Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Από τον Θεό ζήτησα μόνο μία αγαπημένη οικογένεια»

«Ο Βαρδής καθόρισε τη ζωή μου, ήταν και είναι τα πάντα για εμένα»

«Η ζωή ενός και μόνο παιδιού αξίζει για να αγωνίζεσαι», είχε δηλώσει η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» τον Δεκέμβριο του 2022

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη άφησε την τελευταία της πνοή στις 24 Ιουλίου 2023. Η σπουδαία Ελληνίδα που είχε πάντα ανοιχτή την αγκαλιά της για τα παιδιά «έφυγε» στα 80 της χρόνια, αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Η θλιβερή είδηση έγινε γνωστή από την οικογένειά της, χθες το βράδυ. 

«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώνει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο», έφυγε από τη ζωή  τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο», ανέφερε η ανακοίνωση. 

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Αυτή ήταν η ζωή της 

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: «Η οικογένειά μου είναι ό, τι πολυτιμότερο έχω στη ζωή»

Έξι μήνες πριν τον θάνατό της η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είχε μιλήσει στον Εθνικό Κήρυκα για την πυξίδα της, τα παιδιά της.

«Νιώθω στα αλήθεια ευλογημένη που ο Θεός με αξίωσε να γίνω μητέρα πέντε παιδιών υπέροχων, τα οποία με τη σειρά τους έχουν πια αποκτήσει τις δικές τους οικογένειες, και μου έχουν χαρίσει εγγόνια αλλά και δισέγγονα. Η οικογένειά μου είναι ό,τι πολυτιμότερο έχω στη ζωή μου. Η αγάπη που είχα και έχω για τα παιδιά μου πολλαπλασιάστηκε με την απόκτηση των εγγονών μου!», δήλωνε η τιμηθείσα με την ύψιστη διάκριση για την ανθρωπιστική προσφορά, το Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 από τον ΟΗΕ. 

 

Η κα Βαρδινογιάννη στα Θυρανοίξια του Ι. Ναού της Αγίας Άννης στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ». Η εκκλησία αποτελεί δωρεά της Οικογένειας Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη

Η κα Βαρδινογιάννη στα Θυρανοίξια του Ι. Ναού της Αγίας Άννης στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη- ΕΛΠΙΔΑ». Η εκκλησία αποτελεί δωρεά της Οικογένειας Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη

«Όσο και να μεγαλώσει ένα παιδί, η αγάπη και έγνοια της μάνας δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο. Ο ρόλος αυτός δεν αλλάζει ποτέ. Από τη στιγμή που γίνεσαι μητέρα, δεν είσαι πια ο ίδιος άνθρωπος: είσαι μάνα. Θα έλεγα πως ίσως με τα εγγόνια γίνεσαι δύο φορές μάνα!», ανέφερε. 

«Οφείλω τα πάντα στη μητέρα μου»

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είχε μιλήσει με λόγια αγάπης για τη μητέρα της. Ήταν εκείνη που τη δίδαξε την αγάπη: «Ό,τι έχω καταφέρει στη ζωή μου το χρωστώ σε εκείνη. Ηταν ένας άνθρωπος πολύ ανοιχτόμυαλος και σίγουρα πολύ μπροστά από την εποχή της. Επέμενε να σπουδάσω, να μάθω ξένες γλώσσες και να ταξιδέψω. Παράλληλα, μου δίδαξε τι σημαίνει αγάπη, αλληλεγγύη, προσφορά στον συνάνθρωπο και το «μάθημα» αυτό καθόρισε την πορεία της ζωής μου. Με δίδαξε πάνω από όλα με το παράδειγμά της, παρά με τα λόγια της. Με τη στάση ζωής της, με την ανοιχτή αγκαλιά της, την ειλικρίνεια, το ήθος και την καλοσύνη της».

«Ήταν και παραμένει ο φωτεινός φάρος που οδήγησε τα βήματα της ζωής μου και ακόμα και σήμερα η αγάπη της είναι το «φυλαχτό» σε κάθε δυσκολία της ζωής», είχε σημειώσει. 

«Το μόνο που ζήτησα από τον Θεό ήταν μία αγαπημένη οικογένεια»

Είχε εξομολογηθεί πως η ζωή της εξελίχθηκε με έναν τρόπο που ποτέ δεν είχε φανταστεί η ίδια.

«Η μόνη επιθυμία, το μόνο που ζήτησα από τον Θεό, ήταν να έχω μια αγαπημένη οικογένεια. Η οικογένεια και τα παιδιά μας ήταν για εμένα και τον Βαρδή η πυξίδα και η απόλυτη προτεραιότητά μας. Οι αρχές και αξίες με τις οποίες είχαμε και οι δύο μεγαλώσει είναι νομίζω αυτό που κράτησε την οικογένειά μας ενωμένη και τους δυο μας με τα πόδια μας στη γη. Επίσης, ό,τι καταφέραμε το καταφέραμε με πολύ κόπο, πολλή δουλειά και έχοντας περάσει πολλές και μεγάλες δυσκολίες. Το «φαίνεσθαι» δεν μας ενδιέφερε ποτέ», ξεκαθάριζε. 

«Ο Βαρδής καθόρισε τη ζωή μου»

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης γνωρίστηκαν σε πολύ νεαρή ηλικία.

«Εγώ ήμουν ακόμα μαθήτρια Γυμνασίου όταν πρωτογνωριστήκαμε. Παντρευτήκαμε κάποια χρόνια αργότερα, αλλά από το πρώτο βλέμμα που ανταλλάξαμε και οι δύο νιώσαμε πως ο δρόμος της ζωής μας θα ήταν κοινός. Ο Βαρδής καθόρισε τη ζωή μου, ήταν και είναι τα πάντα για εμένα. Η αγάπη και το δέσιμο που μας ένωσε και μας ενώνει δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε λέξεις», δήλωνε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO.

O κ. Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης και η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

O κ. Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης και η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

«Σίγουρα το ότι καταφέραμε να είμαστε συνοδοιπόροι όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας μοιραστεί χαρές αλλά και λύπες, επιτυχίες αλλά και μεγάλες δοκιμασίες ήταν και αποτέλεσμα συνειδητής προσπάθειας να είμαστε πάντα ο ένας στο πλευρό του άλλου με σεβασμό, ειλικρίνεια και κατανόηση», είχε πει η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

«Η «ΕΛΠΙΔΑ» αποτελεί όραμα και σκοπό ζωής για μένα»

«Η «ΕΛΠΙΔΑ» αποτελεί για εμένα ένα όραμα και σκοπό ζωής, έναν διαρκή αγώνα».

Με αυτά τα λόγια περιέγραφε το έργο ζωής της με την «Ελπίδα» για τη μάχη ενάντια στον παιδικό καρκίνο.

Η κα Βαρδινογιάννη στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι με την ευκαιρία της έναρξης του 70ου Επετειακού Έτους της UNESCO που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Νelson Mandela

Η κα Βαρδινογιάννη στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι με την ευκαιρία της έναρξης του 70ου Επετειακού Έτους της UNESCO που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Νelson Mandela

«Πριν από 32 χρόνια δεσμεύτηκα να σταθώ στο πλευρό των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους, όχι μόνο στηρίζοντάς τους οικονομικά, αλλά πρωτίστως σαν μάνα. Ανοίγοντας την αγκαλιά και την καρδιά μου για εκείνους. Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, φρόντισα να είμαι παρούσα: στη Μονάδα Μεταμόσχευσης, στην Ογκολογική Μονάδα, στον Ξενώνα, στα χειρουργεία.

Γνωρίζω τους γονείς και τα παιδιά με τα μικρά τους ονόματα. Κάθε πρωί το πρώτο τηλεφώνημα είναι στην Ογκολογική Μονάδα για να ενημερωθώ πώς πάνε τα παιδιά μας και για κάθε λεπτομέρεια της λειτουργίας της Μονάδας. Η «ΕΛΠΙΔΑ» είναι η καθημερινότητά μου, είναι ουσιαστικό κομμάτι της ζωής μου»

Το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

«Ποτέ δεν το έβαλα κάτω» 

«Ποτέ». Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε όταν τη ρώτησαν εάν υπήρξε δυσκολία που τη λύγισε.

Η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με αποθεραπευμένα παιδιά στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με αποθεραπευμένα παιδιά στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα

«Ποτέ δεν το έβαλα κάτω, δεν άφησα καμία δυσκολία, κανένα εμπόδιο να με λυγίσει. Ίσα ίσα κάθε δυσκολία, με δυνάμωνε ακόμα περισσότερο. «Η μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή δεν είναι να μην πέσεις, αλλά να σηκώνεσαι κάθε φορά που πέφτεις». Η φράση αυτή του Νέλσον Μαντέλα αποτελεί για εμένα οδηγό και πυξίδα ζωής», ανέφερε. 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στον Εθνικό Κήρυκα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top