Ο Ερντογάν απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες

«Αυτό το βάρος μόνο εμείς θα το υποστούμε;»

Αν δε γίνει ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας, τότε η Τουρκία θα αναγκαστεί να ανοίξει τις πόρτες για να περάσουν οι πρόσφυγες στις χώρες της δύσης, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τη δύση ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. 

Σε ομιλία του είπε ότι η Τουρκία αγκάλιασε τους πρόσφυγες που έφυγαν από τις βόμβες και βρήκαν καταφύγιο στη χώρα του. «Δεν κάναμε όπως έκαναν οι χώρες της Δύσης που άνοιξαν την πόρτα σε 100 πρόσφυγες. Ο αριθμός των Σύριων αδελφών μας που επέστρεψε στις περιοχές που καταστήσαμε ασφαλείς έφτασε τις 350 χιλιάδες. Λένε ότι είναι πολύ ωραία η πρότασή μας για ζώνη ασφαλείας. Αν είναι έτσι ας την κάνουμε γρήγορα», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Δύση δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. «Αν δε γίνει ζώνη ασφαλείας θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πόρτες. Αν θα μας στηρίξετε, στηρίξτε μας αλλιώς να μας συγχωρέσετε αλλά θα είμαστε αναγκασμένοι να ανοίξουμε τις πόρτες». 

«Μέχρι ενός σημείου έχουμε υποστεί αυτό το βάρος. Αυτό το βάρος μόνο εμείς θα το υποστούμε; Άντε να δούμε πώς μεταφέρεται αυτό το βάρος»είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν τη ζώνη ασφαλείας στα ανατολικά του Ευφράτη μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. «Για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας μιλήσαμε με τον Τραμπ, τον Πούτιν, τη Μέρκελ», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι στόχος τους είναι να εγκαταστήσουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Σύριους σε μια ασφαλή ζώνη κατά μήκος της γραμμής των 450 χιλιομέτρων.

«Ενδέχεται να πάρουμε και τρίτο γεωτρύπανο»

Και τρίτο γεωτρύπανο ενδέχεται να αγοράσει η Τουρκία δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στην ίδια ομιλία,  αναφέροντας ότι η Άγκυρα δεν κοιτάζει τι λέει ο ένας και ο άλλος, κοιτάζει τι λέει η ίδια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «τα εμπάργκο που εφαρμόστηκαν ενάντια στη χώρα μας λόγω ειρηνευτικής επιχείρησης Κύπρου (εισβολή 1974) μας οδήγησαν να κάνουμε τα πρώτα βήματα σχετικά με την αμυντική βιομηχανία. Η χώρα μας έζησε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε αυτό το πλαίσιο επί περιόδου ΑΚΡ», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για την ανατολική Μεσόγειο είπε ότι «εάν σήμερα έχουμε λόγο στις δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων αυτό το χρωστάμε στα γεωτρύπανα και ερευνητικά πλοία μας που αποκτήσαμε εγκαίρως. Παλαιότερα πηγαίναμε και παρακαλούσαμε για ενοικίαση και παίρναμε έναντι μεγάλων ποσών. Αλλά τώρα πλέον έχουμε δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά πλοία και ενδεχομένως να έρθει και τρίτο γεωτρύπανό μας», ανέφερε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «εμείς δεν κοιτάζουμε τι λέει ο ένας και ο άλλος στην ανατολική Μεσόγειο, εμείς κοιτάζουμε αυτό που λέμε εμείς. Τα πλοία μας είναι στην περιοχή. Όλες οι φρεγάτες μας είναι κοντά τους. Τα αεροσκάφη μας είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή. Κανείς δεν μπορεί να σηκωθεί και να μας επιβληθεί στα θέματα που εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Εδώ έχουν δικαιώματα οι Τ/Κ ομογενείς μας. Ως εγγυήτρια χώρα έχουμε δικαίωμα λόγου. Και αυτά τα δικαιώματά μας θα τα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους», ανέφερε.
 

Ερντογάν: Γιατί να μην έχει και η Τουρκία πυρηνικά όπλα;

Εντωμεταξύ, ο Ερντογάν άφησε υπόνοιες ότι θέλει πυρηνικά όπλα μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στη Σεβάστεια (Σίβας).

Παραλίγο θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας;

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα απαγορεύουν στην Άγκυρα να τα αποκτήσει και η ίδια, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν σχεδιάζει κάτι τέτοιο.

«Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι έναν ή δύο. Αλλά (λένε σε εμάς) ότι δεν μπορούμε να τους έχουμε. Αυτό, δεν το δέχομαι» ανέφερε. 

βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

«Δεν υπάρχει καμία ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που να μην τα έχει», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος. Στην πραγματικότητα, πολλές αναπτυγμένες χώρες δεν διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Η Τουρκία υπέγραψε το 1980 τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων ενώ το 1996 υπέγραψε και τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, που απαγορεύει τις πυρηνικές δοκιμές για οποιονδήποτε λόγο.

Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του δικαιούται την ίδια προστασία που έχει και το Ισραήλ. «Έχουμε εδώ κοντά το Ισραήλ, είμαστε σχεδόν γείτονες. Φοβίζουν (σ.σ. οι Ισραηλινοί τις άλλες χώρες) κατέχοντάς τα. Κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε μια από τις επισκέψεις του σε έναν «πρώην ηγέτη» που επιδίωξε να αποκτήσει τόσους πυρηνικούς πυραύλους όσους έχουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

«Δεν πρόκειται να αποκαλύψω το όνομα», αυτού του ηγέτη που τότε ήταν πρόεδρος της χώρας του, συνέχισε. «Ο ηγέτης είπε, έχουμε περίπου 7.500 πυρηνικές κεφαλές. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν περίπου 12.000-15.000 πυραύλους. Θα κατασκευάσουμε κι άλλους. Θα ανταγωνίζονται για να κατασκευάσουν περισσότερες πυρηνικές κεφαλές», κατέληξε.

 

της Άννας Ανδρέου

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top