Τι είναι τα «Pocket Parks» που ξεφυτρώνουν στην Αθήνα;

Υπάρχουν στο Παγκράτι, την Κυψέλη και τον Κολωνό

Pocket Park Παγκράτι

Είναι το τρίτο «Pocket Park» που ολοκληρώνεται στην Αθήνα και καθιερώνει πλέον μία νέα τακτική στην αξιοποίηση του δημόσιου χώρου. Σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο γεμάτο από σκουπίδια και μπάζα, δημιουργήθηκε ένα πάρκο ανάσας για όλη τη γειτονιά.

Το πρώτο τέτοιο πάρκο ήρθε στην Κυψέλη για να δοκιμαστεί η στρατηγική της περιβαλλοντικής αναβάθμισης ολόκληρων περιοχών που ακολουθείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική. Η επιτυχημένη εφαρμογή του οδήγησε στην δημιουργία και την ολοκλήρωση του δεύτερου πάρκου στον Κολωνό και σήμερα, στο Παγκράτι, παραδόθηκε από τον Δήμο της Αθήνας το τρίτο και μεγαλύτερο έως τώρα «Pocket Park» που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της «P&G» και της Οργάνωσης Γη στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο πάρκο σχεδιάστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα οικοσύστημα που θα συμβάλλει στην αισθητική και κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στην αύξηση της βιοποικιλότητας.

Είναι μία έκταση 750τ.μ. με πυκνή φύτευση στην οποία τοποθετήθηκαν περισσότερα από 1.150 είδη φυτών και δέντρων, μεταξύ των οποίων ροβίνιες, σιμίδες και γηγενή αρωματικά φυτά. Ο εντυπωσιακός αριθμός διαφορετικών φυτών και η πυκνότητα φύτευσής τους, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με οφέλη για τη γειτονιά.

Οι περισσότερες κατασκευές του πάρκου έχουν γίνει από επαναχρησιμοποιημένα ξύλα. Ο φωτισμός του πάρκου παράγεται από αυτόνομα φωτοβολταϊκά τα οποία, με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης. Στο πάρκο τοποθετήθηκαν διάδρομοι περιπάτου, καθίσματα και θέσεις ποδηλάτου και εξασφαλίστηκε παροχή νερού για τους επισκέπτες αλλά και για τα πουλιά και τα ζωάκια της πόλης.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο στο οποίο εστιάζει ο Δήμος της Αθήνας είναι η αξία τους για την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης που είναι διαπιστωμένη στις πυκνοκατοικημένες πόλεις σε όλη την Ευρώπη, κυρίως στην περίοδο της πανδημίας.

«Τη θέση του μαύρου και των σκουπιδιών, παίρνει το πράσινο και η ζωή» λέει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα δημιουργίας δημόσιου-ελεύθερου χώρου στην Αθήνα, κατά την παράδοση του πάρκου στους κατοίκους.

Εικόνες πριν και μετά τη μεταμόρφωση του πάρκου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top