Τη νόσο «Νάξο» εξετάζουν για τον θάνατο 22χρονου - Είχε βήχα και δέκατα

Ο άτυχος Παναγιώτης έπαθε απανωτές ανακοπές

Απαντήσεις ψάχνουν επιστήμονες και κάτοικοι στη Νάξο για τον ξαφνικό θάνατο 22χρονου, μετά από δύο απανωτές ανακοπές καρδιάς, χωρίς να έχει ιστορικό καρδιοπάθειας. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής Live News, ο 22χρονος εμφάνισε για τρεις μέρες βήχα και δέκατα, πριν τον προδώσει τελικά η καρδιά του και φύγει από τη ζωή. 

Έχασε το παιδί του 11 μηνών από σπάνια ασθένεια:«Θα είναι πάντα δίπλα μας»

Η μητέρα του, μίλησε στην εκπομπή και σημείωσε πως ο γιος της δεν είχε ποτέ πρόβλημα υγείας. 

«Δεν είχε κανένα άλλο σύμπτωμα. Είχε ένα βηχαλάκι. Έκανε κάτι δέκατα. Πήγαμε στον γιατρό. Ο καρδιολόγος είπε άμεσα να πάει στο κέντρο υγείας να βάλει ενδοφλέβια φάρμακα», είπε η μητέρα του. 

Φτάνοντας στο Κέντρο Υγείας, ο νεαρός έπαθε απανωτές ανακοπές και αμέσως έφτασε ελικόπτερο στο νησί για να τον μεταφέρει στην Αθήνα. 

Μωρό 19 μηνών θα σωθεί χάρη στο πιο ακριβό φάρμακο του κόσμου

«Πάθαινε ανακοπές, προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν, να τον σταθεροποιήσουν για να τον βάλουν στο ελικόπτερο. Τον βάλανε στις 9 η ώρα μέσα στο ελικόπτερο. Μόλις πήγε στο νοσοκομείο έπαθε ξανά. Στης Νίκαιας νομίζω τον πήγανε. Έπαθε πάλι αυτές τις κρίσεις που πάθαινε στην καρδιά και εκεί δεν επανήλθε», είπε ο θείος του.

Όπως ανέφερε οι γιατροί εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο ο 22χρονος Παναγιώτης να έπασχε από τη Νόσο «Νάξος».

Από τη σπάνια ασθένεια των πρόωρων γηρατειών πέθανε 8χρονη στην Ουκρανία!

«Η οικογένεια έχει άλλα δύο κοριτσάκια και είχε και άλλο ένα παιδί, πάλι αγοράκι χάθηκε. Ήταν 5 χρόνων εκείνο όταν χάθηκε. Πληροφοριακά λέγανε μήπως είναι με τη Νόσο της Νάξου στην καρδιά... Έχουνε κάποια θέματα εδώ στη Νάξο με καρδιοπάθειες. Άλλη μία οικογένεια εδώ στο δικό μας χωριό, είχαν τρία παιδάκια, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Χάθηκαν και αυτά, μέχρι τα 30 χρόνια», είπε ο θείος του 22χρονου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νεαρός πριν από έναν χρόνο είχε απολυθεί από φαντάρος και δούλευε ως ηλεκτρολόγος. 

Τι είναι η Νόσος «Νάξος»

Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, καθηγητής καρδιολογίας, εξήγησε στο Mega τι είναι η νόσος «Νάξος». 

«Αυτή η νόσος είναι κληρονομική και είναι σε μεγάλη συχνότητα στη Νάξο και λιγότερο στα πέριξ. Ίσως οι μικροί και κλειστοί πληθυσμοί μπορεί να είναι ένα αίτιο. Σήμερα έχουμε διαγνωστικές εξετάσεις για να προλάβει κάποιος αυτά τα γεγονότα. Και μπορούμε να διασφαλίσουμε μία φυσιολογική ζωή σε αυτά τα άτομα. Θεραπεία στη γενετική νόσο δεν υπάρχει, αλλά μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα», είπε.

Ραγίζει καρδιές πασίγνωστος ηθοποιός! Η αποκάλυψη για την σπάνια ασθένεια του γιου του

Η Νόσος «Νάξος» αφορά ένα στα 5.000 άτομα παγκοσμίως και παρατηρείται με υψηλότερη συχνότητα στη Μεσόγειο και πιο πολύ στο νησί της Νάξου γι’ αυτό και ονομάστηκε έτσι. Η «Αρρυθμιογόνος Μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας» είναι κληρονομική νόσος που μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες αρρυθμίες κι ενώ είναι σπάνια, είναι πολύ συχνή αιτία αιφνίδιου θανάτου σε νεαρά άτομα. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 31 έτη ζωής, αν και μπορεί να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα από την εφηβεία έως και τη μέση ηλικία.

Η Νόσος «Νάξος» περιγράφηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980, από τον καρδιολόγο Νίκο Πρωτονοτάριο και τη σύζυγό του, Ανταλένα Τσατσοπούλου, και λίγα χρόνια αργότερα, εντόπισαν τόσο τη θέση, όσο και τη μετάλλαξη του παθολογικού γονιδίου (γονίδιο Νάξος) στο οποίο οφείλεται. Η νόσος κληρονομείται με υπολειπόμενο τρόπο (δύο φυσιολογικοί φορείς του γονιδίου, γονείς, μπορεί να αποκτήσουν, με πιθανότητα 25% για κάθε γέννηση, πάσχον παιδί) και παρουσιάζει οριζόντια εμφάνιση στα γενεαλογικά δέντρα (οι πάσχοντες είναι συνήθως αδέρφια ή ξαδέρφια). Κρούσματα της νόσου εκτός από την Ελλάδα (Νάξο, Μήλο, Εύβοια) αναφέρονται και στην Ιταλία, την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Η Νόσος «Νάξος» εκδηλώνεται με κοιλιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και αιφνίδιο θάνατο, ενώ εμφανίζεται και σε συνδυασμό με χαρακτηριστικό δερματικό φαινότυπο: υπερκερατώσεις στις παλάμες και τα πέλματα και κατσαρά μαλλιά. Παθολογοανατομικά, η νόσος χαρακτηρίζεται από προοδευτική αντικατάσταση του μυοκαρδίου της δεξιάς κοιλίας από ινώδη ή ινολιπώδη ιστό.

Η νόσος είναι διαχειρίσιμη με εμφύτευση απινιδωτή, ώστε να ανατάσσεται ο καρδιακός μυς σε περίπτωση αρρυθμίας και να αποτρέπεται ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Ωστόσο, οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως λανθασμένη ανάταξη του καρδιακού ρυθμού εν τη απουσία επικίνδυνης αρρυθμίας. 

Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει αρκετούς παράγοντες κινδύνου για επικείμενες δυνητικά επικίνδυνες αρρυθμίες σε ασθενείς με Νόσο της «Νάξου», αλλά καθεμιά ήταν μικρή ως προς το κλινικό δείγμα και έτσι δεν ήταν εφικτό να δομηθεί ένα μοντέλο ασφαλούς πρόγνωσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top