Η Πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μίλησε για το πώς ξεκίνησε αυτό το σπουδαίο έργο, που εδώ και 30 χρόνια προσφέρει αγάπη και ελπίδα, στη Ζήνα Κουτσελίνη και την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».
Περισσότερα από 1.000 παιδιά έχουν σωθεί στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ- Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», η οποία διαθέτει μάλιστα σχολική μονάδα από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο.
«Ούτε κι εγώ πίστευα ότι το έργο θα έφτανε εδώ που έφτασε. Καμιά φορά θαυμάζω και από μόνη μου όσα πετύχαμε», είπε η κυρία Βαρδινογιάννη, ενώ στη συνέχεια περιέγραψε πώς πριν από 30 χρόνια ξεκίνησε η ιδέα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» από δύο νέες γυναίκες, την ίδια και την κ.Σωτήρχου, τη σύζυγο του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.
«ΕΛΠΙΔΑ»: Συγκινούν οι ζωγραφιές των παιδιών - Το βίωμά τους με τον καρκίνο
«Η πρώτη μας μονάδα είχε τέσσερα κρεβάτια», είπε η Πρόεδρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» προσθέτοντας με συγκίνηση ότι ακόμα δεν μπορεί να ξεχάσει τις στιγμές της πρώτης μεταμόσχευσης. Το πρώτο αυτό παιδί της «ΕΛΠΙΔΑΣ» ήταν ο Παναγιώτης, στου οποίου τον γάμο, πριν από λίγο καιρό, έγινε κουμπάρα η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
«Το 80% των παιδιών της “ΕΛΠΙΔΑΣ” είναι ελληνόπουλα. Κάθε χρόνο έχουμε 300 παιδιά, αλλά δεν είναι μόνο από την Ελλάδα. Φιλοξενούμε παιδιά από τη Μεσόγειο, την Παλαιστίνη, την Αλβανία, την Ουκρανία, τα Βαλκάνια, την Αίγυπτο. Η ιδιαιτερότητα του δικού μας νοσοκομείου είναι ότι όσα παιδιά φιλοξενούμε από άλλες χώρες δεν πληρώνουν για τη θεραπεία τους», σημείωσε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» μίλησε και για το νέο όραμα του κέντρου κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας. «Ξεκινήσαμε μ’ έναν στόχο. Ούτε ένα παιδί να μη χαθεί. Δεύτερος στόχος μας ήταν τα 3 στα 4 παιδιά να γίνονται εντελώς καλά. Τώρα ο καινούργιος στόχος μας είναι 4 στα 4 παιδιά να γίνονται καλά».
Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη παραδέχτηκε ότι στην αρχή φοβόταν μήπως δε λειτουργούσε το νοσοκομείο λόγω ελλιπούς εξοπλισμού. Μετά από μεγάλο αγώνα και τη στήριξη της οικογένειας Βαρδινογιάννη, το νοσοκομείο λειτούργησε άμεσα. Από τότε έχουν περάσει από εκεί 125.000 παιδιά κι έχουν γίνει 1.500 μεταμοσχεύσεις.
«To νοσοκομείο έπρεπε να ονομάζεται όχι Ελπίδα, αλλά Αγάπη», πρόσθεσε η κυρία Βαρδινογιάννη, σημειώνοντας συγκινημένη ότι πολλά βράδια έκλαιγε, καθώς κοιτούσε τα απεγνωσμένα βλέμματα των γονέων που της ζητούσαν να σωθεί το παιδί τους.
«Για τα παιδιά αξίζει αυτή η θυσία» σκεφτόταν. Στη συνέχεια θυμόταν όμως όλες τις αισιόδοξες περιπτώσεις των παιδιών που έγιναν καλά κι έπαιρνε ελπίδα, δύναμη και χαρά για να συνεχίσει το έργο τους.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»