Εμβόλιο Johnson & Johnson: Πιθανή σύνδεση με σπάνιες θρομβώσεις, λέει ο ΕΜΑ

Τα οφέλη υπερτερούν των παρενεργειών σύμφωνα με τον οργανισμό

Τι είπε ο ΕΜΑ μετά τη συνεδρίαση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τα περιστατικά θρόμβωσης. Ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Johnson & Johnson και σπάνια θέματα θρομβώσεων σε ενήλικες που είχαν λάβει το εμβόλιο στις ΗΠΑ.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Μελετάται αν έχει περαιτέρω παρενέργειες

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του οργανισμού που έγινε σήμερα, η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προειδοποίηση σχετικά με ασυνήθιστους θρόμβους αίματος, σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο COVID-19 της eJanssen.

Η Επιτροπή PRAC κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι αυτά τα συμβάντα πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Ο ΕΜΑ ξεκαθάρισε ότι ο αναφερόμενος συνδυασμός θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι πολύ σπάνιος και τα συνολικά οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Καταλήγοντας στο συμπέρασμά της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα προς το παρόν αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Εμβόλιο Johnson & Johnson

Johnson & Johnson: Τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ

Από τις 13 Απριλίου 2021, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το εμβόλιο του Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, η πλειονότητα των γυναικών. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Η Επιτροπή PRAC σημείωσε ότι οι θρόμβοι αίματος εμφανίστηκαν κυρίως σε ασυνήθιστα σημεία όπως σε φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση σπληνικής φλέβας) και στις αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν πολύ παρόμοιες με τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca, Vaxzevria.

Ο ΕΜΑ συνιστά ότι οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας και τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο θα πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα εμφάνισης πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα «πάγωσαν» προσωρινά οι εμβολιασμοί με το συγκερκίμενο εμβόλιο μέχρι την ανακοίνωση του ΕΜΑ για τα περιστατικά θρομβώσεων και τις επόμενες ημέρες αναμένεται ανακοίνωση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το αν θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top