Εμβόλιο Johnson & Johnson: «Η πρόληψη και η θεραπεία αλλάζουν την εξέλιξη»

Τι λένε η επικεφαλής του ΕΜΑ, γιατροί και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας

Το ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του ΕΜΑ σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson- μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

«Εξαιρετικά σπάνια» χαρακτήρισε τα περιστατικά θρόμβων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η Έμερ Κουκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας της επιτροπής PRAC του EMA, η Κουκ τόνισε ότι ο έγκαιρος εντοπισμός και θεραπεία από το ιατρικό προσωπικό μπορεί να αλλάξει ριζικά την εξέλιξη των περιστατικών.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πιθανή σύνδεση με σπάνιες θρομβώσεις, λέει ο ΕΜΑ

Η ίδια επεσήμανε ότι δεν έχουμε δει περιστατικά στην ΕΕ, αλλά και η διάθεση του εμβολίου ήταν περιορισμένη. Εξήγησε ότι η έρευνα του ΕΜΑ έγινε σε συνεργασία με τον FDA, για τα 8 περιστατικά επί 7 εκατομμυρίων εμβολιασμένων ατόμων. 

Koυτί με δόσεις εμβολίων της Johnson & Johnson- φωτογραφία ΑΡ

Koυτί με δόσεις εμβολίων της Johnson & Johnson- φωτογραφία ΑΡ

Η Έμερ Κουκ είπε επίσης ότι από τον ίδιο τoν κορωνοϊό έχουμε ήδη 3 εκατομμύρια θανάτους και χιλιάδες πεθαίνουν κάθε μέρα, υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια παίζουν τεράστιο ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι συστάσεις του EMA και η «γραμμή» της Κομισιόν

Συνέστησε δε στα κράτη μέλη να λάβουν υπόψιν τους το σημερινό πόρισμα του ΕΜΑ για να λάβουν αποφάσεις για τα προγράμματα εμβολιασμού τους. 

Johnson & Johnson: Οι ΗΠΑ σταματούν τη χρήση του εμβολίου

Απαντώντας σχετικά με την αξιολόγηση του ίδιας τεχνολογίας εμβολίου Sputnik, η Έμερ Κουκ σημείωσε ότι ο ΕΜΑ θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν περιστατικά. Εξήγησε δε ότι ο φάκελος του Sputnik είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Γιατροί για τα περιστατικά θρομβώσεων και τα εμβόλια

Από την πλευρά της η Δρ. Σαμπίνε Στράους δήλωσε ότι «πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες» του εμβολίου, όλες (και οι 8) σε γυναίκες κάτω των 60 ως τρεις εβδομάδες από τον εμβολιασμό τους. Υπενθύμισε δε ότι το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό έναντι του covid- 19, όπως έχει αποδειχθεί από τις κλινικές μελέτες. 

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των παρόμοιων περιστατικών καταγράφονται 287 μετά το εμβόλιο της AstraZeneca, 25 μετά το εμβόλιο της Pfizer και 5 μετά το εμβόλιο της Moderna, επεσήμανε ο Δρ.Πήτερ Άρλετ. 

Κυριακίδου: Ξεκάθαρος ο ΕΜΑ- Τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson υπερτερούν των ρίσκων

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, η αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε ότι «ο ΕΜΑ ειναι ξεκάθαρος, τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson υπερτερούν των ρίσκων επί πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών. Καλώ τα Κράτη Μέλη να ακολουθήσουν τη γνωμάτευση των ειδικών μας. Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top