«Πάγωσε» η ανέγερση του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη - Χάθηκαν τα εκατομμύρια των χορηγών

Ερωτήματα θέτουν οι New York Times σχετικά με την αύξηση των δαπανών αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των δωρεών

Χάθηκαν τα λεφτά για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ισοπεδώθηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι New York Times αποκαλύπτουν ένα οικονομικό σκάνδαλο που διχάζει την ομογένεια αυτές τις Άγιες Ημέρες.

Το έργο ξεκίνησε το 2014 με τους ομογενείς να καλωσορίζουν την απόφαση. Το δημοσίευμα όμως των Times της Νέας Υόρκης άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου».

Ήταν ένα φιλόδοξο πρότζεκτ. Οι εργασίες ανακατασκευής του Αγίου Νικολάου άρχισαν σε κλίμα συγκίνησης το 2014, όταν ο διεθνούς φήμης Ισπανός Αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα δεσμευόταν  ότι θα φτιάξει ένα ναό σύμβολο , ντυμένο από Αττικό μάρμαρο.

Η ομογένεια χειροκροτούσε συγκινημένη καθώς πολλοί εξ αυτών ήταν χρηματοδότες του έργου. Όπως ήταν και η ελληνική κυβέρνηση. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 35 εκ. δολάρια.

Μετά από τρία χρόνια το κόστος υπερδιπλασιάστηκε. Εκτοξεύτηκε στα 78 εκ. δολάρια. Η κατασκευαστική εταιρία κατήγγειλε τη σύμβαση με την Αρχιεπισκοπή , το έργο πάγωσε και ένα δημοσίευμα των New York Times άvαψε το φυτίλι, αφού όπως αποκαλύπτεται κανείς δεν ξέρει που κατέληξαν τα εκατομμύρια των χορηγών.

Τα οικονομικά προβλήματα της Αρχιεπισκοπής είναι τεράστια κι αυτό χρεώνεται από μέρος της ομογένειας στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο , ο οποίος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μέσα στο 2018 με τη συμπλήρωση των 90 χρόνων του.

Ο Άγιος Νικόλαος, η εκκλησία που από το 1919 στέγαζε τους ομογενείς , σήμερα είναι παρατημένη με σκαλωσιές. Κι είναι τόσο κρίμα…

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top