ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ η Κύπρος το τουρκικό… τελεσίγραφο για την ΑΟΖ και το οικόπεδο 6

«Επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια»- Πρώτη Ανάρτηση 03-05-2017 07:46

Απάντηση στις απειλές της Τουρκίας για κήρυξη πολέμου σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι έρευνες και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, έδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κορνηλίου τόνισε ότι «τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε» και πρόσθεσε ότι «οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου πρέπει».

Όπως μετέδωσε χθες το star.gr ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλει ως… «προκλητική» την ενέργεια της κυπριακής κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ με τον  ισχυρισμό ότι μέρος του οικοπέδου βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκική υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mignatiou. com, στην επιστολή αυτή, η Άγκυρα ουσιαστικά απειλεί με casus belli τόσο την Λευκωσία, όσο και τις δυο εταιρίες που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6, καθώς όχι μόνο αμφισβητεί την δυνατότητα της Κύπρου για διενέργεια ερευνών, αλλά και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, και δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ, ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. 

Ο τούρκος διπλωμάτης επαναλαμβάνει την θέση την οποία έχει η χώρα του καταθέσει στον ΟΗΕ με ρηματικές διακοινώσεις, σύμφωνα με την οποία έχει δικαιώματα και συμφέροντα, δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″Ε στα όρια δηλαδή των χωρικών υδάτων της Κύπρου. 

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δηλώνει ακόμη ότι η άδεια που προσέφερε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επι των ipso facto and ab initio, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της».

Η επιστολή του Φεριντούν Σινιρλίογλου επισημοποιεί τις απειλές, καθώς αναφέρει ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top