Βήματα εμπρός ή βήματα πίσω; Οι Τουρκοκύπριοι αποφασίζουν μονομερώς για τα κατεχόμενα

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου

Βήματα εμπρός ή βήματα πίσω; Οι Τουρκοκύπριοι αποφασίζουν μονομερώς για τα κατεχόμενα

Πρόβα για το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, η οποία υπήρξε τουριστικό κέντρο της περιοχής της Αμμοχώστου, πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, αποτελεί η απόφαση για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους. Αυτό αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, η οποία κάνει λόγο για “βήματα έκπληξη”.

Πηγές της τουρκικής εφημερίδας αναφέρουν ότι ξεκίνησε η πρωτοβουλία για άνοιγμα μονομερώς της κλειστής πόλης των Βαρωσίων. Οι Ελληνοκύπριοι που ζούσαν στην πόλη πριν το 1974 θα μπορούν να επιστρέψουν υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση, αναφέρει και προσθέτει ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων συζητήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους και τους είπαν πως στην περίπτωση που αποτελέσει ένα βήμα προς τη λύση, τότε θα το στηρίξουν.

Σύμφωνα με τη Μιλιέτ, θα είναι μια κίνηση παρόμοια με εκείνη του ανοίγματος μονομερώς των οδοφραγμάτων το 2003. Αναφέρει ότι το θέμα είχε συζητηθεί στην Άγκυρα και το 2012. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου είχε ετοιμάσει τότε πακέτο για άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, αλλά επειδή ξέσπασε η κρίση της Συρίας δεν υλοποιήθηκε.

Σύμφωνα με Μιλιέτ, η πρόταση συζητήθηκε και στη επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα και αναφέρει ότι η Άγκυρα αντέδρασε θετικά στην πρόταση των Τουρκοκυπριών και δόθηκαν οδηγίες να ξεκινήσουν εργασίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρώτο βήμα που έγινε είναι η επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους. Ανώτατη πηγή είπε στην Μιλιέτ ότι «το άνοιγμα των χωριών αυτών είναι το πρώτο βήμα. Θα δούμε τι θα αντιμετωπίσουμε με την διαδικασία επιστροφής στα χωριά και θα έχουμε εμπειρία. Το άνοιγμα των τριών χωριών θα είναι προετοιμασία για το άνοιγμα των Βαρωσίων, θα είναι πρόβα. Μετά θα έρθει η σειρά των Βαρωσίων», είπε. Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκτιμάται πως στα τρία Μαρωνιτικά χωριά θα επιστρέψουν 500 άτομα.

Εκτιμάται ακόμη πως για να επανέλθει στην παλιά της κατάσταση η πόλη, χρειάζεται να ξοδευτούν περίπου 5 δις δολάρια. Η διαδικασία επιστροφής μπορεί να κρατήσει και πέντε χρόνια.

Που θα επιστρέψουν όμως οι Μαρωνίτες;

Στα χωριά Κορμακίτης, Ασώματος, Αγία Μαρίνα και Καρπάσια. Οι Μαρωνίτες υπολογίζονται περίπου στις 7.000 χιλιάδες. Περίπου 200 ζουν εγκλωβισμένοι στον Κορμακίτη και γύρω στους δέκα στον Ασώματο. Εκτός από τους εγκλωβισμένους, οι υπόλοιποι ζουν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Μαρωνίτες της Κύπρου υπάγονται στο ανατολικό χριστιανικό δόγμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Έχουν μαρωνίτη Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο της Μαρωνιτικής Εκκλησίας στο Λίβανο και επικυρώνεται από τον Πάπα της Ρώμης. Ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν την ιστορία των Μαρωνιτών της Κύπρου, έχουν χωρίσει την μαρωνιτική άφιξη στο νησί σε τέσσερα κύματα μετανάστευσης, μεταξύ του 8ου και του 13ου αιώνα μ.Χ.

Βαρώσια: Ο τουριστικός προορισμός που έγινε πόλη-φάντασμα

Τα Βαρώσια ή το Βαρώσι, είναι πόλη φάντασμα στο νότιο τμήμα της Κυπριακής πόλης της Αμμοχώστου. Πριν την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ήταν η σύγχρονη τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου και είχε 39.000 κατοίκους.  Οι κάτοικοί της έφυγαν κατά την εισβολή, όπου και τέθηκε υπό τουρκικό έλεγχο και παρέμεινε εγκαταλειμμένη υπό την κατοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τότε. Η είσοδος απαγορεύεται για το κοινό. Από το 2015 η πόλη συνεχίζει να παραμένει εγκαταλειμμένη. Εφόσον κανείς δεν κατοικεί στην περιοχή και δεν έχουν γίνει επισκευές, όλα τα κτίρια καταρρέουν. Η φύση αναμορφώνει την περιοχή, καθώς τα μέταλλα σκουριάζουν, τα παράθυρα σπάζουν και τα φυτά προχωρούν τις ρίζες τους σε τοίχους και πεζοδρόμια. Θαλάσσιες χελώνες έχουν θεαθεί να κάνουν φωλιές στις εγκαταλελειμμένες παραλίες.

Άννα Ανδρέου (Κωνσταντινούπολη) 

Με πληροφορίες wikipedia

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top