Κορωνοϊός: Η ταυτότητα των νέων κρουσμάτων–«Φοβόμαστε μεγαλύτερη διασπορά»

Τι πρέπει να προσέχουμε σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

Δείτε στο video τι δήλωσε στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Καλημέρα» ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας

Τα επτά έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.

Μετά την 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, του παιδιού της και άλλων δύο γυναικών από την Αθήνα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν χθες βράδυ άλλα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Ποια η «ταυτότητα» των τριών νέων κρουσμάτων

  • Το πρώτο πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, η οποία παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
  • Το δεύτερο πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
  • Το τρίτο πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Kορωναϊός: Αρνητικά τα δείγματα 153 ατόμων γύρω από τα 4 κρούσματα

Σωτήρης Τσιόδρας: «Φοβόμαστε μεγαλύτερη διασπορά»

Μιλώντας στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Καλημέρα», ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, τόνισε πως πηγή προέλευσης και των 7 κρουσμάτων που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας, είναι οι ταξιδιώτες που βρίσκονταν στη Βόρεια Ιταλία, καθώς και οι επαφές τους.

Πόσο επικίνδυνος είναι ο κορωνοϊός για τα παιδιά;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων της χώρας μας, αυτή τη στιγμή, η γειτονική Ιταλία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, ενώ ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία του για τον φόβο μεγαλύτερης διασποράς του ιού, ενώ πρόσθεσε πως τα συγκεκριμένα κρούσματα του κορωνοϊού, επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη ξέραμε για τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού, από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή επαφή, τα αεροσταγονίδια και τον βήχα.

«Είμαστε άγρυπνοι, ετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση μίας μεγαλύτερης διασποράς στον πληθυσμό, όπου αλλάζει ο εστιασμός των μέτρων. Επικεντρωνόμαστε στα σοβαρά περιστατικά, σε αυτά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και τις εντατικές. Οι άνθρωποι που έχουν ήπια συμπτωματολογία παραμένουν σπίτι τους. Φοβόμαστε μεγαλύτερη διασπορά, την αναμένουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και ετοιμαζόμαστε όλο και περισσότερο γι΄αυτήν».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλά στον Γιώργο Αυτιά για τη μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο

Κορωνοϊός: Επτά τα κρούσματα στην Ελλάδα-Τρία μέσα σε μία μέρα!

Τόνισε ακόμα πως «εμείς πρέπει να επικεντρωθούμε στα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες υγείας. Αλλά επειδή υπάρχει και τεράστια ατομική ευθύνη, ο πληθυσμός πρέπει να επικεντρωθεί στα μέτρα ατομικής υγιεινής, τα ίδια που εφαρμόζουμε για την γρίπη και θα έπρεπε να τα εφαρμόζουμε ήδη».

Covid-19: Ποιες είναι οι κατάλληλες μάσκες και πώς να τις χρησιμοποιήσετε

Ο κος Τσιόδρας επισήμανε πως ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, ενώ σημείωσε ότι αυτοί που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή είναι οι επαυθείς ομάδες, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και αυτοί που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα, καθώς και άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα, τα οποία μειώνουν την άμυνά τους. Σχετικά με τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Τέλος κάλεσε για ακόμα μία φορά τον κόσμο να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, ενώ για όσους ήρθαν από την Ιταλία, τους συμβουλεύει να παρακολουθούν την υγεία τους και αν δουν κάτι ύποπτο να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ για να προχωρήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις.

Τα συμπτώματα - Τι πρέπει να προσέχετε

Ο κος Τσιόδρας εξήγησε πως το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πυρετός. Μετά ακολουθούν τα ήπια συμπτώματα, όπως ο πονόλαιμος, η καταρροή, η καταβολή. «Φαίνεται από επιστημονικές μελέτες πως το υψηλότερο φορτίο του ιού είναι στη μύτη. Γι΄αυτό ένα από τα κύρια μηνύματα που περνάμε στον πληθυσμό (αφορά όλα τα κρυολογήματα και τη γρίπη), είναι να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας».

Κορωνοϊός: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν υπάρξει έκρηξη των κρουσμάτων

«Δε θα κολλήσετε επειδή πιάσατε το πόμολο της πόρτας, αλλά επειδή μετά πιάσατε τη μύτη σας, τα μάτια σας και το στόμα σας. Από εκεί είναι η είσοδος του ιού στον οργανισμό μας» τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top