Σύψας: «Κανένα ταξίδι από χώρα σε χώρα χωρίς υγειονομικό πιστοποιητικό»

Οι δύο ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν μέχρι τον Ιούνιο

Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας αλλά και στους εμβολιασμούς αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας. 

«Βλέπουμε μείωση στα κρούσματα όμως τα μέτρα απέδωσαν πολύ αργά λόγω της μεγάλης διασποράς» είπε στο OPEN, τονίζοντας ότι σε λίγες εβδομάδες θα δούμε μείωση και στον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Lockdown: Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα – Το σχέδιο για τα Χριστούγεννα

Αναφερόμενος στην άρση των μέτρων, σημείωσε ότι «πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα στην επιτροπή. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας. Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού εάν ανοίξουν όλα τα καταστήματα. Θα γίνει εστία υπερμετάδοσης».

Ο λοιμωξιολόγος έκανε έκκληση για μεγάλη προσοχή στις γιορτές ώστε να μην υπάρξει χαλάρωση καθώς «ό, τι συμβεί τα Χριστούγεννα, θα το αντιμετωπίσουμε τον Γενάρη. Και θα είναι άσχημο. Στη Θεσσαλονίκη η έκρηξη έγινε μέσα σε πέντε ημέρες. Είναι επικίνδυνο το φαινόμενο και είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την Άνοιξη».

Οι δύο ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούν μέχρι τον Ιούνιο

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, ένας ρεαλιστικός στόχος είναι να εμβολιαστούν μέχρι τον Ιούνιο υγειονομικοί και ευπαθείς ομάδες, δηλαδή περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Αν καταφέρουν να εμβολιαστούν, δε θα υπάρχει φόβος για το σύστημα υγείας καθώς αυτοί είναι που παράγουν εισαγωγές και διασωληνώσεις.

«Δεν είναι εύκολο να εμβολιαστεί το 70%» σημείωσε, λέγοντας ότι υπάρχει δυσπιστία σχετικά με το εμβόλιο. «Ο κόσμος είναι δύσπιστος, για παράδειγμα το 30% του προσωπικού στο δικό μου νοσοκομείο δεν έχει εμβολιαστεί για τη γρίπη» είπε χαρακτηριστικά.

Κανένα ταξίδι χωρίς υγειονομικό πιστοποιητικό

«Σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα μέσα Ιανουαρίου. Θα κάνω από τους πρώτους το εμβόλιο» ξεκαθάρισε ο κ. Σύψας.

Αναφερόμενος στα ταξίδια, προειδοποίησε ότι «χωρίς υγειονομικό πιστοποιητικό δε θα μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει από χώρα σε χώρα»

Τι είναι το υγειονομικό διαβατήριο

Για να γίνονται ασφαλέστερες οι μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξετάζει τη χρήση ενός «ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού», δηλαδή ένα ψηφιακό διαβατήριο ανοσίας που θα πιστοποιεί ότι ο ταξιδιώτης έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΠΟΥ, όσοι έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, δεν είναι απαραίτητο να εκδώσουν τέτοιο διαβατήριο. 

Κάτι παρόμοιο έχει προτείνει και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) , η οποία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται «στην τελική φάση ανάπτυξης» μιας εφαρμογής «ψηφιακού διαβατηρίου» για κινητές συσκευές που θα ενημερώνει τις αεροπορικές εταιρείες εάν οι διεθνείς ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Παρόμοιο σύστημα ισχύει και στην Κίνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top