Κορωνοϊός: Mix&Match μεταξύ των εμβολίων – Είναι ασφαλές;

Τι λέει η «Βίβλος»​​​​​​​ των λοιμωξιολόγων

Πόσο πιθανό είναι ένα mix&match εμβολίων διαφορετικών εταιριών, αλλά και το ενδεχόμενο η πρώτη από τη δεύτερη δόση να φτάσει ακόμα και τους τρεις μήνες, αντί του ενός που γνωρίζαμε έως σήμερα, μίλησε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τον εμβολιασμό από το Υπουργείο Παιδείας.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Κατερίνα Παπακωστοπούλου αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star πως οι λοιμωξιολόγοι έχουν τη δική τους «Βίβλο». Πρόκειται για το πράσινο βιβλίο της ανοσοποίησης, το οποίο τους δίνει την ευκαιρία να μιξάρουν τα εμβόλια.

Τι σημαίνει αυτό; Αν κάποιος κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer και βρεθεί σε ανάγκη, δηλαδή οι πρώτες δόσεις εμβολίων δεν επαρκέσουν ώστε να μπορέσει να κάνει και δεύτερη δόση Pfizer, τότε η Βίβλος των λοιμωξιολόγων μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο μιας άλλης εταιρίας της Moderna, της Astra Zeneca ή ακόμα και του ρώσικου. 

Τα παραπάνω εμβόλια, μπορούμε να τα εναλλάσσουμε σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη καθώς έχουν τον ίδιο στόχο. Πρόκειται για μία τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και σε παλαιότερα εμβόλια άλλων εποχών.

Η Astra Zeneca μάλιστα συνεργάζεται με το ρωσικό εμβόλιο, καθώς έρευνες δείχνουν πως αν το εμβόλιό της συνδυαστεί με το ρωσικό, τότε η αποτελεσματικότητα είναι της Astra Zeneca καλύτερη.

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της Astra Zeneca εμποδίζει τη μετάδοση του ιού

Άρα από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι μπορεί στο μέλλον να δούμε κι άλλα εμβόλια να παίρνουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και εμείς μπορούμε να κάνουμε τις δόσεις με εμβόλια δύο διαφορετικών εταιριών χωρίς να έχουμε κάποια παρενέργεια.

Να σημειωθεί τέλος, πως το εμβόλιο της Pfizer δείχνει να έχει αποτελεσματικότητα 80% στις 12 μέρες. Άρα μην εκπλαγούμε αν δούμε η δεύτερη δόση να γίνεται σε τρεις μήνες και όχι πάνω στον μήνα όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. 

Πάντως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημερωσης της ότι  το σωστό είναι να ακολουθείται αυτό που προτείνεται από την εταιρία παραγωγής καθώς και ότι «ο βασικός κανόνας στην ιατρική, είναι να συνεχίζεις με όποιο εμβόλιο άρχισες».

Αναμφίβολα ένα εμβόλιο από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει εμβολιαστικά τα περίπου 7,8 δισ. πληθυσμού παγκόσμια. Αυτό που χρειάζεται είναι μια παγκόσμια συνεργασία, ώστε να καλυφθούν, όχι μόνον οι πλούσιες χώρες, αλλά όλες, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους: Στις 11 Ιανουρίου ανοίγει η πλατφόρμα του εμβολιασμού

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της Astra Zeneca εμποδίζει τη μετάδοση του ιού

Για το εμβόλιο της Astra Zeneca το οποίο έχει ήδη πάρει έγκριση στη Μεγάλη Βρετανία, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως «είναι ένα είδος εξασθενημένου ιού, που προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων και πρωτεΐνης που σκοτώνει τον κορωνοϊό» και πρόσθεσε: 

«Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησής του, έχει μία αποτελεσματικότητα 70% στην πρώτη του δόση. Είναι ένα διαφορετικό εμβόλιο σε σχέση με αυτό της Pfizer. Είναι ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, ένα ιό εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο, για την παραγωγή της πρωτεΐνης».

Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, «οι επιστήμονες σκέφτονται ότι η δεύτερη δόση μπορεί να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες, ενώ αρχικά είχε δοθεί ως μεσοδιάστημα των δύο δόσεων οι τέσσερις εβδομάδες. Αυτές οι μετατροπές οφείλονται στην προσπάθεια να εκμεταλλευθούμε τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε φαρμάκου. Όπως φαίνεται, αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού, όταν αυτό το άτομο μολύνεται εκ νέου από τον ιό. Είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε με μεγάλη αγωνία».

Θεοδωρίδου: Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της Astra Zeneca

1) Είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης

2) Είναι φθηνό

3) Μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να καλύψει μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες».

Tέλος η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως στη χώρα μας ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα, καθώς η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει τη διστακτικότητα.

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top