Καππάτου: Ο ρόλος του πατέρα στην ανατροφή του παιδιού

Η ψυχολόγος Αλ. Καππάτου εξηγεί στο star.gr τον πολυσήμαντο ρόλο του πατέρα

 

Μπαμπάς, πατέρας, daddy! Όπως κι αν τον αποκαλούμε, ο ρόλος του πατέρα στη σύγχρονη εποχή έχει αλλάξει. Με αφορμή τη Γιορτή του Πατέρα, ζητήσαμε από την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου να περιγράψει στο star.gr τη σημασία του ρόλου του πατέρα στην ανατροφή, τη διαπαιδαγώγηση και την ψυχοσύνθεση του παιδιού. Μας αποκαλύπτει λοιπόν τα στοιχεία του πατέρα που διαμορφώνουν την προσωπικότητα του παιδιού και την πορεία του... στην ενήλικη ζωή του. 

Η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου

«Ο ρόλος του πατέρα έχει αλλάξει. Δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον ο πατέρας είναι πιο ενεργητικός και πιο συνειδητοποιημένος για την αναγκαιότητα της παρουσίας του», σημειώνει η κ.Καππάτου, υπογραμμίζοντας ότι παλαιότερα ο ρόλος του πατέρα θεωρείτο δευτερεύων και το βάρος για το μεγάλωμα των παιδιών έπεφτε κυρίως στη μητέρα.

Η σχέση πατέρα και παιδιού αναπτύσσεται από την υποστήριξη που προσφέρει ο πατέρας στον μητρικό ρόλο

Όμως, όπως εξηγεί η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, μία από τις παραμέτρους που έχει διαφοροποιήσει τα πράγματα τα τελευταία 10-15 χρόνια, είναι «η συνειδητοποιημένη και κοινή απόφαση του ζευγαριού για την απόκτηση ενός παιδιού».

Γιατί είναι οι μπαμπάδες πλέον πιο ενεργοί στην ανατροφή των παιδιών

-    Κοινή συνειδητοποιημένη απόφαση ζευγαριού να γίνουν γονείς
-    Το μορφωτικό επίπεδο 
-    Ασχολούνται και ψάχνουν τρόπους για το πώς θα μεγαλώσουν καλύτερα ένα παιδί
-    Οι γυναίκες πλέον είναι πολύ πιο ενεργές στον εργασιακό στίβο και καθίσταται αναγκαιότητα ο επιμερισμός των ευθυνών στο μεγάλωμα ενός παιδιού

«Ο ρόλος του πατέρα ήταν πάντα ουσιαστικός, απλώς και ο ίδιος δεν το είχε συνειδητοποιήσει τόσο πολύ», εξηγεί η Αλεξάνδρα Καππάτου. 

Ο ρόλος του πατέρα είναι πολυσήμαντος και πολυδιάστατος

Ο πατέρας είναι εκείνος που βοηθά το παιδί:


-    ν’ αποκοπεί από τον ομφάλιο λώρο που έχει με τη μητέρα
-    να εξερευνήσει τον εξωτερικό χώρο 
-    ν’ αποκτήσει όρια
-    ν’ αναζητήσει δεδομένα
-    να τολμήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες
-    να αποκτήσει νέες εμπειρίες
-    να πειραματιστεί 
-    να επιλύει προβλήματα

και όλα αυτά νιώθοντας την ασφάλεια που του προσφέρει η παρουσία του πατέρα. «Είναι αυτός που μέσα από το παιχνίδι βοηθά το παιδί να αποκτήσει την εμπιστοσύνη που θέλει στην επαφή του με νέες εμπειρίες», εξηγεί η Αλεξάνδρα Καππάτου. 

Ακόμη και στο μαθησιακό επίπεδο η στενή επαφή πατέρα και παιδιού και η σωστά επανατροφοδοτούμενη σχέση τους, το βοηθά να έχει καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και καλύτερο λεξιλόγιο.

Το άγχος... συνδέεται με την ελλιπή πατρική παρουσία

Μελέτες σε παιδιά διαφόρων ηλικιών συνδέουν την ένταση και την έκταση του άγχους με την ελλιπή πατρική παρουσία. «Ο ρόλος του πατέρα είναι πολύ σημαντικός σε πολλά επίπεδα, αλλά και συναισθηματικά, αφού λειτουργεί σαν ψυχικός εμβολιασμός γι’αυτά. Μπορεί δε, ο ρόλος του πατέρα να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν διάφορες παγίδες στην ταραγμένη περίοδο της εφηβείας».

Το φύλο παίζει ρόλο! Η επίδραση του πατέρα στον γιο και στην κόρη

«Στο αγόρι, ο πατέρας αποτελεί το μοντέλο με το οποίο θα ταυτιστεί το αγόρι, γιατί μαθαίνει τον ρόλο του άντρα. Από τον πατέρα, το αγόρι λαμβάνει την ασφάλεια, ώστε να νιώσει και το ίδιο επαρκές στον ανδρικό του ρόλο στο μέλλον», σημειώνει η κ.Καππάτου και προσθέτει:

«Μέσα από τη σχέση του πατέρα με την κόρη, το κορίτσι παίρνει μηνύματα για τον ρόλο του άντρα μέσα στην οικογένεια και πώς θα είναι το μοντέλο του άνδρα που και το ίδιο το κορίτσι θα επιδιώξει να έχει στο μέλλον. Μέσα από τον θαυμασμό που μπορεί να δείξει ο πατέρας, το κορίτσι νιώθει σημαντικό και νιώθει καλά με τον εαυτό του και βλέπει τι θα ήθελε από τον ρόλο ενός άνδρα».

Η μάνα δημιουργεί ασφάλεια με την αποδοχή της, την κατανόησή της. Από κει και πέρα, με τη στάση του πατέρα, οι γνωστικές λειτουργίες του παιδιού μπορούν να οξυνθούν.

«Γίνετε μπαμπάδες! Θα είναι ο καλύτερος ρόλος της ζωής σας»

«Ο καλύτερος και πιο ελκυστικός ρόλος της ζωής ενός άνδρα είναι ο πατρικός. Κι αυτό θα το διαπιστώσουν, γιατί θα πάρουν πολλά πράγματα. Δε δίνουμε μόνο εμείς από τα παιδιά, εισπράττουμε από αυτά πρωτόγνωρα συναισθήματα χαράς, επιβεβαίωσης, ανακούφισης και πολλά άλλα ακόμα, βλέποντάς τα να είναι χαρούμενα. Είναι το καλύτερο αντίδοτο στη μονότονη ζωή που μπορεί να ζούμε με τα χιλιάδες γύρω γύρω προβλήματα», καταλήγει η κ.Καππάτου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top