Πιστοποιητικό νόσησης: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα

Ποια πιστοποιητικά εμβολιασμού θα βγαίνουν άκυρα

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για λήξη της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από κορωνοϊό στους τρεις μήνες (3/12/2021)   

Ριζικές αλλαγές θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου για το πιστοποιητικό νόσησης και εμβολιασμού, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε χθες. 

Συγκεκριμένα, από αύριο η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης θα είναι μόνο για τρεις μήνες και όχι για έξι που ίσχυε έως τώρα. 

Πιστοποιητικό νόσησης: Από τη Δευτέρα θα ισχύει για 3 μήνες

Αν το πιστοποιητικό έχει λήξει τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

Αναλυτικά το άρθρο 9 της απόφασης αναφέρει ότι «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό Covid-19, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων».

Εμβολιασμός: Τι αλλάζει από Δευτέρα για τους άνω των 60 ετών

Έτσι, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι τη δημοσίευση της ΚΥΑ.

Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

Πιστοποιητικό νόσησης: Πόσο ισχύει για όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από:

  • δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία 
  • εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Πλεύρης: «Αλλάζουν όλα με το πιστοποιητικό νόσησης»

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov. gr, είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Εναλλακτικά, εφόσον τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται από αλλοδαπό που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πιστοποιητικά αυτά πρέπει να είναι τυπωμένα σε χαρτί με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Πού ισχύει η είσοδος με την επίδειξη του πιστοποιητικού νόσησης τρίμηνης ισχύος

Το πιστοποιητικό νόσησης τρίμηνης ισχύος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ανεμβολίαστους που έχουν νοσήσει για όλες τις δραστηριότητες, όπου επιδεικνύεται και γίνεται δεκτό, δηλαδή σε μαγαζιά, εστιατόρια, και γενικά σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση - Πότε λήγει το πιστοποιητικό νόσησης

Για τους ανεμβολίαστους που δεν έχουν νοσήσει και δεν έχουν αυτό το πιστοποιητικό ισχύουν τα ήδη περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι ισχύει για τους άνω των 60 ετών

Από τις 13 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση, λογίζεται ως ανεμβολίαστος. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών παύουν να ισχύουν, κάτι που σημαίνει ότι δε θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των ανεμβολίαστων και την υποχρέωση για rapid test.

Covid Free Gr Wallet: Πώς λειτουργεί το ψηφιακό πορτοφόλι πιστοποιητικών

Επίσης όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα. 

Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Θα συσταθούν τέλος ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν τον μη εμβολιασμό ατόμων για υγειονομικούς λόγους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top