Κορωνοϊός - Δημόπουλος: Δε θα υπάρχει δυνατότητα χαλάρωσης τα Χριστούγεννα

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ για την πανδημία

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού και το τι πρέπει να περιμένουμε τα Χριστούγεννα μίλησε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. «Είναι ουτοπικό να περιμένουμε ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα τους επόμενους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Mega. 

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι «κόκκινες» γειτονιές της Αθήνας

O κ. Δημόπουλος εκτιμά ότι δε θα υπάρχει δυνατότητα χαλάρωσης τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας ότι στα κράτη της Ευρώπης που υπάρχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, υπάρχει και αύξηση των κρουσμάτων. Τόνισε, ωστόσο, ότι πλέον «γνωρίζουμε πολύ περισσότερα από ό,τι μερικούς μήνες πριν για την αντιμετώπιση των ασθενών».

Κορωνοϊός: Βιώνουμε το δεύτερο κύμα πανδημίας;

Ενδεικτικό ότι η πανδημία είναι ενεργή είναι ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο είχαμε προχθές τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, 400.000 σε μία ημέρα» είπε και πρόσθεσε ότι η ουσιαστική αντιμετώπισή της θα γίνει με την ανάπτυξη εμβολίων.

«Για τα Χριστούγεννα νομίζω ότι είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε έναν τέτοιο συγχρωτισμό. Δεν υπάρχει σίγουρη συνταγή για το τι και πώς πρέπει να γίνει. Υπάρχουν τα μέτρα και η αντίδραση των ανθρώπων σε αυτά. Ο συγκεκριμένος ιός έχει χαρακτηριστικά που αποτρέπουν την εκρίζωσή του μόνο με μέτρα. Χρειάζεται το εμβόλιο», υπογράμμισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο δεν ξέρω αν είναι να κάνουμε κάτι για να έχουμε 5-10 μέρες εορταστικών εκδηλώσεων. Το σημαντικό είναι να κρατηθούν τα κρούσματα σε χαμηλούς αριθμούς και να είναι διαχειρίσιμα».

Τέλος, όσον αφορά στον γιατί ο κορωνοϊός δείχνει να «προτιμά» τα νεότερα άτομα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι ενδεχομένως «διότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν να προστατεύονται, ενώ τα νεότερα άτομα -και λόγω της δουλειάς τους και της κινητικότητάς τους-, ίσως να είναι πιο εκτεθειμένοι στο να μολυνθούν». «Υπάρχει βέβαια και ο αναγκαστικός συγχρωτισμός στα ΜΜΜ» κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top