Johnson & Johnson: Φόβοι για το εμβόλιο μετά τα περιστατικά θρομβώσεων

Στην Ελλάδα οι πρώτες 33. 600 δόσεις - Αναστολή εμβολιασμών στις ΗΠΑ

Σήμερα στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου- Δείτε το ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου στο μεσημεριανό δελτίο του Star 

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε χθες η σύσταση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) και του CDC για αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων.

Τα περιστατικά αυτά αφορούν έξι γυναίκες ηλικίας από 18 – 48 ετών, από τις οποίες η μία κατέληξε και άλλη μία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει το εμβόλιο Johnson & Johnson, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις το 0,0001% αυτών που εμβολιάστηκαν είχαν την ανεπιθύμητη αντίδραση. Σύμφωνα με το CDC άλλες εννέα εκατομμύρια δόσεις έχουν σταλεί για διανομή στις Πολιτείες.

Κορωνοϊός: Πήρε άδεια για χρήση στις ΗΠΑ το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το CDC θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) σήμερα για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσει τη δυνητική τους σημασία. 

Johnson & Johnson: Σήμερα οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, Ισπανία, Ολλανδία και Σουηδία ανακοίνωσαν ότι θα περιμένουν τις παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Διευκρίνισαν όμως πως τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από τις παρενέργειες. 

Johnson & Johnson: Την Τετάρτη τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα

Από την Άλλη το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη χορήγηση των εμβολίων που παρέλαβε τη Δευτέρα, ενώ και η χώρα μας παραλαμβάνει σήμερα τις πρώτες δόσεις. 

Η Ελλάδα αναμένει από την Johnson & Johnson  1,3 εκατ. δόσεις του εμβολίου έως τον Ιούνιο. Σήμερα θα παραλάβει 33.600 δόσεις, μετά όμως από τις τελευταίες εξελίξεις δεν είναι σαφές αν θα καθυστερήσουν οι υπόλοιπες δόσεις. 

Εμβόλιο Johnson & Johnson: 100% προστασία μετά από 28 μέρες

Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στη χώρα μας από την επόμενη Τετάρτη. Όλα όμως είναι ανοιχτά, καθώς αναμένονται οι συστάσεις του EMA για το κατά πόσο σχετίζεται με τη δημιουργία θρομβώσεων. 

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι παραδόσεις εμβολίων από τις υπόλοιπες εταιρείες. Έτσι από την εταιρία Pfizer αναμένουμε για τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και το μήνα Ιούνιο 1.700.000 δόσεις. 

FDA για εμβόλιο Johnson & Johnson: Ασφαλές και αποτελεσματικό κατά 86%

Από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε περίπου 450.000 δόσεις για κάθε έναν από τους υπόλοιπους 3 μήνες, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, ενώ η Moderna έχει διαβεβαιώσει για αποστολή μέχρι στιγμής 100.000 δόσεων, παρόλο που αναμένουμε περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις στην Ευρώπη

Όσον αφορά στην Ευρώπη, η Κομισιόν ζήτησε επείγουσες διευκρινίσεις από την Johnson & Johnson, μετά από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του εμβολίου της στην Ευρώπη μετά από ανησυχίες στις ΗΠΑ για τα σπάνια περιστατικά των θρομβώσεων. 

Η εταιρεία είχε επιβεβαιώσει ότι σκόπευε να παραδώσει στην ΕΕ 55 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, όπως προβλέπει η σύμβασή της, μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 

Κορωνοϊός: Τρίτο συμβόλαιο για την αγορά εμβολίου υπέγραψε η Κομισιόν

Ωστόσο ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις των εμβολίων της για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξετάζει, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες υγείας, τις περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Airfinity Ltd, που εδρεύει στο Λονδίνο, χωρίς το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson η Ένωση θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο για να εμβολιαστούν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της.

Johnson & Johnson: Θα καθυστερήσει η διάθεση των εμβολίων στην Ευρώπη

Η ΕΕ έχει υπογράψει παραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson, στην οποία προστίθεται η επιλογή για 200 επιπλέον εκατομμύρια. Ο όμιλος δεσμεύτηκε την Πέμπτη να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Οι επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στις ΗΠΑ μετά από εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο θυμίζουν τις παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca, που βρίσκονται υπό διερεύνηση από τον EMA. 

Εμβόλιο AstraZeneca: Εξετάζεται το ηλικιακό όριο και στην Ελλάδα

Τα δύο εμβόλια υιοθετούν την ίδια τεχνολογία, χρησιμοποιώντας έναν αδενοϊό ως φορέα των γενετικών οδηγιών. 

AstraZeneca: Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουν όσοι κάνουν το εμβόλιο

Στην περίπτωση της AstraZeneca, έχουν ανακοινωθεί ως τις 4 Απριλίου 222 περιστατικά με αυτές τις άτυπες θρομβώσεις σε σύνολο 34 εκατομμυρίων εμβολιασμών που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, με 18 πολίτες να χάνουν την ζωή τους.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top