Οι ισορροπίες των πρόωρων εκλογών της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην ξαφνική ανακοίνωση από τον Ερντογάν- Nέα ενημέρωση 19-04-2018 16:48

Πλεονέκτημα έχει η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ με το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ για τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση είναι απροετοίμαστη,  καθώς δεν έχει ακόμη αποφασίσει τον υποψήφιό της.

Πάντως η βασική αντίπαλος της ισχυρής υποψηφιότητας του Ταγίπ Ερντογάν είναι μέχρι στιγμής η αρχηγός του IYI Parti (Καλό Κόμμα)  Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ελπίζει ότι θα πάει στον δεύτερο γύρο και θα καταφέρει να πάρει όλες τις ψήφους της αντιπολίτευσης ανατρέποντας τον Ταγίπ Ερντογάν.

Από την άλλη η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ εκτιμά ότι το 45-46% που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή μπορεί γίνει 50% μέχρι τις 24 Ιουνίου και να κερδηθούν οι εκλογές από τον πρώτο γύρο.

“Κίνηση ματ”, είναι ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, η Χουριέτ έχει τίτλο “Σε 66 μέρες είμαστε στις κάλπες”, ωστόσο ο αντιπολιτεύομενος Τύπος έχει διαφορετική προσέγγιση.

Η Τζουμχουριέτ, με τίτλο “Έφοδος με εκλογές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (OHAL)”, αφήνει αιχμές εναντίον της συμμαχίας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ με το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ και την απόφασή τους για πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ ένας από τους λόγους που αποφάσισαν ΑΚΡ-ΜΗΡ να γίνουν οι πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου είναι για να βρεθεί απροετοίμαστη η αντιπολίτευση και να μην της δώσουν την ευκαιρία να βρει κοινό υποψήφιο.

Τα επιχειρήματα Μπαχτσελί

Πώς όμως λήφθηκε η απόφαση και ποια ήταν τα επιχειρήματα του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί υπέρ των πρόωρων εκλογών;

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε ότι αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα με τη συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ και πως αν στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου του 2019 δεν πάνε καλά τότε θα δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμμαχία. Το δεύτερό του επιχείρημα είναι ότι ξεκίνησαν σοβαρά προβλήματα με την οικονομία και ιδιαίτερα με το δολάριο που ξεπέρασε τις 4 τουρκικές λίρες και το ευρώ που ξεπέρασε τις 5 τουρκικές λίρες.

Πάντως πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτήν την απόφαση τα κόμματα της συμμαχίας (ΑΚΡ-ΜΗΡ) βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση. Το ΑΚΡ έχει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα καθώς ο υποψήφιός του όχι μόνο έχει ήδη αποφασιστεί αλλά με συνεχείς ομιλίες του είχε ήδη δημιουργήσει ένα προεκλογικό κλίμα, απευθυνόμενος στη βάση του ΜΗΡ με σκληρές ομιλίες τους και εθνικιστικούς λόγους. Η νίκη στο Αφρίν δημιουργεί ένα ακόμη μεγάλο ρεύμα εθνικιστών υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν. Δημοσκοπήσεις των πιο μεγάλων εταιρειών έρευνας, Μετροπόλ και ΚΟΝΤΑ,  δίνουν 45-46% στον Ερντογάν αλλά η συμμαχία ελπίζει ότι λόγω των προβλημάτων της αντιπολίτευσης θα καταφέρουν να πάρουν το 50% μέχρι τις εκλογές. Ταυτόχρονα το πιο απροετοίμαστο κόμμα είναι το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) το οποίο δεν έχει αποφασίσει καν τον υποψήφιό του ακόμη. 

Η υποψηφιότητα Ακσενέρ

Η Μεράλ Ακσενέρ, η αρχηγός του İYİ Parti η οποία θεωρεί τον εαυτό της μεγάλο φαβορί έναντι της υποψηφιότητας Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά της και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα υπέρ της αν και τα ποσοστά της δεν είναι γνωστά.

Πιστεύει ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο και εκεί θα καταφέρει να συντρίψει τον Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνοντας όλες τις αντιπολιτευτικές ψήφους. Δύσκολα όμως θα καταφέρει να πάρει τις ψήφους των Κούρδων, γιατί θεωρείται πιο ακραία και από τον ίδιο τον αρχηγό του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Πάντως το ΑΚΡ φοβάται τι θα γίνει στην περίπτωση που το κόμμα της Μεράλ Μπαχτσελί δε συμμετάσχει στις εκλογές λόγω της απαγόρευσης συμμετοχής σε νέα κόμματα που δεν έχουν κλείσει έξι μήνες από την ίδρυσή τους.

Αν η Μεράλ Ακσενέρ δημιουργήσει ένα αίσθημα αδικημένου υπέρ της, όπως γινόταν στο παρελθόν με το ΑΚΡ, τότε μπορεί αυτό να ενισχύσει την υποψηφιότητά της στην προεδρία. Γι’ αυτό και υπάρχει η σκέψη από το ΑΚΡ να πάει μίνι πακέτο στην Βουλή για μείωση από 6 μήνες στους 3 από την ίδρυση ενός κόμματος για να μπορεί να συμμετάσχει. Το ερώτημα είναι αν αυτό θα το δεχτεί ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. 

Πάντως οι ελιγμοί Μπαχτσελί άλλαξαν όλα τα σχέδια του ΑΚΡ. Μέσα σε 29 ώρες αποφασίστηκαν πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου αντί στις 3 Νοεμβρίου του 2019. Το ΑΚΡ σχεδίαζε να κάνει συνέδριο στις 6 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη και τέλη Ιουνίου να διεξάγει Μεγάλο Συνέδριο και να αλλάξει την εικόνα του κόμματος. Τώρα αναγκάζεται να το αφήσει για μετά τις εκλογές.

Τι άλλαξε ξαφνικά;

Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες του αρθρογράφου της Χουριέτ Αμπντουλκαντίρ Σελβί για το τι άλλαξε και ο Ερντογάν αποφάσισε τελικά πρόωρες εκλογές. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, όταν ο Μπαχτσελί ανακοίνωσε την πρότασή του για πρόωρες εκλογές στις 24 Αυγούστου, ο Ερντογάν συγκάλεσε τα όργανα του κόμματός του αμέσως και τους είπε ότι παρόλο που οι ίδιοι δεν θέλουν πρόωρες εκλογές δεν πρέπει να χαλάσουν τη συμμαχία με τον Μπαχτσελί.

Άλλωστε, τους είπε, χάρη στον Μπαχτσελί πέρασε το νέο προεδρικό σύστημα στις 16 Απριλίου στο δημοψήφισμα. Εκεί λήφθηκε η απόφαση για πρόωρες εκλογές και συζήτησαν τις ημερομηνίες. Η 26η Αυγούστου, απερρίφθη επειδή είναι το Μπαϊράμι Θυσιών. Κάποιοι πρότειναν την 16η Σεπτεμβρίου αλλά απορρίφθηκε για να μην αφήσουν τις εκλογές το Φθινόπωρο. Η 24η Ιουνίου προτάθηκε και έγινε αποδεκτή επειδή είναι αρχές Καλοκαιριού. Άλλη πρόταση ήταν για 22η Ιουλίου αλλά ο Ταγίπ  Ερντογάν πρότεινε να γίνουν οι εκλογές όσο πιο γρήγορα.

“Αν είναι να γίνει να γίνει το συντομότερο”, φέρεται να είπε. Τελικά στη συνάντησή του με τον Μπαχτσελί του πρότεινε αυτή την ημερομηνία, 24 Ιουνίου και ο Μπαχτσελί το αποδέχτηκε.

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top