Κορωνοϊός: «Στις αρχές Απριλίου θα δούμε μείωση των θανάτων»

Kαθηγητής εξηγεί στο star.gr πώς εμβόλια και οικιακά τεστ μας δίνουν ελπίδα

Όλα όσα είπε ο Γιώργος Ατσαλάκης αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να έχουμε σταδιακή μείωση των θανάτων από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

«Ήταν μία ανάλυση με την οποία προσπαθήσαμε να δούμε πού βρίσκονται οι εμβολιασμοί με βάση πραγματικά δεδομένα που έχει πλέον η παγκόσμια κοινότητα, κυρίως από το Ισραήλ, που πρωτοπόρησε στους εμβολιασμούς», εξήγησε στο star.gr ο Γιώργος Ατσαλάκης αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ο Γιώργος Ατσαλάκης,αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Ουσιαστικά το Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, προχώρησε στην εξαγωγή συμπερασμάτων μετά την αντιστοίχιση της εξέλιξης του κορωνοϊού στο Ισραήλ, με αυτήν στη χώρας μας, διερευνώντας μετά από πιο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, μπορεί να υπάρξει κάμψη των ημερήσιων θανάτων.

Κορωνοϊός: Θλιβερό ρεκόρ με 4.340 νέα κρούσματα σήμερα!

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει εμβολιάσει το 10% του πληθυσμού με μία δόση και το 5% με δύο δόσεις. Όταν τον περασμένο Ιανουάριο το Ισραήλ είχε φτάσει τον εμβολιασμό στο 5%, τότε οι θάνατοι κατέγραφαν αύξηση, όπως και εδώ. Μία εβδομάδα μετά άρχισε η μείωση των θανάτων», σημείωσε ο κ. Ατσαλάκης.

Ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί και ο 7ήμερος μέσος όρος θανάτων στο Ισραήλ

Στον παραπάνω πίνακα, που αφορά στα δεδομένα του Ισραήλ, με τις μπλε κάθετες γραμμές καταγράφεται ο αθροιστικός αριθμός των εμβολιασμένων που έλαβαν και τη 2η δόση. Στην κόκκινη γραμμή απεικονίζεται ο κινητός μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων. Όπως φαίνεται, αρχικά οι θάνατοι ανέρχονταν παράλληλα με την άνοδο των εμβολιασμένων, ενώ η κορύφωση των θανάτων επήλθε στο σημείο Α περίπου στα μέσα του τελευταίου δεκαήμερου του Ιανουαρίου, μετά τον εμβολιασμό περίπου του 14% του πληθυσμού.

AstraZeneca: Σταματoύν τα εμβόλια σε γυναίκες κάτω των 60 ετών στη Γερμανία

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, στη χώρα μας δε θα χρειαστεί να φθάσουμε στο αντίστοιχο ποσοστό εμβολιασμού του Ισραήλ (14%) για να δούμε τη μείωση των θανάτων.

«Μπορεί σε μία εβδομάδα το Ισραήλ να έφτασε από το 5% στο 14% τον αριθμό των εμβολιασμένων με δύο δόσεις, αλλά εκείνη την εποχή το Ισραήλ είχε τριπλάσια κρούσματα από εμάς. Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε το ένα τρίτο από τα κρούσματα που είχε το Ισραήλ και υπολογίζουμε ότι στον αντίστοιχο χρόνο, μία εβδομάδα μετά, δηλαδή στις αρχές Απριλίου, θα έχουμε μείωση των θανάτων από κορωνοϊό, όπως ακριβώς έγινε και στο Ισραήλ», εξήγησε.

Ο πληθυσμός των εμβολιασμένων και ο 7ήμερος μέσος όρος θανάτων στην Ελλάδα

Πότε θα μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και πώς θα ανοίξει η οικονομία

Σύμφωνα με προγενέστερη έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης την ίδια περίοδο που θα αρχίσει να καταγράφεται η πτώση του αριθμού των θανάτων, (στις αρχές Απριλίου) θα υπάρξει και μείωση των κρουσμάτων .

«Τα δεδομένα από τις δύο έρευνες, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας και τα οικιακά τεστ για τον κορωνοϊό που θα ξεκινήσουν, μας δίνουν την ελπίδα ότι θα αρχίσει ο περιορισμός των επιπτώσεων του κορωνοϊού», σημείωσε ο κ Ατσαλάκης.

Κορωνοϊός: Χειρότερος μήνας ο Μάρτιος από την αρχή της πανδημίας

Ερωτώμενος σχετικά με το χρόνο επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι είναι πιθανόν αυτό να συμβεί πιο γρήγορα από ότι στο Ισραήλ, λόγω του χαμηλότερου αριθμού κρουσμάτων και της έλευσης των οικιακών τεστ.

«Στην περίπτωση του Ισραήλ, η χώρα σταμάτησε εντελώς το lockdown δύο εβδομάδες μετά την κάμψη των θανάτων, ενώ μετά από περίπου ενάμιση μήνα άνοιξε σχεδόν όλη την οικονομία της. Εδώ έχουμε λιγότερα κρούσματα. Αυτό σε συνδυασμό με τα οικιακά τεστ που θα έρθουν και θα συμβάλλουν στο όλο εγχείρημα, καθιστούν πιθανό το άνοιγμα της αγοράς πιο σύντομα», είπε.

«Αν το 5ο κύμα ξεκινήσει με 3.500 κρούσματα, τότε αυτά θα εκτοξευτούν»

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας πρέπει να γίνει σταδιακά και με την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, τόσο από τους καταστηματάρχες, όσο και από τους πολίτες.

«Πρώτα πρέπει να γίνει η κάμψη της καμπύλης προς τα κάτω στις αρχές Απριλίου. Θα πρέπει να αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα για να δούμε πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς. Στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα, με βάση τα πραγματικά δεδομένα που θα προκύπτουν από το σταδιακό άνοιγμα, θα πρέπει να επενεξετάζουμε τις επιπτώσεις του ανοίγματος στα κρούσματα, κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα και μετά να προχωρούμε σε άλλα κομμάτια της οικονομίας», συμπλήρωσε.

Lockdown: Χαλάρωση μέτρων από το Σάββατο

Σύμφωνα με τον ίδιο, κομβικής σημασίας στο δρόμο προς την «ελευθερία μας» είναι να εφαρμοστούν τα στοιχειώδη μέτρα της ορθής χρήσης μάσκας, της τήρησης της κοινωνικής απόστασης των δύο μέτρων και της αποφυγής του συνωστισμού. Προς επίρρωση της απόψής του, αναφέρθηκε μάλιστα στο παράδειγμα της Ιαπωνίας, όπου όπως είπε, χωρίς lockdown η χώρα κράτησε ανοικτά και τα εστιατόρια και τα θέατρα, μόνο με την ευλαβική τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top