ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! Με 137 λέξεις μόνο η Βρετανία λέει αντίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση

Νομοσχέδιο Βρετανία

Κουνάει και επίσημα το μαντήλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Βρετανία, καθώς δημοσιεύτηκε το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την κυβέρνηση του Λονδίνου να ξεκινήσει το Brexit, βάζοντας τέλος σε μια διαδικασία που πυροδότησε έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για μήνες. 

Το νομοσχέδιο που μετρά μόνο... 137 λέξεις δίνει το δικαίωμα στην Βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, για την επίσημη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να έχει λόγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία Brexit.

Τονίζεται επίσης ότι με την έγκριση της βασίλισσας, της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων, η ειδοποίηση πρέπει να γίνει υπό τους όρους που προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νομοσχέδιο, μετά την έγκρισή του, θα κωδικοποιηθεί με το όνομα «Πράξη Απόσυρσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Άρθρο 50)».

Να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός για ζητήματα Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είχε δεσμευθεί ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα είναι «το πλέον ξεκάθαρο και απλό», όπως και έγινε.

Το νομοσχέδιο περιέχει μόνο δύο ρήτρες.

Η πρώτη λέει: "Ο Πρωθυπουργός μπορεί να κοινοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 (2) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ."

Η δεύτερη ρήτρα αναφέρει ότι "το τμήμα αυτό έχει αποτέλεσμα, παρά οποιαδήποτε πρόβλεψη από ή υπό Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Act 1972 ή οποιουδήποτε άλλου νόμου."

Πάντως το «λιτό» περιεχόμενο του νομοσχεδίου προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Μάλιστα, ένας από τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος κάλεσε τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν να πείσει τους βουλευτές να μην υπερψηφίσουν το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος διαβούλευσης. Επίσης αντιδράσεις εξέφρασε και ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον, ο οποίος καυτηρίασε κυρίως το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο.

Τι προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ;

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ένωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ένωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ένωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν. Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Άρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ένωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

Photo Cartoon Movement 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top