Χρήσιμες συμβουλές στο star.gr: «Μένουμε Σπίτι...Αφήνουμε τον κορωνοϊό έξω»

Ποιους «αγαπάει» ο ιός- Ποιοι είναι σε ζώνη υψηλού κινδύνου

Δείτε τις οδηγίες που έδωσε μέσω του στο star.gr o Παθολόγος -Ηπατολόγος Δημήτρης Κουντουράς 

Τι πρέπει να κάνω όταν μπαίνω στο σπίτι; Στο σούπερ μάρκετ δεν βρίσκω πάντα ιατρικό οινόπνευμα. Ποιο οινόπνευμα είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ ως αντισηπτικό; Τι πρέπει να κάνουν όσοι πάσχουν από χρόνια νοσημάτα; Ο Δημήτρης Κουντουράς, Παθολόγος -Ηπατολόγος και Ιατρικός Διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ μίλησε στο star.gr λύνοντας απορίες και δίνοντας χρηστικές οδηγίες προς όλους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνϊού.

Κορωνοϊός: Αυστηρότερα από σήμερα μέτρα στις λαϊκές αγορές, αλλιώς λουκέτο


Βλέπουμε ότι τελευταία καταλήγουν και περιστατικά μικρότερης ηλικίας

Για όλους αυτούς πιστεύω ότι σιγά σιγά θα αποδειχθεί ότι υπήρχαν ιδιαιτερότητες και φυσικά μην εκπλαγείτε αν δείτε κάποια μέρα ότι υπάρχουν και ειδικές κατασκευαστικές κατηγορίες, ιδιοσυγκρασίες λέμε στην ιατρική με συγκεκριμένο ανοσοποιητικό τύπο, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό. Πάντως οι νεαρές ηλικίες γενικά δε θεωρούνται ευάλωτες, ιδίως τα μικρά παιδιά παρά τις όποιες μεμονωμένες αναφορές κι αν υπάρχουν. 
Πάντως είναι σημαντική παρατήρηση ότι στην Ευρώπη ο μέσος όρος ηλικίας πέφτει σημαντικά σε σχέση με την Κίνα, όπου γνωρίσαμε τον ιό.


Τι ισχύει με όσους ατμίζουν

Οι ατμιστές είναι τις περισσότερες φορές πρώην καπνιστές, οπότε έχουν αναπνευστικό σύστημα το οποίο σε μικρό ή μεγάλο βαθμό έχει υποστεί μακροχρόνιες μεταβολές και προσαρμογές. Οπωσδήποτε και το άτμισμα είναι δεδομένο σήμερα ότι αποτελεί ένα ηπιότερο ίσως, αλλά συγκεκριμένο στρες. 
Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι ατμιστές είναι εκτός κινδύνου. 

Δύο κρούσματα κορωνοϊού σε δομή αστέγων


Αφήνοντας τον κορωνοϊό έξω από το σπίτι

Φτάνοντας στο σπίτι πρέπει να σκεφτόμαστε πώς θα αποφύγουμε την «αόρατη κηλίδα. Πρέπει να μπορούμε να φανταστούμε ότι όπου ακουμπήσουμε υπήρχε κάποιο έκκριμα κάποιου που έβηξε. Σε κάθε περίπτωση πάντως :
•    Δεν δεχόμαστε επισκέψεις και έτσι κι αλλιώς υπάρχουν περιορισμοί στις με τακινήσεις
•    Όταν επιστρέφουμε από την όποια αναγκαία έξοδο, αφήνουμε έξω από το σπίτι τα παπούτσια και αερίζουμε τα ρούχα μας. Αν φορούσαμε γάντια και μάσκα, τα πετάμε σε ασφαλές δοχείο απορριμμάτων με σακούλα
•    Φοράμε καθαρά γάντια και τακτοποιούμε τα τρόφιμα που αγοράσαμε αφού απολυμάνουμε τη συσκευασία τους με οινόπνευμα ή αντισηπτικό 
•    Αμέσως μετά πετάμε τη σακούλα και τα γάντια και σαπουνίζουμε πολύ καλά τα χέρια και το πρόσωπό μας προκειμένου να ετοιμαστούμε να μπούμε στο χώρο μας 
•    Χρησιμοποιούμε όλοι στο σπίτι χαρτί και όχι υφασμάτινες πετσέτες για τα χέρια ή το πρόσωπο

Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα γρήγορα τεστ διάγνωσης

 
Ποιο οινόπνευμα είναι κατάλληλο για απολύμανση;

Το οινόπνευμα άνω των 70 βαθμών θεωρείται ασφαλές αντισηπτικό.

 
Ευπαθής ομάδα είναι μόνο οι ηλικιωμένοι;

 Η εμπειρία μας λέει ότι ο «κορωνοϊός αγαπάει» πολύ τους ηλικιώμενους, τους άνδρες περισσότερο, όσους έχουν υπέρταση, αλλά και τους καπνιστές. Αυτοί είναι τα θύματά του. Οι ασθενείς με πολλά χρόνια διαβήτη οι οποίοι μάλιστα έχουν επιπλοκές, αλλά και όσοι είναι με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά, νεφρολογικά, αυτοάνοσα ή ογκολογικά νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και επιπλοκών εξαιτίας του κορωνοϊού. 
Ξέρετε με αυτό τον ιό δεν έχουμε καταλήξει στον τύπο της φλεγμονής που κάνει και στο τι είναι καλό για να χρησιμοποιηθεί για τη διαχείρισή του, οπότε ένα ανοσοποιητικό το οποίο μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε κατάσταση σε όλους αυτούς τους ασθενείς, δεν είναι καλό υπόστρωμα για να νιώθουμε ασφαλείς ότι θα νοσήσουν με καλό τρόπο. Όλοι αυτοί λοιπόν θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου.

Κορωνοϊός: Έστειλε μήνυμα για σωματική άσκηση και πήγε για σουβλάκια


Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν χρόνια παθολογικά προβλήματα (διαβήτη, νεφρική – ηπατική ανεπάρκεια κ.α.)

•    Να μένουν οπωσδήποτε μέσα, ελαχιστοποιώντας τις μετακινήσεις τους. 
•    Να φορούν πάντα μάσκα όταν βρίσκονται με άλλους στο ίδιο δωμάτιο. 
•    Να αποφεύγουν τις σωματικές επαφές, χειραψίες, εναγκαλισμούς και ασπασμούς με πρόσωπα του περιβάλλοντός τους, ιδίως αν αυτά βρίσκονται τακτικά σε κίνηση εκτός σπιτιού. Αν είναι εφικτό, χρησιμοποιούν δικά τους σκεύη, πετσέτες και τουαλέτα. 
•    Να αποφεύγουν την έξοδο για προμήθειες τροφής ή φαρμάκων και παραγγέλνουν για τις ανάγκες τους από το σπίτι. 
•    Να απολυμαίνουν τις συσκευασίες των προϊόντων που παραλαμβάνουν και μετά πλένουν καλά τα χέρια τους. 
•    Αν υπάρχουν στο σπίτι άτομα με πιθανότητα έκθεσης ή ύποπτα συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους, να απομονωθούν και να ελεγχθούν. 
•    Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόπτουν τη χρόνια αγωγή τους χωρίς τη συμβουλή του γιατρού τους. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top