Παπαζάχος: Τρία ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

Μπορεί η χώρα μας να διαχειριστεί έναν μεγάλο σεισμό;

Ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, κύριος Κώστας Παπαζάχος μίλησε -με αφορμή τον σεισμό στη Μιανμάρ- στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR. Κινδυνεύουμε από έναν αντίστοιχο σεισμό; Και είμαστε έτοιμη να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση; 

«Ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δε μπορεί να γίνει οπουδήποτε», σημειώνει αρχικά ο Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στον Σπύρο Λάμπρου. «Για να δώσει ένας σεισμός τόσα πολλά ρίχτερ με ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιόμετρων πρέπει να είναι σε μια ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει. Πρακτικά, στον ελληνικό χώρο τέτοιες ζώνες είναι κατά κύριο λόγο τρεις».

Σεισμός Μιανμάρ: Γυναίκα διασώθηκε μετά από 30 ώρες στα συντρίμμια

«Κυρίως το εξωτερικό ελληνικό τόξο, από την Κεφαλονιά και νότια της Πελοποννήσου, καταμήκος των ακτών της Κρήτης και από την Κάρπαθο έως τη Ρόδο. Μετά η τάφρος του βορείου Αιγαίου. Υπάρχει και μία τελευταία ζώνη, η οποία περνάει από την Αμοργό και έχει δώσει έναν σεισμό μικρότερο από τον χθεσινό. Συνεπώς, υπάρχουνε τέτοια μέρη στον ελληνικό χώρο και έχουνε δώσει σεισμούς μεγάλους αλλά πολύ σπάνια». 

Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Κλείνοντας, ο κύριος Παπαζάχος αναφέρθηκε στο εάν και κατά πόσο μπορεί η χώρα μας να διαχειριστεί μία τέτοια σεισμική δόνηση. «Δεν έχουμε εμπειρία από τέτοιους σεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί που σας αναφέρω είναι πολύ παλιοί, το 1956 δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές. Είχαμε ένα σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό, αρκετά παρόμοιος σεισμός. Η θάλασσα και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν υψηλά κτίρια μας προστάτευσαν και δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top