχεται η αστυνομία και παίρνει οποίον έχει πυρετό… Μια κοπέλα που δε δέχθηκε να μετρηθεί ήρθε η αστυνομία .

Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε μάσκες, τις οποίες πρέπει αναγκαστικά να τις φοράνε όλοι στην Κίνα. 

ΕΚΠΑ: Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο κοροναϊό

«Δεν υπάρχουν μάσκες. Κάποιος Έλληνας από Σαγκάη πούλησε γύρω στα 1.000 κομμάτια δικά του και λίγο ακριβά. Εμείς τη βρήκαμε 2,5 ευρώ τη μία, μιας χρήσεως», δήλωσε.

Όσον αφορά στις φήμες για διασκορπισμένους πολίτες της Ουχάν λόγω των κινεζικών διακοπών, ο κ. Ζαούτσος ήταν επιφυλακτικός. 

Τι είναι ο νέος κοροναϊός και ποια τα συμπτώματα του

«Κάποιες εκτιμήσεις μιλάνε για 5 εκατ. τουρίστες από τη Ουχάν σε όλη την Κίνα δεν ξέρω κατά πόσο είναι αληθινό αυτό το νούμερο». 

Σημείωσε επίσης ότι η πιο αισιόδοξη εκτίμηση για επιστροφή στην… κανονικότητα είναι τα τέλη Μαρτίου, όμως ο κόσμος ανησυχεί καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν οι εταιρείες, καθώς τελειώνουν οι διακοπές των Κινέζων για την Πρωτοχρονιά. 

«Δώσανε μια εβδομάδα παράταση στις διακοπές… Θα δούμε. Η εταιρεία μου δεν έχει ανακοινώσει ότι μπορούμε να φύγουμε οπότε πρέπει να μείνω εδώ» τόνισε. 

Ο ίδιος δήλωσε πως γνωρίζει ότι στην Ουχάν μένει ένας ακόμα Έλληνας, αλλά πιθανόν να υπάρχουν κι άλλοι, καθώς η πόλη είναι πολύ μεγάλη. 

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον κοροναϊό

Καθησυχαστικός ήταν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Α. Εξαδάκτυλος σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, ο οποίος τόνισε πως και να έχουν κρούσματα, υπάρχει μικρή πιθανότητα να έχουμε θύματα. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε πως δεν είναι πολύ πιθανή η εκδήλωση κρούσματος στην Ελλάδα. 

Αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών στην Κίνα, σημείωσε πως αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, δεν είναι πολύ μεγάλος και πως «360 Κινέχοι αντιστοιχούν σε 3 – 4 Έλληνες».

Ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε «τύχη» ότι απομονώθηκε το γονιδίωμα του ιού, αφού  έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί η θεραπεία. 

«Ο κίνδυνος για την εμφάνιση του ιού στην Ελλάδα, είναι μικρότερος της δημοσιότητας που λαμβάνει στη χώρα μας. Προετοιμαζόμαστε, αλλά η ανησυχία που βλέπουμε στη δημόσια συζήτηση δεν είναι δικαιολογημένη», σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. 

Σήμερα θα γίνει σύσκεψη για το θέμα αυτό στην Αθήνα ανάμεσα στους ανωτάτους αξιωματούχους που ασχολούνται με τη δημόσια υγεία στο υπουργείο. 

«Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα εμφανιστεί. Η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών θα πρέπει να είναι μειωμένη, διότι και η θνητότητα του συγκεκριμένου ιού είναι σχετικά μικρή, αλλά και γιατί κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ακόμα ότι οι γιατροί έχουν λάβει οδηγίες για το πώς θα πρέπει να ενεργήσουν σε περίπτωση που μπορεί να έχουν ύποπτο περιστατικό και είναι έτοιμοι.

Συμβούλευσε επίσης τους ασθενείς, «από τη δεύτερη ημέρα να απευθύνονται στους γιατρούς, δηλαδή εγκαίρως, ειδικά εάν έχουν ταξιδέψει στην Κίνα ή έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν ταξιδέψει στην συγκεκριμένη περιοχή και να μην λαμβάνουν σε καμία περίπτωση από μόνοι τους αντιβιοτικά».

Κοροναϊός: Δεν μπορούν να προβλέψουν τον αριθμό των θυμάτων οι επιστήμονες

Την ίδια ώρα ωστόσο στην Κίνα, η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού τρομάζει τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσοι ακόμα θάνατοι θα υπάρξουν. 

Φοβούνται μάλιστα νέο ξέσπασμα μετά το φθινόπωρο και θεωρούν βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε πανδημία. 

Μια πανδημία -δηλαδή μια εξαπλωνόμενη επιδημία σε τουλάχιστον δύο ηπείρους του πλανήτη- μπορεί να έχει διεθνείς επιπτώσεις, παρά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις εκτεταμένες καραντίνες, μέτρα που ήδη επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να γνωρίζουν πόσο φονικός θα αποδειχθεί ο νέος κοροναϊός «2019-nCoV», αλλά υπάρχει πια ολοένα μεγαλύτερη επιστημονική συναίνεση ότι μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περισσότερο όπως η κοινή γρίπη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, παρά όπως οι προηγούμενοι θανατηφόροι ιοί SARS και MERS, που μεταδίδονταν πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα τα περιστατικά λοίμωξης είναι τουλάχιστον 100.000. Αν και αυτός ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο γρήγορος όσο αυτός της γρίπης, είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από αυτό που είχαν δει οι επιστήμονες, όταν εμφανίστηκαν οι συγγενικοί κοροναϊοί SARS και MERS.

Κοροναϊός: Μοιάζει πιο πολύ με την εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1

Η αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένους ασθενείς στην περίπτωση του νέου κοροναϊού κυμαίνεται γύρω στο 2% (από 4% στην αρχή), αλλά είναι πιθανό πως θα μειωθεί κι άλλο, καθώς γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ και ανιχνεύονται περισσότερες λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.

«Είναι ολοένα πιο απίθανο πως ο νέος ιός μπορεί να περιοριστεί. Είναι συνεπώς πιθανό ότι θα εξαπλωθεί όπως η γρίπη, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πόσο μακριά και πόσο φονικός θα είναι», δήλωσε ο δρ Τόμας Φρίντεν, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Μοιάζει πολύ περισσότερο με την εξάπλωση της γρίπης Η1Ν1 παρά του SARS. Ανησυχώ όλο και περισσότερο. Ακόμη και ένα ποσοστό θανάτων 1% θα σημαίνει 10.000 θάνατοι για κάθε ένα εκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Πίτερ Πάιοτ, διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.κοροναϊός

Από την άλλη, πιο αισιόδοξος ο δρ Μάικλ Ράιαν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως «οι έως τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι αυτός ο ιός μπορεί ακόμη να τεθεί υπό έλεγχο» και ότι «είναι ανάγκη ο κόσμος να συνεχίσει να προσπαθεί».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων δεν μπορεί να εμποδίσει τον ιό να διεισδύσει σε μια χώρα, όμως τέτοια μέτρα -όπως και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου- μπορούν να καθυστερήσουν την εξάπλωση και να παρέχουν χρόνο για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.

Δυστυχώς τα επιδημιολογικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς με τον ιό που φθάνουν στην Ευρώπη από την Κίνα, βρίσκονται ακόμη στο αφανές στάδιο της επώασης, δεν έχουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια κ.α.), συνεπώς περνάνε απαρατήρητοι από τους ελέγχους στα αεροδρόμια.

Ασαφές παραμένει ακόμη ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο ιό, κατά πόσο οι μολυσμένες επιφάνειες αντικειμένων μεταδίδουν εύκολα τον ιό, πόσο γρήγορα αυτός μεταλλάσσεται και αν θα αρχίσει μόνος του να εξαφανίζεται, όταν ο καιρός ζεστάνει.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top