ΕΚΠΑ: «Όπλα» ενάντια στον κορωνοϊό η ζέστη και η μέτρια υγρασία

Σε ποια θερμοκρασία μεταδίδεται ευκολότερα ο ιός

Η ζέστη και η μέτρια υγρασία είναι «όπλα» ενάντια στον κορωνοϊό. Σε αυτό κατέληξαν καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνοψίζοντας όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην επίδραση του κλίματος στον ύπουλο ιό. 

Σε έξαρση οι αλλεργίες - Πώς να τις ξεχωρίσουμε από τον κορωνοϊό;

«Με τις κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες στην Ελλάδα, δηλαδή που θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και μια σχετική υγρασία, αναμένουμε να υπάρξει μια αρνητική επίδραση στην μετάδοση του ιού» υποστήριξε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

«Δεν αρκεί αυτή η αλλαγή στη θερμοκρασία και στην υγρασία για να σταματήσει η μετάδοση του ιού, ωστόσο πιστεύουμε ότι θα δράσει θετικά. Περισσότερα δεδομένα έχουμε από συγγενείς ιούς όχι από τον συγκεκριμένο ιό» συμπλήρωσε. 

Ιδανική θερμοκρασία για τον κορωνοϊό οι 8 βαθμοί Κελσίου

Προηγούμενες μελέτες αναφορικά με τρεις κορωνοϊούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού έχουν δείξει ότι αυτοί οι ιοί αγαπούν το κρύο και τη χαμηλή υγρασία και παρουσιάζουν έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου.

Σε πρόσφατη μελέτη έγινε σύγκριση σε 500 διαφορετικές τοποθεσίες με κρούσματα COVID-19 ανά την υφήλιο και εκτιμήθηκε ότι η ιδανική θερμοκρασία για τη μετάδοση του κορωνοϊου, είναι 8 βαθμοί °C, ενώ οι περισσότερες πόλεις με μεγάλο αριθμό μεταδόσεων είχαν σχετική υγρασία μεταξύ 60% και 90%. 

Τσιόδρας: «Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσεται»

Μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε πως έχουν προκύψει αρκετές μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Μάλιστα παρατηρούνται στις χώρες και στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Covid19. 

Σωτήρης Τσιόδρας: Η άγνωστη ζωή και τα ανέμελα μαθητικά χρόνια

«Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο. Δεν ξέρουμε όμως πως θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές. Σε μια αναφορά από τις ΗΠΑ ένα στέλεχος έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού σε σημαντική περιοχή του γονιδιωματος» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό και παρά το γεγονός πως θα μπορούσε να διευκολύνει τη μετάδοση του ιού από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά, αυτοί δεν θα νοσήσουν τόσο σοβαρά» είπε ο ίδιος. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top