Παιδί και Διαδίκτυο: Σεξουαλική παρενόχληση έχει δεχτεί το 1/3 των εφήβων!

Σοκάρουν τα αποτελέσματα έρευνας για τη χρήση του ίντερνετ

Παιδιά - Φορητός Υπολογιστής

Σοκάρουν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη για τη χρήση του διαδικτύου από μαθητές, με τα παιδιά δημοτικού να ξενυχτούν παίζοντας σε κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα παιδιά γυμνασίου, σε ένα μεγάλο ποσοστό τους, να έχουν δεχθεί διαδικτυακή παρενόχληση. Ταυτόχρονα, οι γονείς αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.

Από μωρά τα ελληνόπουλα στα social media

Άγνοια έχουν οι γονείς – Δεν θέτουν όρια

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα 2 στα 10 παιδιά δημοτικού και 4 στα 10 παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου δε συζητούν με τους γονείς τους θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό γονιών συνεχίζει να μη θέτει όρια, ούτε στο χρόνο που δαπανούν τα παιδιά στο διαδίκτυο, ούτε στο περιεχόμενο που επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση.

Πόσο καλός «ψηφιακός» γονέας είσαι;

Όπως προκύπτει μάλιστα από τις απαντήσεις των παιδιών πολλοί γονείς δε γνωρίζουν καν τι κάνει το παιδί τους όταν βρίσκεται στο διαδίκτυο, την ώρα που το 30% των παιδιών δημοτικού και το 60% των παιδιών Γυμνασίου-Λυκείου, θα διστάσει ή δε θα πει στους γονείς του αν κάτι του συμβεί και το αναστατώσει κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού παιχνιδιού, κυρίως επειδή θεωρούν ότι οι γονείς δεν ασχολούνται, είτε επειδή φοβάται ότι θα του απαγορεύσουν να παίζει, είτε επειδή θεωρεί ότι οι γονείς δε ξέρουν πώς να το βοηθήσουν.

2 στα 10 παιδιά δημοτικού και 4 στα 10 παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου δε συζητούν με τους γονείς τους θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Φωτογραφία pexels

Ολονύκτια παιχνίδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά

Η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά στη χώρα μας ότι 10% των παιδιών του δημοτικού ξενυχτούν για να παίζουν games και 21% των εφήβων, αποδεικνύοντας ότι τα παιδιά δεν έχουν τον έλεγχο που θα έπρεπε.

Επιπλέον το 60% των παιδιών μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα από το δημοτικό και γύρω στο 94% των παιδιών στην εφηβεία, είναι μέσα στα κοινωνικά δίκτυα.

Επιπλέον, το 40% των γονιών δεν έχουν μιλήσει καθόλου με τα παιδιά τους για το ασφαλές διαδίκτυο και φτάνει το 60% στα παιδιά του Γυμνασίου, αποδεικνύοντας ότι ο ρόλος του γονιού θα πρέπει να ενισχυθεί πολύ, καθώς τα παιδιά «σερφάρουν» μόνα τους σε έναν χώρο που είναι φτιαγμένος για ενηλίκους.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Πώς να περιηγηθείτε ακίνδυνα

Ανησυχητικά υψηλή η χρήση των social media και άγχος… για τα likes

Ένα από τα θέματα στο οποίο επικεντρώθηκε η έρευνα ήταν ο βαθμός επηρεασμού των παιδιών στα όσα βλέπουν στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως προέκυψε 2 στα 10 παιδιά, ηλικίας από 13-18 ετών, ανησυχεί για τον αριθμό των “like” που θα λάβει στο περιεχόμενο που ανεβάζει σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, το 19% έχει προβεί σε διαγραφή φωτογραφίας που δεν έλαβε ικανοποιητικό αριθμό “like” και το 28% χρησιμοποιεί συστηματικά φίλτρα στις φωτογραφίες που μοιράζεται.

Πώς θα «ξεκολλήσεις» το παιδί σου από το Internet: Kανόνες, όρια και detox

Όσον αφορά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων το 59% των παιδιών δημοτικού και το 94% των παιδιών Γυμνασίου/Λυκείου έχει προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο ενώ η ενασχόληση με το YouTube είναι καθολική (95,5% στο δημοτικό – 97% στο Γυμνάσιο/Λύκειο).

Από τα παιδιά δημοτικού που ασχολούνται με κοινωνικά δίκτυα παρά το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στην ηλικία τους, περίπου ένα στα τρία δεν έχει το προφίλ του ιδιωτικό, που σημαίνει ότι τις φωτογραφίες τους μπορούν να δουν όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Tο 60% των παιδιών μπαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα από το δημοτικό και γύρω στο 94% των παιδιών στην εφηβεία. Φωτογραφία pexels

1 στα 3 εφήβους έχει συναντηθεί με κάποιον από το διαδίκτυο

Αίσθηση προκαλεί και το στοιχείο, που προκύπτει από την έρευνα και δείχνει ότι το 12% των παιδιών Δημοτικού και 24% των μεγαλύτερων παιδιών αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, ενώ ένα στα δέκα παιδιά Δημοτικού και περίπου ένα στα τρία παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου δηλώνει ότι έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο.

Το ίδιο ανησυχητική είναι και η διάσταση σε ό,τι αφορά τη διαδικτυακή παρενόχληση μέσω κοινωνικών δικτύων που έχει δεχτεί το 18% των παιδιών Δημοτικού και το 33% των παιδιών Γυμνασίου/Λυκείου, με ένα ποσοστό 3% των παιδιών δημοτικού και 5% των μεγαλύτερων παιδιών, να δηλώνει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ότι έχει εκφοβιστεί πως θα δημοσιοποιηθούν πολύ προσωπικές φωτογραφίες του στο διαδίκτυο, ενώ το 13% των παιδιών Γυμνασίου/Λυκείου να δηλώνει ότι έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες.

1 στα 3 παιδιά του Δημοτικού μιλά με αγνώστους

Σε ό,τι αφορά τα διαδικτυακά παιχνίδια, όπως προκύπτει από την έρευνα, ασχολείται το 67% των παιδιών δημοτικού και το 61% των παιδιών Γυμνασίου/Λυκείου, ενώ περίπου ένα στα τρία παιδιά δημοτικού και ένα στα δυο παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου παίζει με ανθρώπους που δε γνωρίζει στην πραγματική ζωή και μάλιστα συνομιλεί μαζί τους (29% παιδιά δημοτικού, 52% παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου).

Ένα στα τρία παιδιά δημοτικού και ένα στα δυο παιδιά Γυμνασίου/Λυκείου παίζει με ανθρώπους που δε γνωρίζει στην πραγματική ζωή. Φωτογραφία pexels

Δεν γνωρίζουν καν πως να προστατεύουν τις συσκευές τους!

Το 42% των παιδιών στο Δημοτικό και το 31% των μεγαλύτερων παιδιών δε γνωρίζει πώς να προστατεύει τις συσκευές του από ιούς ή κακόβουλο λογισμικό. Το 48% των παιδιών ηλικίας 10-12 ετών και το 32% των μεγαλύτερων παιδιών δε γνωρίζει τα υπάρχοντα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην περίπτωση που κάτι ή κάποιος τα αναστατώσει διαδικτυακά.

Η έρευνα διεξήχθη σε 13.000 μαθητές, ηλικίας από 10-18 ετών σε περίπου 500 σχολεία των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Ιωαννίνων, Ηρακλείου και Δωδεκανήσου, από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης και με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2019.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top