Μοναστηράκι: «Ήρθαν να πουλήσουν έπιπλα για να πληρώσουν μία εγχείρηση»

«Έρχονται λουκέτα τον χειμώνα», λέει ο Πρόεδρος των παλαιοπωλών στο star.gr

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του Εμμανουήλ Λυγιδάκη προέδρου του Σωματείου Παλαιοπωλών «Οι Άγιοι Απόστολοι» στο Μοναστηράκι

Τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στα παλαιοπωλεία της πλατείας Αβησσυνίας στο Μοναστηράκι μετά το lockdown και λόγω της πανδημίας περιέγραψε στο star.gr ο πρόεδρος του Σωματείου «Οι Άγιοι Απόστολοι», σημειώνοντας ότι η πτώση του τζίρου υπερβαίνει ακόμη και το 80%.

«Η κρίση του κορωνοϊού είναι χειρότερη από την οικονομική, καθώς ήταν ξαφνική, μπαμ κι έξω», εκτίμησε ο Εμμανουήλ Λυγιδάκης, προσθέτοντας ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση δραματικά, από τον χειμώνα πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, λυγίζοντας από τα έξοδα, θα βάλουν οριστικά λουκέτο.

«Μέχρι στιγμής ανοίγουμε, κλείνουμε, περνάνε 10 άτομα την ημέρα. Από αυτούς οι έξι πουλάνε, οι τρεις κοιτάνε και ο ένας μόνο ψάχνει κάτι να αγοράσει. Και μιλάμε για ποσά χαμηλά, γιατί δεν υπάρχουν πια χρήματα», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν την κρίση του κορωνοϊού, καταγραφόταν μία άνοδος της επισκεψιμότητας στα παλαιοπωλεία και υπήρχε αισιοδοξία.

«Ο πελάτης θα άφηνε 100 και 200 ευρώ, ακόμη και 500. Τώρα περιορίζεται στο 20άρικο και το 50άρικο», σημείωσε.

Οδηγός επιβίωσης για γονείς: Διακοπές με τα παιδιά στην πανδημία

Το προφίλ αυτών που πουλάνε στα παλαιοπωλεία

Όπως ανέφερε ο κ. Λυγιδάκης, το τελευταίο διάστημα καταφεύγουν στα παλαιοπωλεία άνθρωποι που έχουν φτάσει στο όριο και κοιτάνε να πουλήσουν τα πάντα. Πρόκειται κυρίως για ανέργους που είτε εργάζονταν σε χώρους εστίασης, είτε σε εταιρείες και απολύθηκαν λίγο πριν από τον κορωνοϊό.

«Πουλάνε ό,τι μπορείς να φανταστείς, από μία ολόκληρη επίπλωση σπιτιού που μπορεί να προέρχεται από κληρονομιά, μικροαντικείμενα που έχουν στο σπίτι τους και θέλουν να τα δώσουν, όχι γιατί τα βαρέθηκαν αλλά γιατί ψάχνουν μετρητό, έως μπιζού, βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, δίσκους βινυλίου, μέχρι και μεταχειρισμένα ρούχα», σημείωσε.

Όπως διευκρίνισε πάντως ειδικά τα τελευταία δεν πουλιούνται, καθώς δεν υπάρχει κοινό με ανάλογο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Πρόεδρος ξενοδόχων στο star.gr: «Κλειστά παρέμειναν 8 στα 10 ξενοδοχεία»

Το ανθρώπινο δράμα πίσω από τις αγοραπωλησίες στο Μοναστηράκι

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι παλαιοπώλες, τη στιγμή που καλούνται να εκτιμήσουν τα πράγματα που τους φέρνουν, έρχονται αντιμέτωποι με τραγικές ανθρώπινες ιστορίες.

Αρκετοί το λένε, άλλοι δεν το λένε, αλλά το καταλαβαίνεις ότι βρίσκονται στην ανάγκη και ότι ψάχνουν να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερα για να πληρώσουν λογαριασμούς. Πρόσφατα μία κυρία μου έφερε τις γούνες της. Τι να τις κάνει αν δεν έχει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της;

«Μου έχει τύχει και να θέλουν να χειρουργηθούν. Ήρθαν πιστεύοντας ότι θα πουλήσουν επίπλωση που δεν κάνει ούτε 1.000 ευρώ, προκειμένου να πληρώσουν μία εγχείρηση που κάνει κάποιες χιλιάδες ευρώ».

Ξενοδοχεία στα νησιά: Μείον 25% οι τιμές για να σωθεί ο Ιούλιος

Περιμένοντας τον Τουρισμό και τον «Μεγάλο Περίπατο»

Την ίδια ώρα που οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν για αντίκες, το Μοναστηράκι είναι ακόμη άδειο από τουρίστες.

 «Την τελευταία εβδομάδα πέρασαν τρεις ή τέσσερις, αλλά ήταν ξένοι που διαμένουν στην Ελλάδα. Αυτές τις ημέρες πιστεύω θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτοι τουρίστες από το εξωτερικό», είπε ο κ. Λυγιδάκης.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι δύσκολο για αυτούς να αγοράσουν μεγάλα κομμάτια και αντίκες λόγω της μεταφοράς τους, με τους περισσότερους να επιλέγουν τελικά μικρά αντικείμενα που χωρούν στη βαλίτσα τους.

Ναυαγοσώστες: Πώς θα δίνουν το «φιλί της ζωής» μέσα στην πανδημία

Σύμφωνα με τον κ. Λυγιδάκη ο κλάδος δουλεύει και με μπαράκια που κάνουν κάποια ανακαίνιση, αλλά και με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία που αγοράζουν «κομμάτια» για τους χώρους τους.

«Εφόσον αυτές οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και δε θα ανοίξουν όλες λόγω της πανδημίας, το πρόβλημα θα μετατοπιστεί και του χρόνου».

Όλες οι αλλαγές που φέρνει ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας», στο star.gr

Όπως εξήγησε, στην καλύτερη των περιπτώσεων και αν δε γίνει κάτι άλλο, ο κλάδος θα περιμένει μετά από δύο χρόνια να δουλέψουν πρώτα τα μπαρ και τα ξενοδοχεία και μετά να έρθουν στα παλαιοπωλεία να αντικαταστήσουν τα «κομμάτια» τους.

Αναφερόμενος τέλος στον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας», ο πρόεδρος των παλαιοπωλών ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου τον περιμένουν εναγωνίως, εκτιμώντας ότι θα τις ευνοήσει.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top