Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι πιο ορατές από ποτέ, με τη Γη να κινδυνεύει να εισέλθει σε μια φάση συνθηκών «θερμοκηπίου, καθώς ο μέσος όρος θερμοκρασιών παγκοσμίων ανέβηκε 4 – 5 βαθμούς Κελσίου, ακόμα κι αν οι εκπομπές ρύπων έχουν μειωθεί, όπως προβλέπει η συμφωνία του Παρισιού.
Νέα μελέτη δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, την ώρα που το πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει ολόκληρη τη βορειοδυτική Ευρώπη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα από ποτέ.
Περίπου 200 χώρες συμφώνησαν στο Παρίσι να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας πολύ πιο κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, που θεωρείται το κρίσιμο όριο για να αποφευχθεί μια δραματική κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα όμως με τη μελέτη, το κλίμα της γης δεν είναι σαφές αν μπορεί να παραμείνει σταθερό και ασφαλές στου 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα όρια της προβιομηχανικής εποχής, ή εάν αυτό το σενάριο θα πυροδοτήσει άλλες διεργασίες που θα οδηγήσουν τελικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ακόμα κι αν οι εκπομπές ρύπων περιοριστούν.
Σήμερα ο παγκόσμιος μέσος όρος θερμοκρασίας, εκτιμάται ότι ξεπερνά κατά 1 βαθμό Κελσίου το επίπεδο της προβιομηχανικής εποχής και ανεβαίνει με ρυθμό 0,17 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία.
Επιστήμονες θωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν αν ξεπεραστεί το όριο αυτό να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και διεργασίες που θα οδηγήσουν σε βίαιες αλλαγές του κλίματος της Γης.
Τέτοιες διεργασίες είναι η τήξη των στρωμάτων πάγου, η απώλεια των υδριτών μεθανίου από τους βυθούς των ωκεανών, η χαμηλότερη απορρόφηση του άνθρακα από τη γη και τους ωκεανούς, η απώλεια μεγάλων στρωμάτων πάγου στην Αρκτική και την Ανταρκτική.
Ο Γιόχαν Ρόκστρεμ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζει ότι όλα αυτά μπορεί να αρχίσουν να ανατρέπονται σαν ντόμινο. Η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι για να αποφευχθεί η μετατροπή του πλανήτη σε «θερμοκήπιο», δεν αρκεί η μείωση των εκπομπών αερίων.
Αυτό που προτείνεται είναι η καλύτερη διαχείριση των δασών, των αγροτικών καλλιεργειών και των καλλιεργούμενων εδαφών, η προστασία της βιοποικιλότητα και η ανάπτυξη των τεχνολογιών για την αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.