Jonathan Galindo: Επικίνδυνο παιχνίδι ή φάρσα

Το μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου μέσω του star.gr

Τι είπε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» ο ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων Μανώλης Σφακιανάκης

Μπλε Φάλαινα, Momo και το τελευταίο διάστημα ο Γκούφι Jonathan Galindo. Όλα τους είναι σκοτεινά διαδικτυακά παιχνίδια με κοινό χαρακτηριστικό τους τις κλιμακούμενες προκλήσεις που θέτουν σε ανήλικους, με στόχο να τους οδηγήσουν σε αυτοτραυματισμούς, ακόμη και στο θάνατο. Είναι όμως πραγματικά επικίνδυνα τέτοια παιχνίδια ή η φήμη που τα συνοδεύει τα έχει καταστήσει ένα σύγχρονο αστικό μύθο, viral στο διαδίκτυο; 

Κατά καιρούς οι Αρχές σε διάφορες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν σημάνει συναγερμό για επικίνδυνα παιχνίδια στο διαδίκτυο, εξετάζοντας παράλληλα τη σύνδεσή τους με αυτοκτονίες ανηλίκων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, μέχρι στιγμής στη χώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί περιπτώσεις ή περιστατικά τραυματισμών τα οποία οφείλονται σε challenges.

Jonathan Galindo: Τι γνωρίζουμε για τον «Γκούφι» που προσεγγίζει παιδιά

Τι αναφέρουν τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη για την ύπαρξη του «Jonathan Galindo»

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το θέμα των επικίνδυνων προκλήσεων είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς όλα τα κέντρα ασφαλούς διαδικτύου στην Ευρώπη.

Τo Αυστριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου «καθησυχάζει τους γονείς, υποστηρίζοντας πως φαινόμενα όπως ο Galindo και το Μomo δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψεύτικοι λογαριασμοί που στόχο έχουν να σπείρουν τον πανικό και το φόβο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προχωράμε σε αναπαραγωγή τους».

«Για παλιά φαινόμενα και ψεύτικα που συλλέγονται και αναμιγνύονται ξανά. Αυτή τη φορά με τη μορφή ενός σκύλου», κάνει λόγο το Αυστριακό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Το Γερμανικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου «συνηγορεί ότι οι λογαριασμοί με το όνομα Jonathan Galindo και η ανατριχιαστική εικόνα προφίλ, η οποία βασίζεται στον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Goofy, είναι ψεύτικα προφίλ. Αυτά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα δημιουργούνται από άτομα που θέλουν να διασκεδάσουν και να φοβίσουν άλλους ανθρώπους».

«Οι άνθρωποι πίσω από τα ψεύτικα προφίλ του Γκούφι Galindo, στόχο έχουν να κάνουν πλάκα ή να φοβίσουν»

Το Σλοβενικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, αναφέρει ότι το «Jonathan Galindo Challenge» εμφανίστηκε στα τέλη Ιουνίου του 2020. Σύμφωνα με το ίδιο:

Πρόκειται για μία διαδικτυακή απάτη που στοχεύει να τρομάξει τα άτομα, ειδικά τα παιδιά και τους εφήβους. Εξαπλώνεται σε κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και συνήθως εμφανίζεται στο Tik Tok, το Discord, το Instagram και το Twitter.

«Περισσότερες από 20 καταγγελίες στα χέρια μου»

Πριν από λίγες ημέρες συναγερμό για το επικίνδυνο παιχνίδι στο διαδίκτυο με τον Γκούφι Jonathan Galindo, που φέρεται να παγιδεύει παιδιά και να τα οδηγεί σταδιακά προς την αυτοκτονία, σήμανε στη χώρα μας το Διεθνές Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI Institute.

Jonathan Galindo: Πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά από το σκοτεινό παιχνίδι

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο star.gr o πρόεδρος του ινστιτούτου και ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων Μανώλης Σφακιανάκης, καθημερινά φτάνουν στα χέρια του καταγγελίες από γονείς, που έχουν βρει τα παιδιά τους να συνομιλούν με άτομα που κάνουν τον Jonathan Galindo.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI Institute, ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων

Μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», απάντησε στα δημοσιεύματα που χαρακτηρίζουν «φάρσα» το παιχνίδι, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη διαβιβάσει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος περισσότερες από 20 καταγγελίες, μαζί με φωτογραφίες τραβηγμένες μετά τα challenges.

«Πώς είναι φάρσα όταν ο κόσμος έχει πέσει θύμα; Είναι συνομιλίες- “σεντόνια”.  Παράλληλα, μας έχουν στείλει και φωτογραφίες μετά από δοκιμασίες και ύβρις από κάτω. Έχω στα χέρια μου και ακραίες εικόνες, που έχουν πάει στις Αρχές. Παιδιά που έχουν ήδη αυτοτραυματιστεί», είπε.

Jonathan Galindo: Τα 6 σημάδια για να καταλάβεις αν το παιδί σου κινδυνεύει

Την ίδια ώρα, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) κάνει λόγο για αναιτιολόγητη απαξίωση των καταγγελιών και προειδοποιεί ότι παρά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που «χαρακτηρίζουν το φαινόμενο Galindo, fake news», ο κίνδυνος παραμένει.

«Επειδή με τις αναιτιολόγητες ανακοινώσεις βάζουν σε κίνδυνο γονείς και παιδιά, θα ενημερωθεί άμεσα με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ο εισαγγελέας Αθηνών», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το CSI Institute.

Αυτοκτονία 15χρονου στο Κερατσίνι: Ερευνούν αν οφείλεται σε βιντεοπαιχνίδι

Τι αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου 

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του star.gr με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προέκυψε ότι η γραμμή βοήθειας SaferInternet4Kids.gr δεν έχει δεχθεί κάποια κλήση, η οποία να σχετίζεται με το φαινόμενο του Γκούφι Galindo.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε στους γονείς ψυχραιμία και να έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τα παιδιά τους», είπε ο υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας Ηelp-Line του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς.

Σφακιανάκης: Ο Γκούφι - Jonathan Galindo οδηγεί τα παιδιά στην αυτοκτονία

Τι αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ

Αν και επίσημα δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το θέμα από την ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει στα χέρια της το υλικό που κατέθεσε Φορέας, το οποίο και εξετάζεται, ενώ η Υπηρεσία δεν έχει δεχθεί σχετικές καταγγελίες. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές από την Αστυνομία, η υπόθεση τελεί υπό διερεύνηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top