Σεισμός στην Αλβανία: Δύο ανθρώπους διέσωσε η ελληνική ΕΜΑΚ

Αποκαρδιωτική η εικόνα από το σημείο των επιχειρήσεων

Δείτε στο video τι δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Θανάσης Μπαλάφας, επικεφαλής διασώστης της 1ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί κοντά στο Δυρράχιο 

Δύο ανθρώπους κατάφερε να βγάλει από τα ερείπια η επίλεκτη ομάδα της ΕΜΑΚ που βρίσκεται από χθες στην Αλβανία, προκειμένου να βοηθήσει μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που άφησε πίσω του τουλάχιστον 28 νεκρούς.

Η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης επιχειρεί από το απόγευμα της Τρίτης στις πόλεις Δυρράχιο και Θουμάνε.

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στα Κύθηρα - Αισθητός και στην Αθήνα

Αλβανία: Γεννήθηκαν δίδυμα είκοσι λεπτά μετά τον φονικό σεισμό

Η επίλεκτη ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ κατά την αναχώρησή της. Φωτογραφία: ΙnTime

Στο Θουμάνε που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών, καθώς και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της.

Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στο Δυρράχιο και έχει απεγκλωβίσει ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών.

Σεισμός Αλβανία: Συντρίμμια τα σπίτια στο Δυρράχιο - Εικόνες από drone

Σεισμός Αλβανία: Γιαγιά σκοτώθηκε για να προστατέψει τον εγγονό της

O Πρωθυπουργός με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας την ώρα που η 1η ΕΜΑΚ αναχωρεί για την Αλβανία. Φωτογραφία: ΙnTime

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς ο φονικός σεισμός έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στη γειτονική χώρα.

Στις έρευνες συμμετέχουν περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί. Με κάθε διάσωση, πλήθος ανθρώπων ξεσπά σε ζητωκραυγές και επευφημίες προς τα σωστικά συνεργεία, όπως στη διάσωση ενός νεαρού από τα συντρίμμια κτιρίου που μετατράπηκε σε σωρό συντριμμιών κοντά σε μια παραλία στο Δυρράχιο.

Ημέρα εθνικού πένθους στην Αλβανία

Η εικόνα από το σημείο των επιχειρήσεων είναι αποκαρδιωτική. Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που θεωρείται ως ένας από τους ισχυρότερους των τελευταίων δεκαετιών, προκάλεσε καταρρεύσεις κτιρίων με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να εγκλωβιστούν σε βουνά από συντρίμμια.

Τα περισσότερα θύματα ανασύρθηκαν από κτίρια που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα σε αυτές τις δύο πόλεις.

Την ΕΜΑΚ πριν φύγει για Αλβανία επισκέφτηκε ο Μητσοτάκης

Ημέρα εθνικού πένθους στην Αλβανία - Τουλάχιστον 23 οι νεκροί

Συγκλονιστικές εικόνες στην Αλβανία μετά τον φονικό σεισμό. Φωτογραφία: Αssociated Press

Μεταξύ των νεκρών ένας άνδρας που σκοτώθηκε όταν μέσα στον πανικό του πήδησε από ύψος από το σπίτι του στην πόλη Κούρμπιν, καθώς κι ένας άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε δυστύχημα όταν το τμήμα του δρόμου στο οποίο κινείτο καταστράφηκε. Μέλη ενός σωστικού συνεργείου αφηγήθηκαν σε αλβανικά ΜΜΕ ότι ένα από τα θύματα ήταν μια ηλικιωμένη που έκανε το σώμα της ασπίδα για να σώσει τον εγγονό της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα, εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.

H στιγμή απεγκλωβισμού ενός άνδρα από τα ερείπια.  Φωτογραφία: Αssociated Press

«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων χθες βράδυ για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε, πριν ανακηρύξει την Τετάρτη «ημέρα εθνικού πένθους»

Εκτός από την Ελλάδα, βοήθεια στην Αλβανία έχουν στείλει και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κροατία, ενώ  ενώ αναμένονται περίπου 100 γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι.

Αεροφωτογραφία από τον φονικό σεισμό. Φωτογραφία: Αssociated Press

Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

Ο αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι τόνισε ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

Ακολουθήθηκε από 250 και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Συντρίμμια μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία. Φωτογραφία: Αssociated Press

Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

Να σημειωθεί ότι Αλβανία είναι η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη, σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να μην ξεπερνά το 25% του μέσου όρου των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top