Στον «αέρα» χιλιάδες φοιτητές: «Χωρίς αναγνώριση τα πτυχία μας»

Ποια πτυχία και γιατί δεν έχουν επαγγελματική αναγνώριση

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Στον «αέρα» βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές που προέρχονται από πρώην Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρυμάτα, τα οποία μετατράπηκαν σε Πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας το 2018, αφού τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται από τα αντίστοιχα Επαγγελματικά Επιμελητήρια. 

Το 2019 φοιτητές έκαναν χρήση μιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία, το πρώην Τ.Ε.Ι. Γεωπονίας, μετασχηματίστηκε σε Α.Ε.Ι. Με έναν χρόνο επιπλέον σπουδών θα είχαν στα χέρια τους πτυχίο ανώτατου ιδρύματος. 

Χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν ακτινολόγοι, τεχνολόγοι τροφίμων, χημικοί ποτών και άλλες ειδικότητες δεν ξέρουν πώς θα βρουν δουλειά.

«Σπουδάζουμε 5 χρόνια και δεν έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα, πράγμα που σημαίνει ότι θα βγω εγώ αύριο στην κοινωνία και δε θα μπορώ να ασκήσω το επάγγελμά μου», λέει φοιτήτρια.

Στον δρόμο χιλιάδες φοιτητές για την αναγνώριση των πτυχίων τους

Στον δρόμο χιλιάδες φοιτητές για την αναγνώριση των πτυχίων τους

Οι φοιτητές των γεωπονικών σχολών, παρότι σπουδάζουν 5 χρόνια, δεν μπορούν να εγγραφούν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ούτε και να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Το πρόβλημα αναμένεται να είναι χειρότερο από τον Ιούνιο και μετά, όπου θα αποφοιτήσουν χιλιάδες φοιτητές και άλλων ειδικοτήτων από  πρώην Τεχνολογικά Ιδρυμάτα, έχοντας στα χέρια τους ένα πτυχίο χωρίς να μπορούν να εργαστούν στα αντίστοιχα Επαγγελματικά Επιμελητήρια.

Επιτροπή φοιτητών συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος με τροπολογία θα βάζει προϋποθέσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των τμημάτων. 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος δήλωσε για το θέμα μιλώντας στο Star: «Πιστεύουμε ότι συμφωνούμε στις βασικές κατευθύνσεις ως προς την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top